Korodi: Romanii din Valea Timocului nu au drepturile elementare garantate

Marti, 06 Martie 2012, ora 19:56
2083 citiri
Korodi: Romanii din Valea Timocului nu au drepturile elementare garantate
Foto: Arhiva

Problema romanilor din Valea Timocului este "foarte complexa" si drepturile lor elementare nu sunt "garantate", a declarat marti Attila Korodi, presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, dupa audierea ministrului Cristian Diaconescu.

"Dupa parerea mea - si a fost parerea tuturor celor care au intervenit - problema minoritatii romane din Valea Timocului este una foarte complexa, si nici macar drepturile elementare nu sunt garantate.

Trebuie sa existe un mecanism de urmarire, de monitorizare si de dialog permanent cu partea sarba ca sa putem sa spunem ca dupa o decizie politica luata in perioada urmatoare se va vedea o imbunatatire semnificativa a conditiilor in care comunitatea romanilor din Valea Timocului poate sa-si pastreze identitatea si sa garanteze ca generatiile care vin sa poata avea identitatea romana pe care si-o doresc", a afirmat Korodi.

Referitor la modul brusc in care Romania a pus problema minoritatii din Valea Timocului la nivel european, Attila Korodi a explicat ca important este rezultatul.

"Au fost diferite puncte de vedere care privesc modalitatea pe care Romania a abordat-o, dar cred ca au fost mai degraba nuante. Important este din punctul meu de vedere rezultatul si rezultatul ma bucura", a subliniat Korodi.

Protocolul Romania - Serbia: Ce recunosc sarbii si ce nu

"Oricare cetatean european trebuie sa aiba libertatea de a-si alege identitatea nationala si asta trebuie sa se intample si in Valea Timocului", a mai spus presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor.

Alaturi de Cristian Diaconescu, la audieri au luat parte secretarul de stat din MAE, Anton Niculescu, si Eugen Tomac, seful Departamentul pentru romanii de pretutindeni. Audierile din Comisiile reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor au vizat procedura de ratificare a Acordului de Stabilizare si de Asociere a Serbiei la UE si situatia minoritatii romane din Serbia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani Valea Timocului Korodi, #romani Serbia drepturi elementare , #stiri Attila Korodi