Ziare.com

Korodi a cerut audit judiciar pentru Rosia Montana

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 17:22

   

Korodi a cerut audit judiciar pentru Rosia Montana
Ministerul Mediului asteapta rezultatele unui audit judiciar privind eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza documentatia proiectului au fost declarate nule.

Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie.

"Am cerut acest audit, aceasta analiza, insa rezultatele ei inca nu ne-au parvenit. Asteptam ca ele sa soseasca in urmatoarele zile", a declarat, miercuri dimineata, pentru MEDIAFAX, ministrul demis Korodi.

Ministrul demis al Mediului a mai spus ca a cerut verificarea eventualelor consecinte ale deciziei judecatoresti asupra procesului de evaluare a proiectului aceleiasi firme de avocatura cu care Ministerul a colaborat in ultimii ani.

"Inca de cand am preluat mandatul am fost intrebat daca decizia judecatoreasca de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luata fara consultarea specialistilor juristi, astfel ca am cerut atat Directiei juridice din minister cat si, prin intermediul acesteia, casei de avocatura cu care ministerul lucreaza de mai multi ani, sa imi spuna ce trebuie facut din punct de vedere juridic in situatia generata de respectiva decizie judecatoreasca defintiva", a declarat, miercuri dimineata, pentru MEDIAFAX, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila.

Korodi a mai precizat ca l-a anuntat de acest demers chiar si pe seful statului, la consultarile cu acesta din seara de vineri, dupa ce Cabinetul a fost demis de Parlament in urma adoptarii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. Korodi a reprezentat UDMR la aceste consultari, alaturi de presedintele formatiunii, Kelemen Hunor.

"I-am spus despre acest lucru si sefului statului. L-am anuntat inca de vineri ca 95 la suta evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprita si ca asteptam confirmarea acestei situatii juridice de la specialisti", a mai declarat Korodi.

Korodi Attila se afla in plin proces cu investitorul de la Rosia Montana dupa ce, in 2008, in precedentul sau mandat ministerial, tot in urma unei hotarari judecatoresti prin care certificatul de urbanism al proiectului a fost anulat, a decis oprirea procesului de evaluare a impactului proiectului minier asupra mediului.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil, in 5 aprilie, in urma unei reclamatii depusa de trei organizatii non-guvernamentale, decizia din 2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation.

La acel moment, Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, sustinea ca hotararea Curtii de Apel Alba Iulia nu afecteaza deciziile Consiliului Local Rosia Montana privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continua.

"Decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu se aplica in privinta deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Rosia Montana de a adopta documentatia PUG si PUZ, despre care stim ca sunt inca valide si legale (...) Compania confirma ca toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua in acord cu prevederile legale. In plus, noul proiect de documentatie de urbanism pentru proiect este intr-un stagiu avansat (...) si va rezulta in emiterea unui noi PUZ. Comunitatile locale afectate de proiect au initiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG ", preciza un comunicat al companiei.

In 18 aprilie, RMGC anunta ca Tribunalul Cluj a respins o noua actiune a unor organizatii neguvernamentale care cereau anularea certificatului de urbanism pentru proiectul Rosia Montana, compania apreciind ca in aceste conditii documentul este "in vigoare si perfect aplicabil".

"Tribunalul Cluj a validat ieri (marti, 17 aprilie - n.r.), din nou, Certificatul de Urbanism 87 din 2010, respingand actiunea unor ONG-uri care se opun prin orice mijloace crearii de locuri de munca, intr-o zona in care peste 80 la suta dintre locuitori nu au un loc de munca stabil", afirmau reprezentantii companiei miniere, intr-un comunicat de miercuri.

Potrivit RMGC, cererea de anulare a certificatului de urbanism pentru mina din Apuseni fusese formulata de Asociatia Aurarilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Compania amintea ca, in decembrie anul trecut, Tribunalul Bucuresti a respins o actiune similara formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice, iar in mai 2011 Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv si irevocabil o cerere de suspendare a aceluiasi document.

"Astfel, Certificatul de Urbanism 87 din 2010 este in vigoare si perfect aplicabil", scriau reprezentantii RMGC.

Decizia pronuntata de Tribunalul Cluj nu era defintiva, putand fi atacata cu recurs.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1750 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca vor fi respinse, sa trimita actele la CCR

si dinozaurii vor aproba pe loc exploatarea, daca ii suna in prealabil vreun consilierash de la Cotroceni.

 

pai?

pai daca au hotarat 4 tribunale in 2 ani de zile ca certificatul de urbanism este perfect legal, atunci care e problema? pare sa fie o noua incercare de a amana cu orice pret proiectul, chiar daca motive nu exista

 

este

Si eu sutn de parere ca vrea sa maane proiectul, probabil nu are chef de mucna si asta e cea mai usoara metoda de amanare, pacat

ecologizare

nu are chef de munca sau nu vrea sa-si asume responsabilitatea. oricum, tot nu e bine. mediul de la Rosia se degradeaza pe zi ce trece, iar daca ministerul lui nu are bani sau interes pentru salvarea lui, macar sa accepte mai repede ecologizarea propusa de RMGC.

Sunt multe ilegalitatzi!

Regia Aurului s-a asociat cu un SRL, ... prejudiciul 70 de miliarde de euro!

 

mda...

de fapt avand in vedere ca la bugetul de stat intra mai bine de jumatate din profituri, e vorba de un beneficiu de cateva miliarde de dolari, nicidecum de un prejudiciu. si daca iei in considerare si impactul in economie, e si mai mult :)

e AURUL MEU!

De ce sa-l impart cu un venetic? Il scot eu si am peste 100% din profituri!
Pamantul asta a fost aparat cu sangele bunicilor mei nu cu sangele unor canadieni sau unguri!
Sau ce o fi Soros asta...

@maxi

tot aud chestia asta cu 100% profituri din exploatare exclusiv pe bani interni. Totul e perfect cu scenariul asta, in afara de un detaliu: nu exista bani interni pt a fi alocati acolo. ALtfel, de ce ar mai sta la discutii daca asta era o solutie?? nu cred ca 3, 4 guverne de acum, n-ar fi stat nitel sa si dea seama ca "bai frate, de ce ne agitam noi cu rmgc, hai sa facem singuri". E o viziune f heirupista, care merge perfect cu noul premier, dar exact ca el, e tangenta cu sf.ul.

...

aurul de acolo nu e nici al tau nici al meu, este al Romaniei, si cat timp sta in pamant nu valoreaa nimic, daca putem sa il extragem si sa castigam bine din asta , de ce nu ?

profit

@maxi, nici daca il scoti tu nu ai 100% profit pentru ca trebuie sa administrezi si cheltuielile. si ca sa faci o mina performanta, adusa la standarde europene si sa o si mentii asa pana la final, cu tot cu ecologizare cu refacerea patrimoniului din Rosia, ai nevoie de bani, nu gluma.

@maxi

tu nu-ti permiti sa mai sustii financiar extractia resurselor, asa ca degeaba e aurul tau, daca nu poti decat sa-l tii sub pamant, unde nu te ajuta la nimic. Si Soros e impotriva proiectului, finantand ongurile antiproiect.Poate chiar el iti ofera salariul.

aiurea

Adica dupa ce au fost atatea procese cu ong-urile in care s-a dovedit ca certificatele respective sunt valaile, acum ministrul ce vrea sa faca ? Sa mai intarzie si el lucrarile?

 

Catalina-Monulesti

cat intarzie el lucrarile, RMGC baga bani in restaurarea galeriei Catalina-Monulesti si o va deschide publicului larg in curand. cat el doar da din gura, altii fac!

la coada Europei

ca asteapta raspunsul de la auditul judiciar, este doar o stratagema din partea lui Korodi Attila de a mai trage de timp,ca si el pare ca nu vrea sa-si asume raspunderea pentru luarea unei decizii. Cu asemenea oameni pe functii importante, tot la coada Europei o sa ramanem!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor