Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, situatia clasificarii spitalelor cu paturi si noul mod in care acestea vor continua sa fie finantate de minister.
Cele doua reguli importante, de clasificare si finantare a spitalelor, intra in vigoare incepand de la 1 iunie, iar introducerea lor inseamna eliminarea discrepantelor foarte mari care existau intre spitalele cu nivele similare de competenta.
De asemenea, ministrul a precizat ca prin aceasta clasificare se va ajunge la o anumita predictibilitate pentru managerii de spitale si pentru toti cei care le administreaza, indiferent ca este vorba despre autoritatile locale sau de Ministerul Sanatatii.
"Introducerea finantarii pe baza de clasificare va insemna si un buget rectificat in plus pe partea de spitale cu 500 de milioane de lei in iulie-august", a mai precizat ministrul Sanatatii.
In continuare, acesta a prezentat pe larg situatia actuala a spitalelor. Cseke a precizat ca au fost depuse 460 de dosare pentru clasificare, iar in baza acestora 347 de unitati sanitare publice cu paturi au fost clasificate in functie de competenta pe cele 5+2 clase, de la categoria 1, nivelul de competenta foarte inalt, pana la a 5-a.
Cele mai multe spitale se afla in clasele 4 si 5, aproxitmativ 58% dintre cele clasificate.
In schimb, in categoria 1 nu sunt incluse decat 7 spitale din Romania, Spitalul Universitar Bucuresti, Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, si spitalele de urgenta din Timisoara, Cluj, Targu Mures, Iasi si Constanta.
"Toate au anumite probleme si vor trebui sa se conformeze unul plan propus deja", a mai adaugat ministrul, precizand ca aceasta clasificare este una de pornire, toate spitalele avand sansa ca in urma unei evolutii pozitive in continuare sa urce intr-o categorie superioara, dupa depunerea unei documentatii in acest sens la minister.
Totodata, spitalele care risca sa sa fie declasificate in cazul in care nu vor avea parte de un management corespunzator.
Ministrul Sanatatii a mai explicat ca unul dintre obiectivele principale urmarite prin aceasta clasificare este acela ca alocarea resurselor financiare sa se faca echitabil, pe baza de reguli clare, sistemul fiind introdus tot de la 1 iunie.