Verestoy, despre scandalul Orban: Maghiarii sunt cetateni loiali

Vineri, 18 Martie 2011, ora 14:48

   

Verestoy, despre scandalul Orban: Maghiarii sunt cetateni loiali
Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat ca, desi USL se foloseste in mod politicianist de atacuri nationaliste, asa cum s-a intamplat si la votul pentru motiunea de cenzura pe Codul Muncii, cand au "inventat" un "scandal Orban" legat de presupusele declaratii ale premierului ungar, relatiile dintre romanii si maghiarii din Romania sunt bune, iar cei din urma au demonstrat ca sunt cetateni loiali ai acestei tari.

Intrebat daca cei din Opozitie se folosesc de latura nationalista, el a raspuns:

"Din pacate da, desi e o moneda care s-a devalorizat, poate fi folosita pe moment. Vor mai incerca, dar efectul nu mai e acelasi, Mentalitatea poporului s-a schimbat in acesti 20 de ani de zile. Convietuirea intre maghiari si majoritate s-a schimbat profund. Nu e numai o lozinca faptul ca maghiarii sunt parte din aceasta tara, sunt cetateni loiali si chiar utili, sunt lucruri acceptate aproape in unanimitate in poporul roman. Nu mai exista sansa, sper sa nu mai existe sansa a aprinde focul nationalismului", a declarat senatorul UDMR pentru Ziare.com.

El a explicat propunerea Opozitiei de a vota o condamnare a declaratiilor premierului Ungariei, care de fapt nu ar fi avut nicio legatura cu cele acuzate de USL, a fost destinat ascunderii faptului ca motiunea si protestele din tara au esuat in mod evident.

"Eu sunt convins ca cei din Opozitiei si-au dat seama ca aceasta motiune e nu numai nefondata, dar nici sustinere nu are. Cand marea demonstratie s-a transformat intr-o mica adunare si protestatarii au inceput sa plece chiar cand a inceput discursul premierului, au incercat si au reusit sa creeze o falsa problema. Au incercat sa forteze un vot in care sa aiba un succes relativ, problema necontand de fapt. Orice declaratie de acest gen care sa fie asumata de Parlament are o procedura. A incalca grosolan procedurile inseamna a incalca ideea si principiile parlamentarismului", a spus Verestoy.

"Discursurile liderilor USL au fost politicianiste. Eu nu stiu ce a auzit domnul Frunda pozitiv in discursurile liderilor. Ma refer, in schimb, la discursul foarte cumpatat si competent ale domnilor fosti prim ministri. Daca stati sa analizati cum au prezentat problema, au reusit doar sa faca o legatura mai stransa intre UDMR si PD-L. Daca au urmarit un scop, nu putea sa fie acesta, de a crea diversiun in coalitie."

Verestoy Attila s-a declarat insa foarte incantat la modul cum au evoluat relatiile dintre romanii si maghiarii din Romania, dar si cele dintre Bucuresti si Budapesta.

"Noi suntem foarte sensibili la nuantele din declaratie, suntem utili in a preveni situatiiile tensionate. Ma refer la publicul roman si maghiar, laolalta. Am devenit o tara mai europeana in ultimii ani si nivelul de toleranta a crescut sensibil. Eu sunt convins ca relatiile dintre cele doua tari sunt mai profunde si pe mai multe straturi decat a fi contaminate, distruse de o reactie politica de moment. Sunt relatii profunde, in care sunt implicati o multitudine de cetateni.

Intrebat daca vor continua aceste gesturi nationaliste, UDMR se indeparteaza de USL, Verestoy a raspuns: "Da. Si cred ca nu vor mai continua."
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 932 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DUTTY
rank 5
Verestoy, despre scandalul Orban: Maghiarii sunt cetateni loiali
Or fi ei loiali dar nu Romaniei !!!!!
I_Rationalul
rank 2
Te cred!!
Tu crezi ca puteai fi la putere 20 de ani in Ungaria? Ca puteai face afaceri cu padurile din 3 judete? Ca nu te intreba nimeni de manipularea bursei? sau de averea ilicita pe care o ai? In situatia ta nu ma astept decat la loialitate! Faat de orice tip de guvernare! Pun pariu ca atata timp cat nu castiga puterea o alianta din care sa nu faceti parte veti fi la putere! dar astept clipa cand veti fi scosi pe tsa 4 ani si veti fi luati la cercetari! Atunci sigur veti protesta ca sunteti discriminati si ca aveti dubla cetatenie ....
DUTTY
rank 5
VERSURILE NU SUNT ALE LUI PETOFI !!!!
Versul citat de către sotia ambasadorului Ungariei la Bucuresti după ce a citit mesajul premierului Viktor Orban nu-i apartine lui Sandor Petofi, ci lui Wass Albert, care a fost declarat criminal de război, scrie “Gandul". Sotia ambasadorului Ungariei si-a incheiat discursul in care a citat din Viktor Orban cu un vers din Wass Albert: “Legyen Erdély újra, ami volt!" – “Să fie Ardealul din nou ce-a fost!". Acest vers din poemul “Eliberarea Ardealului" a fost rostit in fata a sute de martori. Wass Albert a fost declarat criminal de război, scrie “Gandul". Conform cotidianului, strofa din care face parte versul este următoarea: “Legyen Erdély újra, ami volt!/ Óvjuk meg a székelyeket/ a románok rémtetteitől" (“Să fie Ardealul din nou ce-a fost!/ Să-i apărăm pe secui/ De faptele odioase ale romanilor"). Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu face niciun comentariu asupra articolelor de presă, precizand insă că sotia lui nu a rostit niciodată vreun poem al lui Albert Wass. “Sotia mea nu a citit niciodată din Wass Albert “, a spus ambasadorul. El a tinut să sublinieze că nu doreste să facă niciun comentariu pe tema articolelor apărute in presă. “Ţin să subliniez că nu am niciun drept să comentez articolele de presă", a spus ambasadorul.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor