Attila Cseke a demisionat. Ce urmeaza?

Joi, 04 August 2011, ora 23:44
3802 citiri
Attila Cseke a demisionat. Ce urmeaza?
Foto: Arhiva

Demisia suprinzatoare a lui Cseke Attila de la sefia Ministerului Sanatatii lasa loc de speculatii cu privire la soarta Guvernului, dar si a coalitiei guvernamentale, neputand fi exclus un deznodamant similar celui din cazul demisiei lui Dan Nica, din 2009, care a condus la prabusirea Cabinetului Boc.

Intr-un comunicat remis presei de Guvern se precizeaza ca ministrul demisionar isi va exercita in continuare, timp de maxim 15 zile, functia de ministru al Sanatatii, timp in care UDMR va face o noua nominalizare, care va fi inaintata de catre premier presedintelui Romaniei.

De altfel, UDMR a si anuntat ca la inceputul saptamanii viitoare va fi convocat Consiliul Permanent, care il va desemna pe noul ministru.

UDMR vrea o discutie in Coalitie

Pe de alta parte, vicepremierul Marko Bela a declarat ca regreta decizia lui Cseke Attila, care a fost un ministru performant, si a explicat ca acesta "nu a vrut sa continue, cu un buget insuficient si cu o divergenta permanenta cu CNAS".

El a subliniat ca PDL si UDMR trebuie sa discute foarte serios pentru rezolvarea problemelor si sa ia o decizie in ceea ce priveste situatia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

In ceea ce priveste nominalizarea unui nou reprezentant al UDMR in locul lui Cseke Attila, Marko Bela a spus ca aceasta problema va fi rezolvata in cele 15 zile prevazute de lege. "Dar intr-un termen rezonabil trebuie rezolvata si partea cu problemele de sistem. Va trebui sa avem o discutie, nu una bilaterala cu PDL, ci in coalitie", a declarat vicepremierul.

Marko Bela a mai spus si ca "nu este usoara" problema gasirii unui inlocuitor. In acest caz, nu este exclus ca premierul Emil Boc sa se vada nevoit sa preia interimar conducerea Ministerului Sanatatii pentru o perioada maxima de 45 de zile, asa cum s-a intamplat si in cazul demisiei fostului ministru al Muncii, Ioan Botis.

Cseke Attila a demisionat din fruntea Ministerului Sanatatii

Cseke Attila, ministrul Sanatatii, a demisionat: Vezi reactiile politicienilor

O noua criza?

Chiar daca Sever Voinescu a negat vehement posibilitatea declansarii unei crize in Coalitie, ca urmare a demisiei lui Cseke Attila, transmitandu-le "inamicilor" sa nu se bucure si "sa nu deschida sampania", o atare situatie nu poate fi exclusa in totalitate.

Fostul deputat PDL Sorin Paveliu a declarat la TVR Info ca exista doua variante probabile care ar putea crea tensiuni intre PDL si UDMR.

"Eu cred ca UDMR nu va mai lua Ministerul Sanatatii, jos palaria pentru cum joaca politic!", a declarat acesta, reamintind ca in toamna se va discuta infiintarea unui nou minister, al Fondurilor Europene, care va vehicula sume importante de bani, spre deosebire de ce se intampla la Ministerul Sanatatii, unde 80% din fonduri sunt la dispozitia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Sorin Paveliu a mai afirmat ca UDMR ar putea renunta la Ministerul Sanatatii, conditionand votarea in Parlament a noului minister de preluarea conducerii lui.

O alta varianta posibila ar fi ca UDMR sa faca o noua nominalizare, in locul lui Cseke Attila, dar sa ceara "capul" sefului CNAS, Lucian Duta.

"Daca vom avea un nou ministru UDMR la Sanatate, e greu de crezut ca Lucian Duta isi va mentine postul. E foarte posibil ca UDMR va insista sa preia si conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", a declarat Sorin Paveliu, fost membru al comisiei parlamentare de sanatate publica.

Si acest scenariu duce la posibile disensiuni intre PDL si UDMR, in conditiile in care seful CNAS este numit politic si este puternic sustinut de democrat-liberali.

Tensiunile dintre ministrul Cseke si seful CNAS sunt vechi si ele au fost remarcate inclusiv de presedintele Traian Basescu.

"Ori se inteleg, ori isi vad de drum amandoi. Demisioneaza si vine cineva care reuseste sa se inteleaga. Am vorbit cu premierul si va fi gasita o solutie rapid dupa inceperea activitatii Parlamentului. Guvernul este obligat sa puna cheltuielile sub control.

Cei doi sunt doi oameni responsabili, au puncte de vedere diferite, unul vrea control, altul nu vrea control... aici Guvernul trebuie sa ia o decizie. Usa institutiilor este deschisa. Cei doi nu sunt in stare sa puna costurile medicamentelor sub control", a declarat Traian Basescu intr-un interviu acordat pentru TVR saptamana trecuta.

UDMR a facut un prim pas. Cine il va face pe al doilea?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Cseke Attila demisie, #ministrul Sanatatii demisionat , #demisie