Demisie Cseke Attila - Reactii din sistemul de Sanatate

Joi, 04 August 2011, ora 16:33
1863 citiri
Demisie Cseke Attila - Reactii din sistemul de Sanatate

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a prezentat joi demisia, nemultumit fiind de subfinantarea din sistemul de Sanatate si de faptul ca nu a fost consultat la rectificarea bugetara.

Majoritatea reprezentantilor medicilor sunt de parere ca demisia ministrului se leaga de problemele grave existente in sistem, dar si de atitudinea politicienilor fata de Sanatate, care face imposibila misiunea ministrului de a redresa situatia.

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat ca, in opinia sa, gestul lui Cseke Attila este "un gest de onoare", dar si un semnal de alarma pentru politicieni, care trebuie sa arate ca sistemul de sanatate este subfinantat.

"Ministrul de Finante in Romania nu numai acum, ci intotdeauna, se comporta ca un contopist si nu intelege problemele unui sistem. Au fost aceste discutii pentru ca la Ministerul de Finante nu se intelege ce inseamna prioritate, ce inseamna responsabilitate sociala a statului fata de cetateni, ce inseamna contractul social intre cetateni si stat. Acolo contopistii aduna", a declarat Vasile Astarastoae, la Realitatea TV.

Presedintele Colegiului Medicilor a declarat ca, in ultimele luni, fostul ministru al Sanatatii a cultivat dialogul in relatia cu medicii, desi nu a reusit intotdeauna sa ajunga la aceleasi opinii cu acestia.

Cseke Attila a demisionat din fruntea Ministerului Sanatatii

"Rectificarea bugetara a fost ultima picatura pe care niciun ministru al Sanatatii responsabil nu ar fi suportat-o, pentru ca la 1 noiembrie niciun spital din Romania nu va mai putea sa functioneze, cat timp banii mergeau in arierate care trebuiau sa fie platite anul trecut", a declarat Seful Colegiului Medicilor.

Sindicalistii il felicita pe Cseke Attila pentru demisia din functia de ministru al Sanatatii si considera acest demers ca fiind "primul gest de onoare, din istoria recenta a Romaniei, motivat de un interes colectiv".

Cseke Attila, ministrul Sanatatii, a demisionat: Vezi reactiile politicienilor

"Domnul Cseke Attila, prin demisia de onoare a domniei sale, reuseste sa atraga in final atentia asupra principalei probleme a sistemului sanitar romanesc, si anume lipsa banilor, spargand linia de indiferenta pe care politicienii au manifestat-o in ultimii 20 de ani fata de sanatatea natiunii.

Felicitam astfel pe domnul Cseke Attila, ministrul demisionar al unui minister aflat in grava suferinta, sperand ca gestul domniei sale va reusi sa atraga atentia politicienilor si natiunii asupra adevaratei reforme ce trebuie intreprinse in sistemul sanitar, asigurand finantarea necesara pentru a putea trata in mod corespunzator pacientii", spun reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Ministrul Cseke, vazut de medici ca un om luptator, cu onoare si bun-simt

Medicii de familie spun ca decizia lui Cseke Attila de a demisiona din functia de ministru este una realista si ca problema principala este intr-adevar la Ministerul Finantelor, care "nu vede Sanatatea ca o investitie importanta pentru viitor".

"Demisia lui Cseke ma surprinde, pentru ca eu il vedeam ca pe un om luptator, insa problemele invocate de el sunt destul de serioase. Este adevarat ca niciodata nu a avut sprijin, asa cum a precizat. Ideea ca se luau decizii fara sa fie consultati nu este noua. Nici noi, medicii, nu suntem consultati, asa ca intelgem punctul de vedere al ministrului.

Sanatatea trebuie perceputa ca un lucru productiv, iar afirmatia lui Cseke privind Ministerul de Finante, care nu vede nesesitatea de a investi in sistemul de sanatate, este una realista. A investi in sanatatea unui popor inseamna castiguri pe termen lung. In Romania, insa, traim din carpeli", a declarat, pentru NewsIn, dr. Sandra Alexiu, reprezentant al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Managerul spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, este de parere ca fostul ministru a fost un om bun, cu "bun simt si onoare".

"Personal, regret demisia Ministrului Sanatatii, pentru ca a incercat sa faca ceva bun, pasul foarte bun pe care l-a facut a fost un ordin prin care a incercat sa readuca dreptatea in ceea ce priveste asigurarile de malpraxis. (...)

A fost un om cu multa buna cuviinta si respect, imi pare rau ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca orice fel de schimbare de ministru este grea pentru minister, consider ca este cel mai greu minister de condus", a declarat la Realitatea TV Monica Pop, manager al Spitalului de Oftalmologie.

Alianta pentru Sanatate din Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor: Demisia ministrului Sanatatii, Attila Cseke, binevenita dar tardiva

Reprezentantii Aliantei pentru Sanatate din Romania si ai Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor considera binevenit dar tardiv gestul ministrului Sanatatii.

"Intarzierea acestei demisii a condus la blocajul actual din sistemul de sanatate, era necesara luarea unei pozitii inca de la aprobarea proiectului legii bugetului sanatatii pe 2011", se arata intr-un comunicat al ASR, remis redactiei Ziare.com.

"Asteptam demisia domnului ministru de mai mult timp, era un gest firesc si domnia sa ar fi trebuit sa se straduiasca mai mult pentru a obtine o finantare corespunzatoare nevoilor sistemului sanitar. Consideram ca e nevoie de mai multe demisii in cazul demnitarilor si functionarilor care gestioneaza domeniul sanatatii mai ales ca nu se obtin rezultatele propuse si asumate la inceputul mandatelor. Demisiile domniilor lor trebuie sa vina la primele semne de esec si nu dupa sacrificarea sanatatii romanilor." subliniaza Cristian Hotoboc, presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania.

"Totodata consideram ca aceasta demisie nu este una de onoare ci una de esec. Din pacate, insistenta in mentinerea functiei de ministru al Sanatatii a dlui Attila Cseke a intarziat reformele din sanatate, a erodat si mai mult sistemul de sanatate din Romania si a produs victime omenesti", continua comunicatul.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a anuntat joi demisia din fruntea institutiei pe care o conducea, nemultumit de banii primiti la rectificarea bugetara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Vasile Astarastoae, #Astarastoae Cseke Attila, #Astarastoae demisie Cseke , #demisie