Ministrul Sanatatii: Dupa desfiintarea spitalelor, 90% din pacienti s-au vindecat subit

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 00:40
5774 citiri
Ministrul Sanatatii: Dupa desfiintarea spitalelor, 90% din pacienti s-au vindecat subit
Foto:B1 TV

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat joi seara ca 90% din oamenii internati in spitalele desfiintate ca urmare a reformei din Sanatate au putut pleca acasa, "s-au vindecat subtil", sugerand ca acestia erau internati, desi nu aveau nevoie de asta.

"Erau multe domenii in care se scurgeau nejustificat banii - o parte in partea de spitale. Ati vazut o lupta destul de crancena pentru numarul de paturi. De exemplu, in urma desfiintarii spitalelor, anumiti pacienti au trebuit rezolvati. Din ei, 90% au fost externati, unii s-au vindecat subit. Si doar 10% au trebuit transferati la alte spitale", a spus Cseke la emisiunea "Evenimentele Zilei", de la B1 TV.

El a mai spus si ca aceste internari pe motive false cresteau pe timp de iarna, din motive sociale, motiv pentru care multe din aceste spitale au devenit aziluri de batrani. In plus, Cseke s-a aratat de parere ca "unele spitale nu erau spitale", dar faceau internari si ocupau un mare numar de paturi.

Ministrul Sanatatii s-a aratat nemultumit de faptul ca, in urma acestei reforme, unele cadre medicale nu au fost primite in alte unitati, chiar daca acestea aveau posturi vacante.

"Am cerut tuturor spitalelor la care sunt posturile vacante si unde sunt dispusi sa preia personal, am facut centralizare, le-am postat pe site-ul Ministerului Sanatatii si am constatat, din pacate, ca s-a dus medicul si asistentul si n-a fost primit de domnul manager. Am sesizat Inspectia Muncii si oamenii trebuie sanctionati", a mai spus Cseke.

Ministrul Sanatatii a mai vorbit si de faptul ca aceste probleme erau cunoscute de predecesorii sai, fiindca a gasit sapte studii, dar nimeni nu a vrut sa ia atitudine pentru reformare.

Cseke: Medicii isi pot suplimenta serviciile

Cseke Attila a vorbit si despre conflictul dintre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe o parte si medicii de familie care refuza sa semneze contractul-cadru de partea cealalte, aducand aminte ca acestia isi pot suplimenta veniturile veniturile prin introducerea unei noi liste de servicii.

"Eu pot sa va spun ca am avut mai multe intalniri si dezbateri cu medicii de familie si au fost mai multe solicitari. Ieri au fost publicate normele la contractul-cadru. Daca se uita, 95% din ce au solicitat ca modificare, ele se regasesc in Monitorul Oficial. Daca va uitati in presa in ultimele luni, marea majoritate a solicitarilor sunt reglementate.

Pana acum , solicitari pe reglementari legislative care au fost rezolvate. De ieri, am inteles ca exista solicitari si pe medicina primara, sunt bani care nu exista(...) E o lista - 50% per capita cu 50% per servicii- s-au introdus noi servicii, isi pot suplimenta serviciile", a adaugat ministrul Sanatatii.

El a explicat si de ce a scazut ponderea platii medicilor de familie pentr lista de pacienti inscrisi si a crescut cea pentru servicii.

"Pentru ca s-a redus plata pe lista de la 70% la 50%, a scazut ponderea punctului pe lista, dar a crescut pe servicii. Daca efectuezi servicii mai multe, exista posibilitatea sa iesi mai bine la venituri (...) Am spus, ca sa avem siguranta ca se efectueaza acele servicii. Noi vrem sa fie efectuate si sa fie dovedite.

Totodata, Cseke Attila spune ca principala problema vine din faptul ca bugetul e mai mic cu 3% pentru medicina primara, asa ca a crescut lista de servicii pentru cei care au lista medie de pacieni, adica in numar de 1.200, astfel incat scaderea sa se regaseasca la medicii cu venituri mai mari.

O alta problema abordata a fost cea a numarului de consultatii, despre care medicii de familie se plang ca ar fi prea mare, dat despre care Cseke spune ca a fost calculata astfel incat medicii sa se poata incadra usor in ea.

"Numarul mediu al consultatiilor e 16 - 17 consultatii pe zi. O consultatie medie, descrisa de specialisti, tine in medie 15 minute (...) Sigur ca o medie de 15 minute inmultit cu 5 ore de program da 20 de consultatii pe zi. Sigur ca tu, daca il consulti un minut, iti ies mai multe consultatii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Cseke Attila bolnavi internati, #Cseke bolnavi vindecare subita , #ministrul Sanatatii
Comentarii
Poza PeDeLe
PeDeLe
rank 5
Minciuni unguresti=Czeke Atila si minciuni romanesti=Adrieeean Videanu, in regimul de exterminare din Romania, condus de Basescu prin Boc si celelalte slugi