Vezi ce urma sa faca Cseke Attila cu banii ceruti la rectificare

Vineri, 05 August 2011, ora 17:41
2813 citiri
Vezi ce urma sa faca Cseke Attila cu banii ceruti la rectificare
Foto: Arhiva

Ministrul demisionar al Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, vineri ca cei 4,2 miliarde de lei cerute la rectificarea bugetara erau pentru medicamente compensate si gratuite, programe nationale, plata spitalelor dupa clasificare, achizitia a 200 de ambulante si reabilitarea a opt maternitati.

"Am spus inca de la sfarsitul lui 2010, dar si in iulie ca Sanatatea are nevoie de o rectificare pozitiva si am fost convins ca asa va fi, mai ales ca masurile de reforma pe care le-am luat au fost nepopulare, si ma refer la inchiderea celor 61 de spitale. Reforma inceputa de mine a fost apreciata, dar la rectificare Ministerul Sanatatii a primit zero lei, iar cele 300 de milioane de lei erau pentru CNAS.

Aveam nevoie de cei 4,2 miliarde de lei pentru medicamente compensate si gratuite, pentru programele nationale, pentru plata spitalelor dupa clasificare, achizitia a 200 de ambulante noi si reabilitarea a opt maternitati, banii ajungand pana la sfarsitul anului", a declarat Cseke Attila pentru Mediafax.

Mai exact, suma ceruta insemna 2,3 miliarde de lei pentru medicamente compensate si gratuite, 1,2 miliarde de lei pentru programele nationale, 500 de milioane de lei pentru finantarea unitatilor sanitare din clasele unu - trei, 100 de milioane lei pentru achizitia a 200 de ambulante noi si alte 100 de milioane de lei pentru reabilitarea maternitatilor din Suceava, Piatra Neamt, Galati, Oradea, Miercurea-Ciuc, Ploiesti, Onesti si Targu Mures.

"Cu ceea ce avem, sistemul ar putea supravietui pana in octombrie. Eu ceream bani ca sa avem asigurata finantarea pentru tot anul 2011. Creditele de angajament sunt pentru CNAS, pentru plata medicamentelor compensate si gratuite si a unor programe nationale de sanatate pana in octombrie. In schimb, Ministerul Sanatatii a primit zero lei, astfel ca pentru programul de boli cardiovasculare, diabet si transplant nu avem niciun leu", a mai spus ministrul demisionar.

Cseke ar mai fi vrut sa cumpere si un elicopter SMURD. I-au fost alocate 22 de milioane de lei pentru acesta, insa banii pentru cele 200 de ambulante au fost taiati.

Cseke Attila a demisionat din fruntea Ministerului Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a anuntat joi demisia din fruntea institutiei pe care o conducea, nemultumit de banii primiti la rectificarea bugetara. El si-a motivat decizia prin faptul ca nu a fost consultat in privinta bugetului pe sanatate atunci cand Guvernul a planificat rectificarea bugetara din aceasta luna.

Cseke Attila a precizat ca va ramane in continuare la Ministerul Sanatatii pentru inca 15 zile, asa cum prevede legea.

Quarterly Report - Editia 4

Zbaterea progresiștilor din România. Temele controversate care nu-și găsesc partide de anvergură pentru a fi puse în practică
Zbaterea progresiștilor din România. Temele controversate care nu-și găsesc partide de anvergură pentru a fi puse în practică
Anul electoral 2024 este marcat de o particularitate: cea mai mare parte a Generației Z, ce cuprinde pe cei născuți între 1997 și 2010, are drept de vot, iar majoritatea lor cred că România...
Ciolacu, avertisment pentru angajații Guvernului care protestează: „Putem găsi soluții pentru structuri mai suple”
Ciolacu, avertisment pentru angajații Guvernului care protestează: „Putem găsi soluții pentru structuri mai suple”
Premierul Marcel Ciolacu a criticat, joi, 23 mai, protestul angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului. Acesta a afirmat că ”sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea...
#Cseke Attila demisie, #bani rectificare bugetara, #maternitati ambulante elicopter SMURD , #demisie