Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reguli clare de clasificare si finantare a spitalelor, incepand de la 1 iunie (Video)

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 14:23
1673 citiri
Reguli clare de clasificare si finantare a spitalelor, incepand de la 1 iunie (Video)
Foto: Antena3

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, situatia clasificarii spitalelor cu paturi si noul mod in care acestea vor continua sa fie finantate de minister.

Cele doua reguli importante, de clasificare si finantare a spitalelor, intra in vigoare incepand de la 1 iunie, iar introducerea lor inseamna eliminarea discrepantelor foarte mari care existau intre spitalele cu nivele similare de competenta.

De asemenea, ministrul a precizat ca prin aceasta clasificare se va ajunge la o anumita predictibilitate pentru managerii de spitale si pentru toti cei care le administreaza, indiferent ca este vorba despre autoritatile locale sau de Ministerul Sanatatii.

"Introducerea finantarii pe baza de clasificare va insemna si un buget rectificat in plus pe partea de spitale cu 500 de milioane de lei in iulie-august", a mai precizat ministrul Sanatatii.

In continuare, acesta a prezentat pe larg situatia actuala a spitalelor. Cseke a precizat ca au fost depuse 460 de dosare pentru clasificare, iar in baza acestora 347 de unitati sanitare publice cu paturi au fost clasificate in functie de competenta pe cele 5+2 clase, de la categoria 1, nivelul de competenta foarte inalt, pana la a 5-a.

Cele mai multe spitale se afla in clasele 4 si 5, aproxitmativ 58% dintre cele clasificate.

In schimb, in categoria 1 nu sunt incluse decat 7 spitale din Romania, Spitalul Universitar Bucuresti, Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, si spitalele de urgenta din Timisoara, Cluj, Targu Mures, Iasi si Constanta.

"Toate au anumite probleme si vor trebui sa se conformeze unul plan propus deja", a mai adaugat ministrul, precizand ca aceasta clasificare este una de pornire, toate spitalele avand sansa ca in urma unei evolutii pozitive in continuare sa urce intr-o categorie superioara, dupa depunerea unei documentatii in acest sens la minister.

Totodata, spitalele care risca sa sa fie declasificate in cazul in care nu vor avea parte de un management corespunzator.

Ministrul Sanatatii a mai explicat ca unul dintre obiectivele principale urmarite prin aceasta clasificare este acela ca alocarea resurselor financiare sa se faca echitabil, pe baza de reguli clare, sistemul fiind introdus tot de la 1 iunie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#clasificare spitale, #finantare spitale, #Cseke Attila Ministrul Sanatatii , #ministrul Sanatatii