Rușii acuză Kievul că a bombardat o tabără de prizonieri controlată de separatiști. Printre ei s-ar fi aflat și soldații din regimentul Azov

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 16:05
4549 citiri
Rușii acuză Kievul că a bombardat o tabără de prizonieri controlată de separatiști. Printre ei s-ar fi aflat și soldații din regimentul Azov
Imagini în urma atacului FOTO: captură video Nexta Live

Armata rusă a acuzat vineri, 29 iulie, forţele ucrainene că au bombardat intenţionat în timpul nopţii o tabără de prizonieri de război ucraineni aflată sub controlul separatiştilor proruşi în Donbas (estul Ucrainei), făcând zeci de morţi.

Potrivit Moscovei, acest bombardament a făcut 40 de morţi, în timp ce autorităţile proruse din regiunea Doneţk, unde se află tabăra, au menţionat un bilanţ mai mare, conform France Presse.

Conform unei postări Nexta Live, pe Twitter, propagandiștii ruși spun că ar fi vorba despre 47 de victime.

Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.

În ultimele săptămâni, lansatoarele de rachete multiple Himars s-au dovedit a fi deosebit de precise împotriva poziţiilor armatei ruse.

"Această provocare scandaloasă are ca scop să-i sperie pe soldaţii ucraineni şi să-i descurajeze să se predea", potrivit ministerului rus.

La rândul său, liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat la canalul rusesc de televiziune Rossia 24 că autorităţile ucrainene "au dat ordin de eliminare a acelor (prizonieri) care au mărturisit" despre abuzurile comise "de forţele ucrainene", notează AFP.

El a anunţat un bilanţ de 47 de morţi, în timp ce forţele de apărare ale teritoriului separatist au menţionat 53 de morţi.

Televiziunea publică rusă a difuzat imagini prezentate ca fiind ale barăcilor carbonizate, fără a arăta victime. AFP nu a putut verifica aceste afirmaţii dintr-o sursă independentă.

Victimele ar fi din regimentul Azov

Ministerul rus precizează că în închisoare erau deţinuţi în special membri ai regimentului Azov, care s-a remarcat în apărarea oraşului Mariupol împotriva armatei ruse şi pe care Moscova îl acuză că este o formaţiune neonazistă.

După lungi săptămâni de asediu şi rezistenţă la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aproximativ 2.500 de combatanţi ucraineni s-au predat în mai. Autorităţile ruse au indicat că ei vor fi încarceraţi la Olenivka.

Armata rusă nu a indicat câte persoane sunt deţinute în prezent în această închisoare. La rândul său, Denis Puşilin a menţionat vineri aproximativ 200 de prizonieri.

Autorităţile ruse şi separatiste au anunţat anterior că pregătesc un proces pentru crime de război împotriva soldaţilor ucraineni care au luptat la Mariupol, un oraş-port devastat de lupte în urma ofensivei Kremlinului.

Rusia este acuzată că a bombardat fără discriminare oraşul, ucigând mii sau chiar zeci de mii de civili. Moscova dă vina pentru distrugeri pe forţele ucrainene, aminteşte France Presse

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkov, pentru a-i convinge pe ucraineni să fugă și să strămute în interior milioane...
#atac tabara prizonieri, #separatisti, #propaganda Rusia, #regimentul azov, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina