Basescu acuza guvernantii de lasitate in cazul Rosia Montana, la juramantul lui Korodi

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 19:43
7485 citiri
Basescu acuza guvernantii de lasitate in cazul Rosia Montana, la juramantul lui Korodi

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a depus, marti, juramantul de investire in functie, la Palatul Cotroceni, ocazie cu care presedintele Traian Basescu a declarat ca se impun investitiile de la Rosia Montana si de la Rosia Poieni.

"Sunt convins ca ceea ce voi spune va genera atacuri consistente si nedrepte. In momentul de fata, Romania nu mai are resurse pentru crearea locurilor de munca, decat daca privim cu responsabilitate la reluarea exploatarii minelor", a spus seful statului.

Acesta a explicat ca nimeni nu vrea sa socoteasca pierderile pe care Romania le are prin necrearea locurilor de munca.

"Ceea ce nimeni nu vrea sa socoteasca sunt pierderile pe care le avem prin necrearea locurilor de munca. Vreau sa stiti ca, in lipsa locurilor de munca, Romania pierde 3,6 miliarde de euro la deficitul fondurilor de pensii", a adaugat liderul de la Cotroceni.

Proiectul Rosia Montana, blocat din cauza demagogiei si lasitatii unor demnitari

Traian Basescu a acuzat demagogia unor demnitari romani si i-a atacat pe cei care sunt impotriva demararii exploatarilor miniere de la Rosia Montana.

"Datorita demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana ramane blocata din 1997, iar in perioada imediat urmatoare se prefigureaza procese extrem de costisitoare. As ruga pe inaltii demnitari romani, pe preacinstitii jurnalisti si pe preacinstitii patroni de presa, sa mearga la Rosia Poieni si la Rosia Montana, ca sa vada ce este acum la Rosia Poieni si la Rosia Montana ca nivel de poluare", a afirmat seful statului.

Presedintele Basescu si-a manifestat nemultumirea fata de stoparea celor trei investitii care se prefigureaza in Romania, cele de la Rosia Montana si Rosia Poieni, precum si exploatarea gazelor de sist, precizand ca, daca Romania nu are nevoie, "sa stopam orice investitie a Chevron, daca Romania nu vrea sa exploateze carierele de cupru de la Rosia Poeni s-o stopam, daca Romania nu are nevoie sa exploateze aurul de la Rosia Montana, sa vorbim si sa stopam proiectul".

"In ultima vreme am ramas legati de dorinta de a ramane continuu importatori de gaze. Vad inversunarea cu care se lupta impotriva exploatarii de gaze de sist. Unii vor ca in Romania sa nu se intample nimic. Va cer ca in Romania sa se intample ceea ce se poate intampla si ceea ce ne poate face mai putin dependenti de imprumuturi externe, de imprumuturi de resurse energetice.

Oricat de mult s-ar chinui trusturi de presa sa arate ca nu trebuie sa facem nimic, responsabilitatea conducerii Romaniei nu o are nici Voiculescu, nici Vintu, responsabilitatea o au Guvernul si Parlamentul Romanei", a continuat presedintele.

Cer Guvernului ca in 2 saptamani sa revizuiasca tot sistemul de redevente

In plus, seful statului a intarit necesitatea celor 3,6 miliarde de euro anual, cerand Guvernului ca in doua saptamani sa se revizuiasca sistemul de redevente de pe zacamintele naturale.

"Recomandarea mea este sa nu aducem in fiecare an de unde om sti 3,6 miliarde de euro. Personal cer Guvernului ca in maximum doua saptamani sa revizuiasca tot sistemul de redevente pe care le avem pe zacamintele naturale", a completat liderul de la Cotroceni, amintind si despre Legea Sananatii: "Priviti la aceasta lege pana cand se va prabusi sistemul de sanatate".

Nu in ultimul rand, presedintele Romaniei l-a felicitat pe ministrul Korodi pentru revenirea in functie, multumindu-i totodata lui Laszlo Borbely pentru activitatea desfasurata la minister pana saptamana trecuta.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca o astfel de ceremonie ar fi trebuit sa fie zero conflictuala, subliniind ca nu se refera la Attila Korodi.

"Aceasta ceremonie ar fi trebuit sa fie zero conflictuala, si nu ma refer neaparat la desemnarea dumneavoastra, ci la faptul ca detineti un portofoliu vital care vizeza in continuare exploatarea resurselor Romaniei.

Ceea ce va cer, domnule ministru, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin crearea de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize, in deplina cunostinta de cauza, daca nu, spuneti 'Nu' investitorului", a punctat seful statului, cu trimitere la exploatarile miniere din tara, intarind faptul ca recomandarea sa este crearea de locuri de munca.

Attila Korodi, investit oficial ministru al Mediului

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!", a fost juramantul noul ministru al Mediului.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat, marti, ca deputatul Attila Korodi e propunerea formatiunii pentru a ocupa postul de ministru al Mediului, ramas vacant dupa demisia lui Laszlo Borbely. Korodi, in varsta de 34 de ani, a mai fost ministru al Mediului in Guvernul Tariceanu.

Korodi, noul ministru al Mediului: Nu e o sansa, e responsabilitate

Ulterior, premierul Mihai Razvan Ungureanu a semnat decizia de numire a acestuia in functie si a trimis-o Presedintiei, iar Traian Basescu a semnat-o.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...