Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi, 6 august, că familiile victimelor şi cetăţenii americani merită să-l vadă pe creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001 şi pe alţi inculpaţi aduşi în faţa instanţei, după anularea unui acord de condamnare negociat, relatează AFP.
Khalid Sheikh Mohammed, autoproclamatul "creier" al atacurilor care au zguduit Statele Unite, a acceptat un acord care ar fi trebuit să-l salveze de pedeapsa cu moartea, însă înţelegerea a fost revocată rapid de Pentagon vineri, 2 august, după un protest din partea familiilor victimelor şi a unor politicieni.
"Familiile victimelor, membrii forţelor noastre armate şi americanii merită să vadă procesele comisiei militare desfăşurate în acest caz", a declarat Lloyd Austin la o conferinţă de presă la Annapolis, lângă Washington.
Khalid Sheikh Mohammed, un pakistanez în vârstă de 60 de ani, este, după Osama bin Laden, cea mai dispreţuită figură legată de atacurile de la 11 Septembrie. Acordul anunţat pe 31 iulie chiar de Departamentul Apărării a şocat multe rude ale celor aproape 3.000 de victime şi a stârnit critici virulente în tabăra republicană.
Termenii acordului, care între timp a fost revocat, nu au fost făcuţi publici. Conform New York Times, Khalid Sheikh Mohammed şi doi complici au fost de acord să pledeze vinovaţi la acuzaţia de asociere criminală în schimbul unei condamnări pe viaţă, în loc de un proces care ar fi putut duce la execuţia lor.
Procesele legate de 11 Septembrie au stagnat ani de zile, iar inculpaţii au rămas închişi la baza militară americană din Guantanamo Bay, o închisoare care a pătat în mare măsură imaginea SUA la nivel internaţional.
În centrul scandalului din jurul acestor cazuri s-au aflat actele de tortură la care au fost supuşi acuzaţii. Acest lucru ridică problema dacă un eventual proces împotriva lor este sau nu echitabil. O problemă spinoasă şi un scandal stânjenitor pentru Statele Unite, pe care acordurile de recunoaştere a vinovăţiei le-ar fi evitat.