Attila Korodi: Proiectul Rosia Montana a ajuns intr-o zona foarte stranie

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 20:47
3189 citiri
Attila Korodi: Proiectul Rosia Montana a ajuns intr-o zona foarte stranie
Foto: Arhiva

Deputatul UDMR Attila Korodi spune ca discutiile pe amendamente in comisia parlamentara speciala Rosia Montana au dus proiectul "intr-o zona foarte stranie". Fostul ministru al Mediului mai afirma ca aceasta comisie a avut "un rol neasteptat".

Joi, membrii comisiei au dezbatut si adoptat 7 articole din cele 9 ale proiectului trimis de Guvern la Parlament.

"Urmeaza sa ne vedem si saptamana viitoare. Au mai ramas 2-3 articole care se vor vota saptamana viitoare, cand se va da si un vot final pe raport. Se va cere prelungirea termenului de depunere a raportului final pentru mijlocul saptamanii, probabil", a declarat deputatul UDMR pentru Ziare.com.

Attila Korodi a cerut joi dimineata, inainte de inceperea dezbaterilor in comisie, sa se dea un vot negativ proiectului de lege, dar propunerea sa a fost respinsa.

"Am cerut dimineata ca, din cauza datelor indoielnice care stau la baza constructiei proiectului minier inaintat de Rosia Montana, sa fie un raport negativ, pentru faptul ca poate sa fie cea mai buna lege sau cele mai bune intentii, dar fondul problemei sa fie viciat. Propunerea a picat la vot. Impotriva au votat PSD, PC si PP-DD. PDL nu vine la comisie", ne-a declarat deputatul.

Dupa respingerea acestei propuneri, au urmat discutii pe amendamente, iar aceastea "au dus intr-o zona foarte stranie", sustine fostul ministru.

"Se pare ca PSD doreste sa existe o lege care sa reglementeze, in general, exploatarile auro-argintifere si categoria de proiecte in care sunt peste 5 tone de aur exploatate anual. Aceasta modificare ascunde in spate referirea la Rosia Montana.

Se va da drumul la modificarea albiei paraului Corna, de asemenea, din pacate, sunt deja amendamente acceptate care spun ca institutii ale statului roman trebuie sa dea in termene fixe, de cateva zile, autorizatii sau avize, iar o descarcare arheologica trebuie sa se intample in maximum 3 luni de zile si asa mai departe. Initiatorii nu isi dau seama, dar aceste lucruri or sa complice ecuatia", a mai spus Attila Korodi.

Intrebat daca dupa ce raportul este adoptat de comisia speciala si trimis mai departe in parlament e posibil ca totul sa se rastoarne cu 180 de grade pana la adoptare, acesta a raspuns: "Da, asa este".

In aceste conditii este greu de inteles de ce a mai fost infiintata comisia Rosia Montana.

"Stiti ce rol neasteptat a avut aceasta comisie? Uitati-va la demiterea directorului Institului Geologic, care a avut o pozitie coerenta, in interesul statului roman. Motivele sunt enumerate, dar ramane suspiciunea ca a fost eliminat un adversar pregatit pentru a sustine interesul Romaniei este clara.

Nu pot sa fac mai multe comentarii, doar ca documentatia la care are acces parlamentarul roman si Parlamentul Romaniei s-a largit cu informatii foarte multe, in beneficiul statului roman. Dar asta nu inseamna ca cei care au dorit initial aceasta comisie vor tine cont de ele", a conchis Attila Korodi.

Proiectul de lege privind Rosia Montana, schimbat total. Acordul Guvern-RMGC, scos din proiect

Presedintele Comisiei Speciale Rosia Montana, deputatul PSD Darius Valcov, a explicat joi, la finalul dezbaterilor, ca proiectul de lege trimis de Guvern a cunoscut o modificare esentiala, si anume a fost adoptat un amendament al colegului sau Florin Iordache, potrivit caruia legea nu se va mai referi doar la proiectul Rosia Montana, ci la un cadru general, pentru a nu fi respinsa de Curtea Constitutionala.

La randul sau, Florin Iordache a explicat intr-o interventie la postul Digi24 ca proiectul Guvernului a fost modificat astfel incat "pot fi declarate si alte exploatari aurifere de interes public deosebit", nu doar cel de la Rosia Montana.

"Am modificat structural proiectul de lege venit de la guvern si cream o lege generala", a explicat Iordache.

La randul sau, Darius Valcov a recunoscut ca nu s-a consultat cu premierul Ponta, presedintele sau de partid, in momentul in care s-a facut aceasta modificare esentiala.

"La art. 1 se vorbea de adoptarea acordului cu RMGC (...) Acest articol nu se va gasi in aceasta lege, daca va avea raport de admitere din partea comisiei", a punctat acesta, spunand ca nu se poate da o lege "doar pentru cineva".

Mai mult, Darius Valcov a precizat ca, in conditiile in care legea va fi adoptata asa cum o propune comisia speciala, "finalitatea si partea tehnica trebuie sa si-o asume ministerele de resort", cu alte cuvinte responsabilitatea majora in cazul proiectului Rosia Montana va reveni, din nou Guvernului.

"Nu este acesta rolul nostru. Nu asa trebuie sa arate o lege. Noi trebuie sa facem un cadru general, datele tehnice trebuie sa si le asume ministerele de resort", a sustinut deputatul PSD.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Korodi lege Rosia Montana, #Korodi comisie Rosia Montana , #ministrul Mediului