Curtea de Apel Bucuresti admite solicitarea lui Lazar si declina procesul la Alba Iulia. ICCJ trebuie sa rezolve conflictul de competenta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:24
13357 citiri
Curtea de Apel Bucuresti admite solicitarea lui Lazar si declina procesul la Alba Iulia. ICCJ trebuie sa rezolve conflictul de competenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarile facute de Augustin Lazar: Cazul a fost declinat la Curtea de Apel Alba, iar exceptia de neconstitutionalitate a fost trimisa pentru interpretare la Curtea Constitutionala.

Inalta Curte urmeaza sa stabileasca ce instanta va judeca acest proces.

UPDATE 15:24 - Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea facuta de Augustin lazar si a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art.10, alin.3 din Legea nr.554/2004, in masura in care se interpreteaza ca persoana fizica ce ocupa o functie sau o demnitate publica nu poate fi titulara unei actiuni in contencios administrativ intemeiate art.1 si 8, respectiv pe art.10, alin.3, teza I din Legea nr.554/2004.

Curtea de Apel Bucuresti a admis exceptia necompetentei teritoriale si a declinat procesul in favoarea Curtii de Apel Alba Iulia. Cum dosarul fusese declinat de la aceasta instanta, judecatorii au constatat un conflict de competenta. Pentru rezolvarea acestuia a fost sesizata Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectia de contencios administrativ si fiscal. Decizia este definitiva.

UPDATE 11:30 - Judecatorul Amer Jabre urmeaza sa se pronunte miercuri pe doua solicitari facute de avocatul lui Augustin Lazar: daca dosarul ramane, in continuare, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti si pe o solicitare de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la articolul care stabileste competenta teritoriala a instantei.

Magistratul Amer Jabre a aratat ca, in cazul in care va respinge solicitarea lui Augustin Lazar, de declinare a dosarului la Curtea de Apel Alba, urmatorul termen de judecata va fi pe 17 decembrie.

In cazul in care judecatorul Amer Jabre va declina cauza la Curtea de Apel Alba, dosarul ar urma sa ajunga la Inalta Curte - care stabileste instanta de judecata, in cazul in care se dau decizii contradictorii.

Reprezentantul MJ a explicat, miercuri, ca aceasta exceptie nu are legatura cu cauza si partile implicate in acest proces. "Actiunea de la care pleaca acest proces este data de calitatea procurorului general. Se cere revocarea din functie a acestuia. Nu este vorba de persoana fizica, domnul procuror Augustin Lazar", sustine acesta.

Persoana fizica vs. autoritate

Avocatul lui Augustin lazar a explicat pe ce si-a intemeiat cererea. "Actiunea este formulata de o persoana fizica, cu datele din cartea de identitate. Eu reprezint persoana fizica si nu autoritatea procurorului general. Eu nu am fost angajat de un ordonator de credite", a explicat aparatorul.

Reprezentantul Ministerului Justitiei a precizat ca daca o persoana este revocata din functie, atunci poate da in judecata ca persoana fizica. "In acest caz, procurorul general nu a fost revocat, el este in functie. Cerem respingerea exceptiei", a afirmat avocatul MJ.

"La Alba ar trebui sa se judece"

Avocatul a aratat inca de la inceputul procesului ca nu Curtea de Apel Bucuresti este competenta sa judece in acest caz.

"Curtea de Apel Alba trebuia sa judece acest dosar. Discutia este pe calitatea clientului meu. Augustin Lazar a facut plangerea ca persoana fizica (care are domiciliul in Alba Iulia -n.red.) . Eu cu el am incheiat contract. Eu nu reprezint aici autoritatea procurorului general (care are sediul in Bucuresti - n.red.) ", a explicat avocatul.

El a aratat ca cererea de chemare in judecata nu are stampila procurorului general, ci este facuta in calitate de persoana fizica: "Scrie pe ea subsemnatul Augustin Lazar".

Avocatul a explicat ca a pregatit o exceptie de neconstitutionalitate care vizeaza aceste aspecte. Judecatorul Amer Jabre a suspendat pentru jumatate de ora sedinta de judecata pentru ca avocatul Ministerului Justitiei sa se pregateasca pentru a pune concluzii pe exceptia de neconstitutionalitate.

Dosarul in care procurorul general Augustin Lazar solicita suspendarea procedurii de revocare din functie a fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia, unde fusese inaintata actiunea, a admis o exceptie de necompetenta teritoriala. Aceasta exceptie de necompetenta a fost invocata de Ministerul Justitiei.

Toader: Mi-am exprimat rezerve

Demersul lui Lazar din instanta a fost criticat de Tudorel Toader intr-una din sedintele CSM.

"Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima si aici. Judecatorul va decide. Competenta, cum de s-a dus la Alba Iulia, ca procurorul general nu a sesizat pe persoana fizica, o fi avand domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror. Raportul eu nu l-am facut impotriva procurorului general, ca altfel nu eram interesat. Impotriva procurorului general competenta e de ordine publica. Vom vedea daca instanta isi mentine sau nu aceasta competenta de jurisdictie in contencios administrativ", a afirmat Tudorel Toader.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Augustin Lazar evaluare, #Augustin Lazar revocare, #Augustin Lazar Tudorel Toader , #evaluare Tudorel Toader