Amenda uriasa de la Comisia Europeana pentru Electrocentrale Oradea

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 15:07
2554 citiri
Amenda uriasa de la Comisia Europeana pentru Electrocentrale Oradea

Electrocentrale Oradea a fost amendata de Comisia Europeana cu 33 milioane de euro, pentru ca nu a finalizat o procedura de achizitie de certificate verzi, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi.

"Este o situatie atipica, legata de schema certificatelor verzi. In 2012 Electrocentrale Oradea avea definita o anumita cantitate de emisii de gaze cu efect de sera, si ca orice companie din Europa, daca nu se incadreaza in aceasta cantitate, trebuie sa achizitioneze certificate verzi si sa incarce tranzactia intr-o baza de date gestionata la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a incadrat pana la 25 aprilie in termenul limita cu incarcarea de date. (...) A fost penalizata cu 33 milioane euro, iar aceasta amenda trebuie cumva gestionata", a spus Korodi, informeaza Mediafax.

El a precizat ca Ministerul Mediului a incercat sa obtina de la Comisia Europeana anularea acestei sanctiuni, insa institutia nu a fost de acord, in conditiile in care astfel de practici s-au mai descoperit in Romania si in alte state UE. In consecinta, nu pot fi facute exceptii.

Korodi a fost informat ca, la o anumita ora din 25 aprilie 2012, baza de date ce contine tranzactiile cu certificate verzi nu a functionat, astfel ca nu stie cine este de vina pentru aceasta situatie - Electrocentrale Oradea sau societatea de brokeraj care s-a ocupat de acest lucru.

"Electrocentrale avea obligatia de a incarca in baza de date certificatele verzi cumparate printr-o societate de borkeraj si nu s-a intamplat acest lucru inainte de inchiderea sistemului", a spus Korodi.

Ministrul a adaugat ca societatea are posibilitatea sa deschida o actiune in justitie pentru anularea amenzii. Mai mult, Korodi a aratat ca amenda nu va afecta proiectul aprobat recent de modernizare a sistemului de termoficare a orasului, in valoare de 77,7 milioane de euro din fonduri europene.

Administratorul special al Electrocentrale Oradea nu stie nimic

Totusi, administratorul special al companiei a sustinut ca nu a primit inca o notificare referitoare la sanctiunea impusa de Comisia Europeana.

"La noi nu exista niciun document din care sa rezulte ca Electrocentrale Oradea are de platit o astfel de amenda", a declarat Stanel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea, societate care se afla in insolventa.

Pe de alta parte, directorul tehnic al companiei, Daniel Francisc, a mentionat ca certificatele respective au fost inregistrate cu intarziere.

"Noi am cumparat certificatele de pe Bursa Romana de Marfuri pe 29 aprilie, le-am livrat pe 30 aprilie si nu a mai fost timp pentru cele 26 de ore de verificare a lor in Registrul European al Certificatelor. Pentru ca ziua de 1 mai a fost zi libera, acestea au fost predate efectiv pe 2 mai, fapt pentru care finalizarea procedurii s-a facut mai tarziu. De altfel, asa s-a si notat la acea data: procedura efectuata, dar nefinalizata", a declarat Daniel Francisc pentru sursa citata.

Electrocentrale Oradea este producatorul de energie termica in sistem centralizat al municipiului si a intrat in insolventa in august 2013, din cauza unor datorii de peste 300 milioane lei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Electrocentrale Oradea amenda Comisia Europeana, #amenda Electrocentrale Oradea, #sanctiune Electrocentrale Oradea , #ministrul Mediului