Rușii au lovit o gară din Zaporojie. Oraşul se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa VIDEO

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 16:54
1969 citiri
Rușii au lovit o gară din Zaporojie. Oraşul se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa VIDEO
Imagine din gara Zaporojie FOTO captură video Twitter

Oraşul ucrainean Zaporojie - cruţat în mare parte de ofensiva rusă şi care este refugiul ucrainenilor care fug din oraşul asediat Mariupol, a fost vizat miercuri, 16 martie, de atacuri asupra unei gări, anunţă autorităţile locale, relatează AFP.

”Instalaţii civile de la Zaporojie au fost bombardate pentru prima oară”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

”Proiectile au căzut în zona Gării Zaporojie 2. Potrivit primelor date, nimeni nu a fost ucis”, anunţă el, precizând că un proiectil a căzut în grădina botanică.

Zaporojie este destinaţia culoarului umanitar pe care fug sute de mii de locuitori ai oraşului portuar Mariupol, asediat de forţe ruse.

Acest oraş se află în apropierea unei centrale nucleare - bombardată la 4 martie şi ocupată de către ruşi.

Populaţia din Zaporojie duce lipsă de apă şi hrană şi se ascunde în pivniţe de mai multe zile.

În urma unei serii de eşecuri, în lipsa unui armistiţiu ruso-ucrainean, evacuările din Mariupol s-au accelerat marţi.

Preşedinţia ucraineană a anunţat că aproximativ 20.000 de persoane au părăsit Mariupolul.

Oraşul Mariupol, situat la 55 km de frontiera cu Rusia şi la 85 km de fieful separatist prorus Doneţk, este cel mai mare oraş care se mai află pe mâna forţelor ucrainene în Donbas, unde se află regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, recunoscute de Moscova înaintea invaziei Ucrainei.

O cucerire de către Rusia a Mariupolului, care avea înainte de război 450.000 de locuitori şi care se află pe malul Mării Azov, ar reprezenta o cotitură importantă în invazia rusă a Ucrainei.

Ea ar permite o joncţiune între forţe ruse care au intrat în Ucraina din Crimeea anexată şi care au cucerit deja porturile Berdiansk şi Herson, şi trupe separatiste proruse din Donbas.

Pe de altă parte, explozii puternice s-au auzit miercuri dimineaţa la Kiev, urmate de coloane de fum negru, a constatat AFP, în contextul în care armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile tirul împotriva oraşelor ucrainene.

Cel puţin trei explozii puternice au răsunat, către ora locală 7.00 (şi ora României) în vestul Kievului, vizat deja marţi şi în care s-a impus o interdicţie de circulaţie de 35 de ore, până joi dimineaţa.

O serie de coloane de fum au fost observate pe cerul Kievului, la fel ca marţi, când mai multe atacuri ruse au atins imobile locuite.

Alte explozii au fost auzite miercuri dimineaţa.

Niciun bilanţ sau precizări nu au fost oferite imediat de către autorităţile locale.

Presa nu este autorizată să circule în capitala ucraineană pe timpul interdicţiei de circulaţie.

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte 40 au fost salvate marţi dintr-un bloc, în cartierul Sviatoşin, în vestul Kievului, într-un atac rus care a cauzat un incendiu, potrivit autorităţilor locale.

Cel puţin alte două atacuri s-au soldat cu numeroşi răniţi la Kiev.

Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile tirurile, la trei săptămâni după ce a invadat Ucraina, vizând oraşele Harkov (nord), periferia Kievului, Mariupolul (sud), dar şi vestul ţării.

Citește cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Imagini cu noua armă înfricoșătoare a Ucrainei: Submarinul care poate apărea oricând în preajma navelor rusești VIDEO
Imagini cu noua armă înfricoșătoare a Ucrainei: Submarinul care poate apărea oricând în preajma navelor rusești VIDEO
Inginerii ucraineni de la Highland Systems au dezvăluit primul prototip de submarin care promite să schimbe strategia militară a Ucrainei pe mare. Fotografii și videoclipuri cu noul vas,...
#atac, #Gara, #Ucraina, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina