Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, i-a atras atentia presedintelui CNAS, Lucian Duta, asupra unor grave abateri in derularea contractelor dintre casele de asigurari si cabinetele medicilor de familie, prin aplicarea neuniforma si incoerenta a prevederilor contractului-cadru, fapt care afecteaza pacientii.
"Conform sesizarilor pe care le-am primit din teritoriu, exista, pe parcursul lunii iunie, o serie de disfunctionalitati in aplicarea prevederilor contractului-cadru la nivel national, care perturba activitatea cabinetelor medicilor de familie.
Astfel, am fost sesizati ca in unele judete ca de exemplu Buzau, Giurgiu sau Harghita nu se plateste capitatia pentru perioada in care medicii s-au aflat in actiunea de protest, cu toate ca acestia si-au desfasurat activitatea medicala.
De asemenea, au fost semnalate probleme cu privire la raportarea si preluarea serviciilor efectuate de medicii de familie in luna iunie", a declarat ministrul Sanatatii potrivit unui comunicat remis joi Ziare.com.
Cseke Attila sustine ca exista o incoerenta in aplicarea prevederilor legale la nivelul caselor de asigurari de sanatate.
"Astfel, unele case de asigurari de sanatate considera ca o consultatie a unui pacient este valabila numai dupa ce s-a incheiat cu o prescriptie medicala. In alte judete, aceasta regula nu este valabila. De asemenea, in unele parti intre cabinetele medicale si casele de asigurari s-au incheiat contracte pentru perioada in care medicii de familie au declansat protestul, in alte judete exista acte aditionale", a mai spus ministrul de resort.
Cseke Attila considera ca inconsecventa dauneaza cabinetelor de medicina primara.
"Aceasta inconsecventa la nivel national dauneaza atat activitatii cabinetelor de medicina primara, cat si relatiilor dintre partea medicala si administratie. Trebuie sa fim mai atenti asupra acestor neintelegeri pentru ca, din pacate, nemultumirile se rasfrang asupra pacientilor", conchide ministrul Sanatatii.