Cu ce proiect se lauda Romania la Budapesta

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 16:59
2486 citiri
Cu ce proiect se lauda Romania la Budapesta
Foto: einvest.ro

O delegatie a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), condusa de ministrul Attila Korodi, a participat vineri, la Budapesta, la reuniunea bilaterala pe probleme de mediu si dezvoltare rurala, desfasurata la Ministerul Dezvoltarii Rurale din Ungaria.

In cadrul reuniunii la nivel inalt, Romania a prezentat partii ungare sistemul electronic pilot ELSYS, care faciliteaza schimbul digitalizat de date privind transferurile internationale de deseuri, informeaza un comunicat al MMSC.

Sistemul software si aplicatia web pilot au fost create de Romania in cadrul proiectului LIFE10ENV/RO/726, in valoare totala de 1,198 milioane euro, 50% din costurile totale eligibile fiind suportate de Comisia Europeana.

Sistemul ELSYS reprezinta o solutie digitala la Regulamentul 1013/2006 privind inregistrarea datelor si instrumentarea notificarilor in cazul transferurilor internationale de deseuri.

Practic, prin intermediul ELSYS, operatorii economici care vor sa transporte deseuri pentru valorificare in afara Romaniei, sau din alte state in Romania, ori vor doar sa tranziteze Romania cu astfel de transporturi, vor putea sa introduca online informatiile necesare acestor activitati si sa obtina tot online acordul efectuarii transferului. Aplicatia reduce timpul alocat instrumentarii documentelor cu cel putin 20% si permite notificarea si raportarea on-line prin utilizarea semnaturii electronice.

In acelasi timp, proiectul urmareste sa interconecteze toate autoritatile responsabile de transferul deseurilor care sa poata urmari in timp real nu doar ruta pe care se deplaseaza autovehiculul/trenul, dar si istoricul notificarii: actele care au stat la baza emiterii acordului de transport, cantitatea pentru care s-a solicitat acordul, cantitatea care a fost introdusa in tara la momente diferite de timp, momentul exact al introducerii deseurilor in instalatia de valorificare.

Totodata, sistemul permite vizualizarea in sistem GIS, a rutei propuse de catre operatorul economic dand posibilitatea autoritatii competente (de mediu sau situatii de urgenta), daca este cazul, sa o modifice interactiv in functie de constrangerile teritoriale.

Premiera in Europa Centrala si de Est

"Prin acest proiect, Romania este printre primele tari din Europa Centrala si de Est care detine un sistem electronic dedicat transferurilor internationale de deseuri. Am prezentat deja solutia noastra Bulgariei si Ungariei si sunt perspective bune sa initiem o Retea Regionala in acest domeniu.

O altfel de interconectare regionala ar simplifica intregul proces al transportului international de deseuri si ar da sansa tuturor autoritatilor competente din statele conectate la sistem sa monitorizeze mult mai bine aceste activitati. Suntem in faza in care notam fiecare observatie a statelor partenere pentru ca mai apoi sa incepem pilotarea sistemului", a declarat ministrul Attila Korodi.

MMSC precizeaza ca ELSYS este un sistem similar cu cele create de tari precum Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria (EUDIN) si tarile nordice (TFS), fiind conceput pe bazele viitorului sistem unic european propus de Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#proiect deseuri Romania, #proiect informatic mediu, #transfer digital date deseuri , #ministrul Mediului