Atentatul de la Arad și mitraliera de la Constanța, două cazuri explozive departe de a fi rezolvate. Lider sindical: ”Acolo a fost un eșec al Poliției”

Joi, 19 Mai 2022, ora 03:25
5652 citiri
Atentatul de la Arad și mitraliera de la Constanța, două cazuri explozive departe de a fi rezolvate. Lider sindical: ”Acolo a fost un eșec al Poliției”
Omul de afaceri Ioan Crișan ucis într-un atentat cu bombă la Arad

Sunt multe infracțiuni în România pentru care poliția încă mai caută autorii, însă două mari cazuri care au șocat opinia publică, iar în ultimul an anchetatorii par să fie la ani lumină depărtare de o soluție.

Vorbim despre atentatul de la Arad din mai 2021 și furtul de mitralieră de la unitatea militară din Mamaia Sat.

Cele două infracțiuni nu au nicio legătură, însă anchetele par să bată pasul pe loc. Deși în ambele poliția a desfășurat forțe impresionante pentru a găsi infractorii, până în prezent investigatorii nu par să fi găsit informații concrete care pot să ducă la soluționarea acestor cazuri.

Un an de la atentatul de la Arad: ”Cei care încalcă legea pot să acționeze nestingherit”

Omul de afaceri Ioan Crişan a murit în 29 mai 2021, după ce maşina pe care o conducea a explodat. Execuția, extrem de violentă, s-a petrecut în parcarea unui supermarket Profi.

Informațiile preliminare arată că o bombă extrem de puternică a fost plasată în interiorul mașinii, sub scaunul șoferului. Surse din rândul anchetatorilor indică faptul că sistemul de prindere al scaunului șoferului din bolidul Mercedes a fost smuls, omul de afaceri fiind proiectat efectiv în tavanul autoturismului.

Victima este fostul socru al deputatului liberal Sergiu Bilcea.

Momentul exploziei a fost surprins de mai multe camere de vederi.

Una dintre ipoteze ar fi că moartea afaceristului i se trage de la contrabanda cu țigări.

Din secunda în care a fost dată alarma, poliția a desfășurat forțe impresionante la Arad. Mii de polițiști din toate inspectoratele de poliție din țară au ajuns la Arad. Inclusiv șeful Poliției s-a implicat în anchetă.

Au fost luate imagini de pe camerele de supraveghere aflate pe raza a câțiva kilometri de locul atentatului. Unele informații arată că polițiștii ar fi cumpărat sute de hard-uri externe de memorie de la toate magazinele din zonă pentru a putea stoca aceste filmări. Este vorba despre sute de mii de ore de înregistrări și se pare că vizionarea acestora nu a fost finalizată nici până în prezent. Conform surselor Ziare.com, sunt multe elemente care nu se leagă din cauza calității slabe a înregistrărilor.

Cu toate acestea se poate vorbi despre un cerc de suspecți, însă vorbim de unul foarte larg și multe piste s-au blocat într-un punct. În acest moment, ipoteza care se conturează este că pe lanțul acestui atentat, de la preluarea comenzii până la execuția propriu-zisă, cei care au acționat nu se cunosc între ei.

Printre suspecți ar putea fi și cetățeni străini și se vorbește despre persoane din Serbia și Ucraina.

Familia omului de afaceri este în continuare sub protecție cu toate că atentatul era strict redirecționat pe afacerist, nu pe familia lui.

De ce s-a ajuns la un astfel de atentat în țara noastră?

Am discutat despre acest atentat și cu șeful Sindicatului polițiștilor Europol, Cosmin Andreica. El ne-a explicat că faptul că poliția are un deficit mare de oameni este una dintre cauzele generatoare a ceea ce el numește o reglare de conturi.

”La Arad, din punctul nostru de vedere este doar vârful aisbergului pentru că, în realitate, trebuie să ne uităm la cauzele care au generat un astfel de atentat la nivelul județului Arad.

Aici clar vorbim despre grupările organizate, despre contrabanda cu țigări și interesele financiare foarte mari din zonă. Noi am mai atras atenția asupra faptului că prin deprofesionalizarea instituțiilor poliției și prin faptul că numărul personalului este foarte mic am ajuns în situația, ca și în cazul de la Arad, în care avem momente din zi sau chiar zile nelucrătoare unde niciun polițist din structurile judiciare nu este planificat în serviciu.

Ori acest lucru înseamnă că toți care încalcă legea, iar aici ne referim la cei care comit infracțiuni ca trafic de persoane, contrabandă cu țigări, evaziune fiscală, etc pot să acționeze nestingherit. Evident că lipsa prezenței poliției în astfel de medii ajungem la crearea unor imperii de către infractori și iată că apar și reglările de conturi.

Dacă nu ar fi fost lăsați să ajungă la nivelul infracțional și cel financiar la care au ajuns, pentru că vorbim de posesori de mașini de lux de sute de mii de euro, imobile, proprietăți și așa mai departe, mai mult ca sigur că nu am fi văzut acea reglare de conturi. Eu consider că a fost vorba despre o reglare de conturi acel atentat.

Din păcate, s-a ajuns într-un punct în care o astfel de faptă nici nu trebuia să aibă loc, iar acum este foarte greu de probat și de adus în fața justiției acest atentat”, a explicat Cosmin Andreica, într-un interviu acordat Ziare.com.

Două luni de la furtul mitralierei de la Constanța: ”Fiecare zi care trece îi îndepărtează pe anchetatori de aflarea adevărului”

Pe 19 martie, potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, un militar de la Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în timp ce executa serviciul de pază în unitate.

“O persoană neidentificată, cu cagulă şi înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracţie în perimetrul unităţii militare, în jurul orei 20.15, şi l-a atacat pe militar. Militarul, aflat în postul de pază, a aplicat procedurile legale, a opus rezistenţă în confruntarea corp la corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare şi de un încărcător cu 30 de cartuşe. După ce a intrat în posesia armei şi a muniţiei, agresorul a părăsit perimetrul unităţii (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunţat de urgenţă pe comandantul corpului de gardă şi pe comandantul unităţii”, se arată în comunicat.

Parchetul Militar Constanţa şi poliţiştii au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului.

Polițiștii au făcut atunci filtre pentru a găsi atacatorul și arma. Scafandrii au căutat mitraliera chiar și într-un lac din Iași. Însă nu au descoperit nimic. Cel puțin nu oficial.

Până acum se conturează ideea că acela care ar fi atacat santinela ar fi, de fapt, o persoană care avea probleme psihice pentru că datele nu ar fi dus că atacatorul ar fi vreun terorist, iar arma nu a fost folosită în nicio altă infracțiune. Până în acest moment.

”Din nou vorbim despre lacune în ceea ce privește elementele de bază ale asigurării și organizării serviciului de pază de la nivelul unității militare. Este inadmisibil ca la nivelul unități militare în care și dacă ai o singură armă – cum ar doar cea a militarului- și nu ai avea altceva în unitate cu risc ridicat nu este posibil să lași o singură persoană să păzească 12 sau 24 de ore acea unitate. Simplu risc de a-i veni rău, de a leșina, de a adormi, de a merge la toaletă pentru 5-10 minute, orice absență de la punctul de pază generează vulnerabilități și riscuri.

Și am văzut în cazul de față ce a însemnat ca serviciul de pază să fie organizat cu un singur militar care a fost luat prin surprindere și indiferent de ce pregătire avea - putea să fie chiar și un profesionist al artelor marțiale- nu avea prea multe variante de a reacționa.

Mai mult, te gândești dacă nu cumva prin reacția ta, dacă ripostezi, nu riști să fii vătămat sau chiar ucis. Și, probabil și în cazul acesta fiind luat prin surprindere nu a avut timpul să reacționeze și am văzut acea armă sustrasă. Sigur că nici la momentul de față nu e foarte clar care a fost scopul atacului”, este de părere polițistul Cosmin Andreica.

Sindicalistul consideră că ”nu putem vorbi despre o tentativă teroristă de a deposeda de armă un soldat și de a folosi-o la un alt atentat. Este vorba despre o singură armă nu despre zeci. Nu au fost sustrase mai multe lăzi de armament cu muniția aferentă”.

”Cel mai probabil vorbim despre un atac al unei persoane care are tulburări psihice și care a văzut prin acest atac o variantă prin care el să reacționeze sau să-și obțină un mijloc de protecție față de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, altfel nu se justifică de ce o persoană a intrat într-o unitate militară, a furat o armă pe care nu o poate folosi pentru că este de mari dimensiuni, foarte vizibil în sensul că nu poate fi transportat în mod discret”, a mai spus polițistul.

Se pare că și în acest caz sunt foarte puține elemente de probă. Zona nu este foarte circulată și nici nu sunt foarte multe camere video care pot fi fructificate, iar dacă atacatorul nu va face o mișcare în ceea ce privește arma, sunt slabe șanse să fie prins.

”Este evident că dacă aveau anchetatorii toate aceste elemente puteam vorbi cel puțin despre identificarea autorului dacă nu și despre recuperarea armei.

Dar cu fiecare zi care trece este clar că îi îndepărtează pe anchetatori de aflarea adevărului”, a mai spus Andreica.

Doi ani de la dubla crimă de la Bacău. Nu toți vinovații plătesc

Însă cele două cazuri se succed unui alt scandal provocat de o dublă crimă ce a fost comisă pe 1 martie 2020 la Bacău. Criminalul a fost condamnat, însă de bâlbele autorităților nu se mai vorbește.

”Și situația de la Bacău, din punctul meu de vedere pentru că acolo a fost un eșec al poliției și încă nu avem o răspundere în sarcina cuiva pentru faptul că două persoane au murit. Putem vorbi despre un caz rezolvat în sensul că am prins autorul și este în închisoare, însă cei din vina cărora s-a produs acest lucru nu știm ce s-a întâmplat cu ei sau în ce stadiu sunt cercetările.

Este unul dintre cazurile care nu au fost clarificate. Au trecut totuși doi ani. Iar din perspectiva cetățeanului este totuși de speriat știind că serviciul public de care ar trebui să beneficiezi atunci când te afli într-o situație de genul acesta este profund afectat de cei care trebuie să ia o decizie, să își sume responsabilitatea și să încerce să te scape cu viață dintr-un astfel de incident”, a mai comentat Cosmin Andreica.

#atentat bomba arad, #furt arma constanta, #cazuri neelucidate politie , #crima Arad