Cseke: Motiunea pe Sanatate este o auto-acuzare a PSD

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 21:29
1214 citiri
Cseke: Motiunea pe Sanatate este o auto-acuzare a PSD
Foto: romanialibera.ro

Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a spus, luni, la dezbaterea motiunii simple a PSD, ca textul acesteia reprezinta "o auto-acuzare" a social-democratilor, deoarece ei au condus ministerul, cumulat, timp de 12 ani si noua luni din 1990 pana astazi.

"Aceasta motiune reprezinta de fapt o auto-acuzare a colegilor de la PSD. (...) Am citit cu foarte mare atentie textul motiunii si trebuie sa va marturisesc ca sunt dezamagit de esenta si scopul acestui demers.

Vorbiti despre haos in sistemul de sanatate si neputinta Ministerului Sanatatii. N-as vorbi de haos, dar de la inceputul mandatului am spus ca exista multiple disfunctionalitati care s-au acumulat de-a lungul timpului", a spus ministrul.

Cseke a sustinut ca majoritatea lucrurilor acuzate de PSD in textul motiunii sunt probleme care s-au strans in ultimii 20 de ani, perioada in care pesedistii au avut peste jumatate dintre ministrii care au condus Sanatatea.

"Vreau sa va intreb pe dvs, semnatarii motiunii, cine a condus acest minister 20 de ani? Cseke Atilla? Nu. Peste jumatate din ministrii care au condus ministerul intre anii 1990-2010 au fost social-democrati. Ati condus ministerul exact 12 ani si noua luni, intre 1990-2010, ultima data anul trecut", a explicat ministrul.

Acesta a dat si exemple statistice, sustinand ca, desi semnatarii motiunii acuza faptul ca rata natalitatii a scazut in Romania, "cea mai mare scadere a fost intre 1990-1996", cand ministeriatul era asigurat de PSD.

Mai mult, PSD acuza lipsa fondurilor si suma mica din PIB alocata Sanatatii, insa fostul ministru pesedist, Ionut Bazac, a atras mai putini bani din buget decat a reusit Cseke.

"Noi am ridicat acest procent la 3,6% si chiar la 3,9% din PIB dupa recenta rectificare. Sunt de acord ca nu este de ajuns, sanatatea are nevoie de mai multi bani si sustin acest demers, dar cifrele nu mint si nu pot fi interpretate decat in sensul lor adevarat", a mai spus Cseke.

In ceea ce priveste realizarile sale, ministrul a enumerat informatizarea sistemului sanitar, sprijinul financiar si managerial pentru Institutul Cantacuzino si descentralizarea spitalelor.

Despre aceasta din urma, Cseke a spus ca se "bucura" de criticile care ii sunt aduse pe aceasta tema, pentru ca, desi e criticat pentru descentralizare, pesedistii au tot cerut-o in mod insistent in discursurile lor. "Este un text facut la repezeala care nu are fundament real. (...) Multe dintre aceste cereri sunt rezolvate deja. Multumesc ca-mi cereti ceea ce am facut pana acum, pentru ca imi usurati munca", a incheiat ministrul Sanatatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#ministrul Sanatatii motiune, #Cseke Atilla PSD , #ministrul Sanatatii