Cseke Attila cere bani ca sa nu fie un pompier care stinge incendii cu apa din galeata

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 10:12
1153 citiri
Cseke Attila cere bani ca sa nu fie un pompier care stinge incendii cu apa din galeata
Foto: gov.ro (Arhiva)

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, spera sa obtina la rectificarea bugetara preconizata pentru luna august inca 4,4 miliarde de lei pentru domeniul pe care il pastoreste. Ministrul spune ca este nevoie de investitii in Sanatate, pentru ca altfel va fi doar in pozitia unui "pompier care incearca sa stinga incendii cu apa din galeata, in loc sa foloseasca furtunul".

O mare parte din acesti bani ar intra in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dupa cum a precizat ministrul vineri, citat de Romania Libera, care preia agentia Mediafax.

"Din informatiile mele, rectificarea de buget va fi la inceputul-mijlocul lui august. Stringente sunt programele nationale de oncologie, diabet si de boli cardiovasculare", a subliniat Cseke Attila.

Pe de alta parte, oficialul de la Sanatate a precizat ca aproximativ 100 de milioane de lei vor fi investiti in acest an in mijloace de transport urgenta.

"Am incheiat contracte pentru pana la 1.500 de mijloace de transport la servidciile de Ambulanta si SMURD, din care 230 vor fi pentru acest an. Scopul este sa schimbam total mijloacele de transport mai vechi de sapte-opt ani", a adaugat Cseke Attila.

"Vreau sa trag un semnal de alarma, pentru ca, in opinia mea, situatia este mult mai serioasa decat in alti ani. Cred ca am facut reforme care nu s-au facut in ultimii zece ani. Daca problemele ar fi fost rezolvate, misiunea mea era mult mai usoara. Cred ca a venit timpul ca, odata cu continuarea acestor masuri de reforma, sa existe si sustinere financiara corespunzatoare a Sanatatii. Pana cand decidentii din Ministerul Finantelor nu vor intelege ca cele mai mari investitii trebuie realizate in invatamant si in sanatate, voi fi doar in pozitia unui pompier care incearca sa stinga incendii cu apa din galeata, in loc sa foloseasca furtunul", a mai spus ministrul Sanatatii.

Cseke Attila considera ca s-a acreditat fals ideea ca Sanatatea este doar un consumator de bani.

"Sanatatea produce. Produce oameni sanatosi, care pot lucra in diverse domenii si care pot sa realizeze cresterea economica. Am facut reforma in acesti aproape doi ani de mandat cat in ultimii 20 de ani. Si, personal, cred ca a venit vremea ca masurile pe care le-am luat sa fie sustinute si financiar. Si mai este un lucru important: in Sanatate nu gestionam fonduri structurale. Cred ca aceasta a fost greseala cea mai mare a Romaniei atunci cand s-a negociat cu UE", a conchis ministrul Sanatatii.

Cu toate ca a cerut aceste sume de la Guvern, Cseke Attila nu exclude ca totusi bugetul Sanatatii si asa minuscul sa fie taiat si mai rau in august, totusi spune ca rectificarea trebuie sa fie pozitiva.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cseke Attila rectificare bugetara, #Cseke Attila bani Sanatate, #Cseke Attila pompier, #rectificare bugetara august Sanatate , #ministrul Sanatatii