Atracțiile României pentru turiștii străini. Ce preferă să viziteze grecii și italienii

Marti, 01 Februarie 2022, ora 23:32
9541 citiri
Atracțiile României pentru turiștii străini. Ce preferă să viziteze grecii și italienii
București, România FOTO Unsplash

România este o țară foarte ofertantă din punct de vedere turistic, are munți, mare, zone rurale care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile, dar și orașe mari care, înainte de pandemie, erau recunoscute pentru viața de noapte și în care se organizau numeroase evenimente și concerte.

România atrăgea milioane de turiști străini anual, care veneau fie pentru a vizita, fie în interes de serviciu, dar mulți se îndrăgosteau de țara noastră și reveneau.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a făcut pentru Ziare.com un top al atracțiilor turistice din țara noastră preferate de străini.

”Străinii vin de obicei pe două laturi: turism și pe partea de afaceri, evenimente, concerte. Dacă ne referim la turism, cei mai mulți vin pentru circuitele turistice ale României, care țin între 7 și 10 zile și care includ automat și Bucureștiul pentru că aici aterizează majoritatea.

Vizitează mult Sinaia, Brașov, Castelul Bran, Castelul Peleș, Maramureș, Bucovina, Delta Dunării, cetățile săsești, dar oricum în general circuite culturale. Mai sunt și circuite tematice, cum ar fi cele viticole, Dracula, aici mai ales anglo-saxonii.

În vremurile bune, înainte de pandemie, mai veneau și pe croazierele dunărene și făceau și excursii. La noi mai puțin vin pe turism de masă, adică să vină special să stea într-un singur loc o săptămână, cum se duc la greci sau la bulgari. Pe litoralul românesc veneau mai ales israelieni deoarece prețurile sunt mai mici decât la ei.

Mai sunt și turiști care aleg stațiunile balneoclimaterice pentru welness, spa și tratamente. Dar majoritatea vin pentru circuite culturale și tematice. Mai nou, în ultimii 10 ani, vin și pentru city break-uri, în special București, dar și Brașov, Oradea, Cluj.

Perioada de vârf e în primăvară-vară, din aprilie până în octombrie. Au început de la o vreme să vină și de sărbători, pentru că avem tradiții frumoase. De exemplu în ultimii ani, în București, în perioada sărbătorilor de iarnă, vin turiști din Grecia, Italia, Ungaria, Bulgaria”, spune Traian Bădulescu.

România - magnet pentru 3 milioane de turiști străini anual înainte de pandemie

Purtătorul de cuvânt al ANAT mai spune că, înainte de pandemie, circa trei milioane de turiști străini veneau anual în România. După doi ani de COVID-19, țara noastră nu a revenit nici măcar la jumătatea acestei cifre.

”În mod normal veneau cam 3 milioane de turiști străini în România înainte de pandemie, dintre care jumătate pentru destinațiile turistice și jumătate pentru afaceri, evenimente, concerte. Dar mulți descopereau România venind pentru afaceri sau evenimente, mai și vizitau și apoi reveneau.

S-a redus enorm acum. În 2020 s-a redus cu 75% și anul trecut a mai crescut, dar nu s-a ajuns nici la 50% din câți veneau”, mai spune Traian Bădulescu.

”Noi nu ne promovăm ca țară”

Traian Bădulescu mai spune că România are un potențial uriaș, dar că promovarea aproape că a lipsit în totalitate în ultimii doi ani. În plus, susține că țara noastră, dar și orașele mari, ar trebui să aibă un brand, cum este de exemplu recunoscut Parisul drept orașul iubirii.

”Din păcate, noi nu ne promovăm ca țară. În ultimii doi ani, statul român a uitat de promovare, în timpul pandemiei, abia acum începe din nou, vom participa la târgurile internaționale de turism, dar ar trebui mult mai mult: campanii de promovare în presa străină, televiziuni, publicații specializate, în social media, ar trebui să fie organizate conferințe de presă în străinătate, caravane, workshop-uri. Cel mai simplu vin turiștii străini dacă o agenție de turism din România face un contract cu o agenție de turism din țara țintă.

Am avut o experiență la un punct de informare turistică, acum doi ani, înainte de pandemie, unde veneau zi de zi zeci de turiști din toată lumea, pornind de la Bulgaria, Grecia, Turcia, Ungaria, până la Franța, Germania, Marea Britanie, Australia, Argentina, SUA. Toți spuneau că le-a plăcut ce au văzut, dar că noi nu promovăm prea mult. Adică majoritatea au aflat de România de la cunoscuți sau de pe internet. Ne ajută mult că suntem membri UE, turismul românesc a crescut foarte mult de când am aderat la Uniunea Europeană.

Trebuie create și produse turistice care să îi atragă, anumite povești, de exemplu cum Paris e orașul romantismului, și Bucureștiul ar trebui să se definească într-o direcție. Cei care vin știu că e un oraș mai ieftin comparativ cu alte capitale europene, are viață non-stop, cel puțin în vremuri normale, e un oraș sigur, cu multe evenimente și cu obiective turistice interesante”, mai spune Traian Bădulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#atractii turistice Romania, #turisti straini Romania, #turisti straini , #stiri vacanta