Descoperire șocantă în aer: Ceva necunoscut, pe care l-am respirat fără să știm

Sambata, 28 Mai 2022, ora 06:24
8523 citiri
Descoperire șocantă în aer: Ceva necunoscut, pe care l-am respirat fără să știm
Noi compuși chimici au fost descoperiți în atmosferă FOTO: Science Alert

O echipă internațională de oameni de știință din Germania, Danemarca și Statele Unite, care a publicat un studiu în revista Science în 26 mai 2022, a făcut o descoperire cu totul ieșită din comun: în aer există niște compuși denumiți hidrotrioxizi. Aceste substanțe, ce au fost găsite în premieră în atmosferă, au fost respirate de către oameni, fără să știm, dar efectele pe care le-au avut asupra organismului uman nu se cunosc încă.

Să menționăm faptul că, până în prezent se știa că ființele umane respiră un aer alcătuit în mare parte din azot, cu o cantitate generoasă de oxigen și un pic de dioxid de carbon, potrivit Science Alert.

Chimiștii de la Institutul de cercetări din Leipzig, Germania, Universitatea din Copenhaga, Danemarca și Institutul de Tehnologie California din Statele Unite au descoperit că în atmosferă există o clasă de compuși numită hidrotrioxizi organici și, deși aceste substanțe chimice durează doar pentru scurt timp, ele ar putea avea efecte pe care nu le cunoaștem.

Descoperire neobișnuită în adâncurile Pământului: Ceva uriaș nemaivăzut se mișcă acolo VIDEO

Deocamdată nu se știe ce înseamnă asta pentru sănătatea oamenilor, ca să nu mai vorbim de sănătatea planetei, doar că ele sunt prezente în aer. Dar având în vedere că tocmai a fost descoperit acest nou ingredient din atmosfera Pământului, merită să cercetăm acest lucru.

”Acești compuși au existat întotdeauna – pur și simplu nu știam de ei. Dar faptul că acum avem dovezi că acești compuși sunt formați în aer și trăiesc pentru o anumită perioadă de timp, înseamnă că este posibil să studiem efectul lor și să răspundem dacă se dovedesc a fi periculoși”, a spus Henrik Grum Kjaergaard de la Universitatea Copenhaga din Danemarca.

Boală ciudată ce te poate înnebuni: Afectează peste 1 miliard de oameni și nu are remediu

Investigațiile echipei de cercetători oferă acum primele observații directe ale formării hidrotrioxidului în condiții atmosferice din mai multe substanțe despre care se știe că sunt prezente în aerul pe care îl respirăm.

”Este ușor de imaginat că în aerosoli se formează noi substanțe care sunt dăunătoare, dacă sunt inhalate. Dar sunt necesare investigații suplimentare, pentru a aborda aceste potențiale efecte asupra sănătății”, a spus expertul danez.

#atmosfera, #substante chimice, #aer, #elemente chimice, #substante noi, #noi elemente tabel, #descoperire stiintifica , #descoperire