Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bataia pe banii Sanatatii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 August 2011, ora 13:43
3590 citiri
Bataia pe banii Sanatatii (Opinii)

Batalia surda dintre PDL si UDMR in jurul nominalizarii unui nou ministru al Sanatatii ridica un colt al cortinei de pe cauzele pentru care acest domeniu fundamental este mereu subfinantat si mereu in criza.

De fapt, cele doua partide se lupta pe banii Sanatatii. Nu pentru a-i gestiona cat mai bine, nu pentru a face cu ei cat mai multe pentru pacienti si cadre medicale, ci pentru a putea indestula cu ei cat mai multa clientela. UDMR, care detine ministerul, s-a lamurit ca a cam luat o teapa, caci s-a captusit doar cu deficitul de imagine pe care il genereaza acest potofoliu cu mari belele, in timp ce marea majoritate a banilor este la Casa de Sanatate, institutie independenta de minister si condusa de reprezentantul democrat liberalilor, mai precis de reprezentantul lui Adriean Videanu.

Este motivul pentru care Cseke Attila a demisionat, iar UDMR refuza sa numeasca un succesor pana la clarificarea raporturilor dintre CNAS si minister, mai precis pana la trecerea Casei in subordinea MS. Si acest refuz ar putea deveni complicat in economia fragila a coalitiei de guvernare, avand in vedere ca interimatul ministrului demisionar expira dupa 15 zile, iar potrivit protocolului portofoliul apartine UDMR. PD-L nu-l poate prelua fara un vot in Parlament caci s-ar schimba algoritmul de guvernare.

Principial ambele parti au dreptate. Este nefiresc ca in acelasi domeniu sa existe doi poli de decizie concurenti. Cat timp MS si CNAS au fost pe feuda aceluiasi partid, nu au fost probleme. Deci, intr-un fel sau altul, raporturile dintre aceste institutii ar trebui clarificate, dupa cum cere si FMI, de altfel.

Pe de alta parte, este firesc ca toti banii asiguratilor sa fie la asigurati, adica la Casa de Sanatate. E o regula care nu mai functioneaza de pe vremea cand ministru de Finante era Mihai Tanasescu. La fel de firesc ar fi insa ca acesti bani sa fie folositi dupa niste reguli foarte stricte, intre care: licitatii corecte si transparente, directori de spitale cu adevarat depolitizati si specialisti in management sanitar, pachetul de baza care sa delimiteze clar serviciile medicale decontate in baza asigurarii standard.

Ei bine, aceste reguli lipsesc de ani de zile si niciun guvern nu le-a introdus, tocmai ca sa poata jumuli cat mai bine bugetul Sanatatii care a imbogatit clientii politici ai tuturor partidelor. Asa ca, in acest moment, indiferent unde sunt banii, la minister sau la Casa, ei tot nu apartin asiguratilor, ci clientelei politice. Care clientela? Asta e marea si singura problema, caci fiecare partid vrea sa traga spuza pe turta lui, adica a propriei clientelei.

Pana cand toate principiile de care tine gestionarea corecta a banilor Sanatatii, de la separarea bugetulului colectat din asigurari, la folosirea corecta a fiecarui banut numai de catre oameni competenti, la pedepse exemplare pentru corupti, nu cred ca aceasta Cenusareasa a societatii romanesti are vreo sansa sa iasa din criza cronicizata. Dar cum speranta moare ultima, sa dam o sansa noii Legi a Sanatatii care ar trebui sa apara la toamna.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ministerul Sanatatii Cseke Attila, #UDMR PDL Ministerul Sanatatii , #ministrul Sanatatii