Atacurile de tip ransomware au crescut anul acesta cu 60% faţă de anul trecut, în timp ce atacurile de tip malware au cunoscut un trend în urcare cu aproape 1.650%, iar cele de spargere a infrastructurilor IT&C au un trend de creştere cu peste 600% în decursul anului acesta faţă de anul trecut, relevă date guvernamentale analizate de Profit.ro.
Este vorba despre campanii de phishing/scam care poartă numele unor instituții ale statului sau ale unor companii cunoscute, însă au drept scop colectarea de către hackeri a datelor de pe carduri.
Odată intrați în posesia lor, infractorii clonează mijloacele electronice de plată și golesc conturile victimelor.
Atacurile pot lua forma unor înșelătorii (phishing) sau virusări ale calculatorului (malware), dar rezultatul final este același, anume furtul de date bancare.
Astfel de false campanii folosesc nume precum:
Pe de altă parte, atacurile de tip malware presupun păcălirea utilizatorului să ruleze un program pe calculator, iar odată ce acest lucru s-a petrecut, hackerii au intrat în posesia datelor personale sau bancare ale victimei.
Deseori, cel vizat este înșelat să plătească el banii sub pretextul unei „amenzi”, atunci când hackerii susțin că mesajele vin din partea unei autorități ale statului. Această înșelătorie informatică poartă numele de ransomware.
Statisticile consultate de Profit.ro arată trend-uri cu creșteri uriașe la alte tipuri de atacuri, precum cele de „diseminare de software malițios (malware) pentru lansarea unor campanii de monitorizare/colectare/alterare date”.
Aceste atacuri de tip malware au un trend de creștere față de anul trecut, de 1.647,95%.
Încercările de penetrare a infrastructurilor IT&C prin exploatarea unor vulnerabilități cunoscute au crescut cu 633,99%.
De asemenea, atacurile DDoS prin cereri DNS au crescut cu 807,05%.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, avertiza recent, la Adunarea Parlamentară a NATO, de la la Luxembourg, că numărul atacurilor cibernetice și al amenințărilor de acest fel a crescut susbstanțial, începând cu anul 2023, la nivelul tuturor instituțiilor și statelor europene.
fara prost,... Vezi tot