Ziare.com

Cseke Attila: Personalul medical trebuie sa-si schimbe comportamentul fata de pacient

Vineri, 11 Martie 2011, ora 21:14

   

Cseke Attila: Personalul medical trebuie sa-si schimbe comportamentul fata de pacient
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, vineri, ca personalul medical va trebui sa-si schimbe comportamentul fata de pacient, deoarece ar putea ramane fara pacienti, din momentul in care Directiva europeana privind posibilitatea cetatenilor de a-si alege spitalul in care vor sa se trateze, inclusiv din strainatate, va intra in vigoare.

Potrivit ministrului, romanii ar putea alege unitati din afara tarii, unde angajatii sunt mult mai amabili.

"Trebuie sa incercam sa ne purtam mai frumos cu pacientii, pentru ca riscam sa-i pierdem si, odata cu ei, pierdem si finantarea spitalului. Iar, daca banii contribuabilului roman vor finanta spitalele din strainatate, cred ca avem o problema la care trebuie sa ne gandim cu totii", a afirmat ministrul Sanatatii.

Directiva europeana se va referi la toate serviciile medicale, nu doar scurte internari sau situatii de urgenta, insa nu sunt incluse campaniile de vaccinare si ingrijirile pe termen foarte lung (azile de batrani). In rest, tot ceea ce tine de serviciul medical, va fi acoperit de prevederile acestei Directive.

In alta ordine de idei, Cseke Attila a mentionat ca un numar de 67 de unitati spitalicesti din tot atatea localitati, vor fi transformate in centre de batrani, iar personalul medical va fi angajat in noile structuri de sanatate sau le vor fi puse la dispozitie locuri de munca in spitalele din alte localitati din judetul respectiv.

"Exista o Anexa a Hotararii de Guvern, care face referire la 67 de autoritati locale si 67 de spitale. Este un Program guvernamental finantat din bugetul Ministerului Muncii, prin care se creeaza posibilitatea finantarii unor camine de batrani, iar programul poate fi accesat de aceste autoritati locale, care isi asuma transformarea in camine de batrani. Ca noutate fata de textul legii, se prevede ca si alte autoritati locale decat cele 67, daca doresc sa intre intr-un astfel de program, il pot accesa", a declarat ministrul Cseke.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in discutie este vorba despre 677 de medici si 2.085 de asistente medicale care lucreaza in aceste unitati spitalicesti.

"O parte dintre aceste cadre - medici, personal sanitar si auxiliar - care va fi necesar functionarii caminelor de batrani, pe normativul lor, va fi preluat la caminele de batrani. Unde nu va fi o asemenea preluare, acolo se vor oferi personalului medical - medici si asistenti si personal sanitar auxiliar - posturi vacante, cu prioritate pe raza aceluiasi judet, eventual, pe acelasi domeniu de specialitate, iar daca nu sunt specialitati cu posturi vacante, oferta se va face in judetele limitrofe", a declarat ministrul Cseke.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1174 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

imposibil

AsisToantele sa-si schimbe atitudinea, ce gluma! Nici macar nu indrazneste un biet pacient fara relatii "sus" sa "deranjeze" o asisToanta. Saracii oameni, mai ales cei in varsta si fara bani de cadorisit, sant la mila hui.dumelor care habar nu au de ce si-au ales sa practice aceasta profesie in afara de bani si alte venituri. Cu exceptia unui numar limitat (probabil), toate trebuiesc reciclate or trimise la sapa.

 

coplata si efectele ei

normal ca sunt evitati anumiti medici si sunt apelati doar cei competenti specialisti ...daca tot platesti de doua trei ori in romania , atunci alege pe cine ....competenta .... si vedeti ca legea nu asigura categoria de someri neaflati in plata sau fara drept de indemnizatie...nu neaparat cei care sunt asistati social..alta TAMPENIE A ACESTEI LEGI....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor