Editorial: Mi-e dor de un ungur tanar si nesimtit

Vineri, 05 August 2011, ora 10:57
3890 citiri
Editorial: Mi-e dor de un ungur tanar si nesimtit

L-am injurat cu sete pe Cseke Attila, la inceputul mandatului sau, si nici nu mai tin minte de ce. Treptat, insa, am indraznit sa-l respect pe cel numit de un politician mai slobod spre intoleranta "ungur tanar si nesimtit".

Tenace, adica, asa cum, din pacate, numai politicienii maghiarii din Romania stiu sa fie in a-si urmari scopurile. Cu o componenta de catar pe care, treptat, am inteles-o si i-am incurajat-o. Omul s-a angajat sa faca reforma la fel de agresiv cum incepuse Eugen Nicolaescu, care din pacate si-a pierdut puterile pe drum, deoarece n-a fost sustinut.

N-a fost un comunicator, si asta l-a costat, incepand cu tragedia de la maternitatea Giulesti. Dar nu i-a pasat. A inceput ceva, si a avut taria sa recunoasca faptul ca nici macar nu este original, ca a preluat din ideile unui pesedist. Emil Boc a remarcat ca Cseke a facut bun pas important pe calea reformei, dar ca acesta a fost necesar, nu si suficient. Ipocrizie. Cum putea sa repare Cseke intr-un an doua decenii de desavarsire a dezastrului?

Cati dintre ministrii din ultimii 20 se pot lauda ca au avut forta sa starneasca un musuroi de interese, indolenta, la care s-a ajuns tocmai din cauza subfinantarii sistemului incurajat sa carpeasca, sau sa favorizeze furtul sau scurgerea de bani printr-o administrare criminala? Foarte putini.

Costurile reformei lui Cseke s-au simtit uneori dureros, multi s-au trezit ca drumul pana la cel mai apropiat dispensar s-a lungit cu 20 de kilometri, insa ministrul a promis ca va regla chestiunea, prin suplimentarea numarului de ambulante si revitalizarea unor dispensare in regim de asistenta primara de urgenta. De ce sa tina deschise sute de unitati pline de purici care functionau ca si case de batrani, cand putea sa obtina validarea statutului acestora dupa 90 de zile, timp in care sa se produca transferul la autoritatile locale, sa fie primenite si dotate cu linguri neruginite?

Aa, comasarea n-a fost pregatita in cele mai mici detalii? A pus Cseke caruta inaintea boilor? Asa este, insa a fost zorit de finantistii lui Boc, presati la randul lor de FMI, sa tunda cheltuielile, si s-a descurcat cum a putut. Prost, dar sa nu scapam din vedere esentialul: omul a inceput!

Si clasificarea spitalelor dupa capacitati si competente este o masura buna, ca si trecerea la decontarea serviciilor medicale primare in functie de numarul consultatiilor, nu al pacientilor inscrisi pe liste. Dar si intentia de a reduce pretul medicamentelor destinate bolilor cronice prin impunerea unui adaos comercial mai mic. Producatorii si distribuitorii s-au opus, fireste. Cu argumentul ca anumite tratamente vor deveni o imposibilitate. Insa cu economia realizata, statul ar fi putut sustine costurile necesare asigurarii gratuitatilor.

Cseke Attila a realizat, pe masura ce patrundea tot mai adanc in miezul nenorocirii, ca este foarte tarziu, ca leacurile ce trebuie administrate sistemului costa o groaza, insa banii nu vin, deoarece exista alte urgente. Asa ca a ales cea mai onorabila solutie. Ca si Mircea Miclea, pus la randul sau in fata unei pusculite prea subtiri pentru a reporni alt domeniu considerat urgenta nationala, Educatia.

Cseke Attila a fost un ministru bun, dar un comunicator execrabil. Si-a asumat insa masuri nepopulare pe care altii nu au indraznit sa le ia, de teama costurilor electorale. Deoarece urmeaza alegeri, imi este deja dor de el.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cseke Attila demisie, #Cseke Attila ministerul Sanatatii, #Cseke demisie Ministerul Sanatatii, #rectificare sanatate , #demisie