Ziare.com

Argumentele lui Augustin Lazar pentru suspendarea procedurii de revocare din functia de procuror general

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 17:01

   

Argumentele lui Augustin Lazar pentru suspendarea procedurii de revocare din functia de procuror general
Procurorul general Augustin Lazar sustine, in cererea de suspendare a executarii propunerii ministrului Justitiei de revocare a sa din functie, depusa la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, ca, in procedura desfasurata de Tudorel Toader, nu i-ar fi fost asigurat dreptul la aparare si, de asemenea, ca aceasta nu ar fi indeplinit cerintele de transparenta.

Totodata, Augustin Lazar a mentionat ca unul dintre motivele pentru care a fost initiata procedura de revocare este desfasurarea anchetei privind modalitatea de interventie a jandarmilor in timpul protestelor din 10 august, invocarea acestui motiv constituind, in realitate, "o ingerinta in activitatea concreta de instrumentare a unei cauze penale".

Procurorul general Augustin Lazar a depus, in 2 noiembrie, la CA Alba Iulia, o actiune in contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din functie. Lazar a solicitat, de asemenea, si suspendarea executarii actelor care stau la baza emiterii propunerii mentionate, inclusiv a Raportului privind activitatea manageriala a procurorului general.

Lazar a motivat ca propunerea si actele indicate sunt de natura administrativa, mentionand in cerere cateva repere de jurisprudenta constitutionala. Procurorul general a opinat ca propunerea de revocare constituie un act administrativ unilateral cu caracter individual, care poate fi supus controlului instantelor de contencios administrativ.

"Solicitam instantei sa constate ca, in procedura desfasurata de ministrul justitiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la aparare al procurorului vizat de aceasta masura nu a fost asigurat, nefiind in masura sa prezentam ministrului, anterior formularii propunerii, motivele si documentele care ar fi preintampinat luarea acestei masuri.

Prin efectele pe care le produce in mod concret, asupra carierei procurorului ce ocupa o functie de conducere, procedura declansata de ministrul Justitiei intruneste elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punand in discutie modul in care un procuror si-a indeplinit atributiile de serviciu", se arata in cererea depusa de Augustin Lazar.

Propunerea ministrului Justitiei are valoarea unei sanctiuni disciplinare

Magistratul aminteste, totodata, ca, in cazul de fata, controlul efectuat de catre Inspectia Judiciara la Parchetul de pe langa ICCJ in anul 2017 nu a relevat nicio disfunctie in activitatea institutiei si nicio deficienta manageriala.

"In acest context, este evident ca propunerea ministrului Justitiei are valoarea unei sanctiuni disciplinare", opineaza Lazar.

Pe de alta parte, se mai arata in cererea depusa de catre Augustin Lazar, unul dintre motivele pentru care a fost initiata procedura de revocare este desfasurarea anchetei privind modalitatea de interventie a jandarmilor in timpul protestelor din 10 august 2018.

"Se poate lesne deduce ca invocarea acestui motiv de revocare constituie, in realitate, o ingerinta in activitatea concreta de instrumentare a unei cauze penale. Or, Curtea Constitutionala a aratat ca si sistemele in care Ministerul Public este in subordinea sau parte a a Guvernului sunt conforme cu standardele europene, cu conditia existentei unor masuri efective de natura a garanta independenta sau autonomia Ministerului Public si non interventia Guvernului in cauze concrete/individuale", sustine documentul citat.

Exces de putere

Totodata, Lazar sustine ca "procedura de evaluare intocmita de ministrul Justitiei nu a indeplinit cerintele de transparenta fata de procurorul evaluat".

"In cauza se prefigureaza elementele excesului de putere prin raportare la exigentele cerute conduitei celorlalte autoritati publice in raporturile cu autoritatea judecatoreasca si procurorii, tocmai pentru asigurarea garantiilor de impartialitate obiectiva in indeplinirea functiilor judiciare ale acestora.

Trebuie avute in vedere si 'Principiile de la Bangalore', care permit magistratilor sa isi exprime liber opiniile atunci cand le este afectata independenta sau cand exista riscul de a se aduce atingere separatiei si echilibrului puterilor in stat", se precizeaza in cerere.

Solicitarea lui Augustin Lazar va fi luata in discutie la CA Alba Iulia in data de 20 noiembrie.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat ca a declansat procedura de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei a sustinut ca dosarul de candidatura depus de Augustin Lazar nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activitatii profesionale.

De asemenea, Toader afirma ca in dosarul de candidatura de la MJ se afla o ordonanta de clasare pe numele presedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit ca aceasta ordonanta nu a fost intocmita de Augustin Lazar, ci de un alt procuror, Cristian Lazar.

Pe 1 noiembrie, Augustin Lazar declara ca afirmatia ministrului Justitiei privind descoperirea unei fraude in dosarul sau de candidatura pentru aceasta functie s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" si a anuntat ca isi rezerva dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 10158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Orice prost ii place ievaluarili.

.

 

:)) argumentul forte al lui Lazar,este ca are familie grea,nepoti de

crescut si rate,la banci,de platit....!...are dreptate omu...

 

Așa ceva ...

Argumentul suprem: chemarea nevestei lui Johannis la PG pentru audieri!
P.S: Scuze, chiar nu-mi amintesc acum cum o se numește tipa...:)

Ba Pontule Bengos de ferrentari@ dar te credem

ca nu te mai duce capul...se vede clar dupa stilul
ferrantarist cum comentezi!
Dar ce are "sula cu prefectura"???

 

Esti un infantil,

nu numai un copil necopt in gandire.
Todorel-nebunel-uratel, face abuz de putere, la fel cum a procedat si cu Codruta. Ma astept sa-i revoce pe presedintele Romaniei, ba chiar pe trump ! Are aceeasi boala cu impuscatul: megalomanie !

domnu' Bercea,

argumentul forte al lui Lazar si al cetatenilor romani onesti este acela ca Slugarel Model este o sluga.

Nici macar Slugarel Model nu contesta acest argument, iar infractorul dictator si turnator Liviu Nicolae Ceausescu2 Dragnea il confirma: "eu il rog si el asculta" a afirmat infractorul dictator si turnator Liviu Nicolae Ceausescu2 Dragnea, deci argumentul e valid.

Dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare

Corect! Ii doresc domnului Lazar succes.
Prevad insa ca decizia slugei tuDorel va fi condamnata la CEDO, iar contribuablilii vor fi cei ce vor plati iresponsabilitatea si neprofesionalismul lui tuDorel.

 

Amuzant Lazarica! ))))))) Deci vine seful si te acuza ca nu

..ti-ai facut bine munca, te-ai tinut de prostii, rezultate slabe etc si tu ii spui ca nu poate sa te dea afara? Pe ce lume traiesti, Lazarica?

Tare chemarea "primei doamne" la procurori chiar in perioada asta! Europa oare ce zice? ))))))

Nea Tudorele,ce faci bre,dai omu afara din servici,acuma inainte

de sarbatori ?....n'are omu malai,lemne, slana....!

 

Am fost multi ministri ai justitiei...

Pina la acest ministru, fostii ministri isi vedeau de treaba lor si nu se impănau cu puteri la care nu aveau dreptul
Acum tae si spinzura, invatind si rasucind fel de fel de texte pe care le considera legi.
La Iasi este asteptat pentru a fi dat afara ca profesor de catre studenti.

@

Print si copil acelasi "destin"...(a se citi aceeasi persoana cu multiple nick- uri)
Copilul se crede print, iar printul a dat /prin comentariile pe care le face/ a dat in mintea copilului.

 
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor