Lazar se ofera sa ajute la imbunatatirea Codurilor Penale. Iordache acuza ca el, Iohannis si Kovesi au indus in eroare Comisia de la Venetia

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 18:19
4546 citiri
Lazar se ofera sa ajute la imbunatatirea Codurilor Penale. Iordache acuza ca el, Iohannis si Kovesi au indus in eroare Comisia de la Venetia
Foto: Hepta.ro/Mediafax/Andreea Alexandru

Procurorul general Augustin Lazar arata ca raportul Comisiei de la Venetia confirma avertismentele pe care Ministerul Public le-a facut inca de la inceputul verii in legatura cu faptul ca modificariel aduse legislatiei penale contin "prevederi neconstitutionale care afectau aspecte esentiale ale procesului penal, reglementarea unor infractiuni, precum si incalcarea standardelor privind calitatea legilor, privind securitatea juridica".

"Concluziile Avizului Comisiei de la Venetia cu privire la modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, adoptat la data de 20 octombrie 2018, au confirmat ingrijorarile procurorilor cu privire la faptul ca noile coduri vor contine, in situatia intrarii in vigoare, contradictii care vor cauza incertitudine legala pentru o perioada lunga de timp.

De asemenea, multe dintre modificari ar putea afecta grav eficacitatea sistemului judiciar in lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

Luand act de recomandarea Comisiei de revizuire in ansamblu a legilor de modificare, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie reafirma disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, prin consultarea tuturor unitatilor de parchet, la sprijinirea demersurilor de reevaluare a modificarilor Codului penal si a Codului de procedura penala, astfel incat sa se creeze prin adoptarea acestor acte normative premisele indeplinirii rolului constitutional de reprezentare a intereselor generale ale societatii, de aparare a ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor", se arata intr-un comunicat remis de Parchetul General.

In acelasi document Lazar atrage atentia si asupra criticilor formulate de Comisia de la Venetia in ce priveste modificarile aduse Legilor Justitiei. In raport se subliniaza ca independenta procurorilor poate fi afectata de prevederile privind numirea si eliberarea din functie a procurorilor din varful ierarhiei si care stabilesc rolul ministrului Justitiei in aceste proceduri, precum si asupra recomandarii de reexaminare a acestor prevederi prin mentinerea rolului CSM si al presedintelui Romaniei.

Iordache sustine ca expertii Comisiei de la Venetia au fost indusi in eroare

De cealalta parte, insa, Florin Iordache a afirmat ca expertii Comisiei de la Venetia au fost indusi in eroare de catre unii reprezentanti ai autoritatilor romane cu care s-au intalnit, mentionand in acest sens criticile lui Klaus Iohannis, ale procurorului general Augustin Lazar sau ale fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Parlamentul Romaniei saluta corecturile facute de Comisia de la Venetia a unor erori cuprinse in avizul preliminar privind modificarile la Legile Justitiei, insa constata ca o serie de alte erori si afirmatii nefondate au ramas in respectivul raport, ceea ce-i slabeste obiectivitatea. In ciuda confuziei voite induse in spatiul public cu privire la cele doua avize, subliniem faptul ca acestea privesc doua procese legislative distincte, ce sunt in stadii diferite, au obiecte diferite si sunt complet independente unul de celalalt. Ne vom referi, de aceea, distinct la fiecare dintre ele.

1. Avizul final pe Legile Justitiei cuprinde o serie de modificari esentiale fata de avizul preliminar, publicat in luna iunie 2018. Acest fapt confirma sustinerile noastre, potrivit carora expertii Comisiei de la Venetia au fost indusi in eroare de catre o parte dintre reprezentantii autoritatilor romane cu care s-au intalnit", transmite, marti, presedintele Comisiei pentru Legile Justitiei, Florin Iordache, intr-un comunicat de presa al Camerei Deputatilor.

Acesta exemplifica prin ceea ce numeste "criticile agresive" ale presedintelui Klaus Iohannis, ale Opozitie, cat si ale lui Augustin Lazar si fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, la modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

"Un prim exemplu de o astfel de modificare, care este si cea mai importanta, priveste modificarea adusa Legii nr.304/2004, vizand posibilitatea acordata procurorilor ierarhic superiori de a invalida solutia unui procuror pe motiv ca este 'netemeinica'. Aceasta modificare a fost criticata agresiv de Opozitie, de presedintele Romaniei, de procurorul general Augustin Lazar si de procurorul sef al DNA de la acea vreme, Laura Codruta Kovesi, alaturi de Asociatia Procurorilor din Romania si Forumul Judecatorilor din Romania. Toti au sustinut, contrar normelor legale deja in vigoare, ca aceasta prevedere este una noua care aduce atingere independentei procurorilor. Opinia acestora, emisa de la cel mai inalt nivel, a fost preluata si rostogolita apoi in mod sustinut de o parte a presei", a completat Iordache, citat de Mediafax.

Referitor la aceasta critica, social-democratul spune ca "in avizul preliminar, contrar sustinerilor noastre bazate pe texte de lege deja in vigoare, a fost preluata ca atare aceasta critica".

Acesta aminteste si de faptul ca expertii Comisiei de la Venetia mentioneaza au avut o opinie legata de SRI, despre care au spus ca, pana la decizia CCR din 2016 era singura autoritate care avea dotarile tehnice pentru a aplica masurile speciale de cercetare in cazurile de coruptie si ca aceasta parere a forului european denota "manipularea crasa la care au fost expusi expertii Comisiei pe acest subiect".

Referitor la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, Florin Iordache spune ca expertii Comisiei de la Venetia recomanda reevaluarea solutiilor legislative adoptate, in acord cu respectarea stricta a deciziilor Curtii Constitutionale.

"Fara discutie, vom avea in vedere, la reluarea dezbaterilor in Parlament, toate indrumarile Curtii Constitutionale, sens in care asteptam motivarea deciziei Curtii Constitutionale in privinta Codului de Procedura Penala si pronuntarea deciziei in ceea ce priveste Codul Penal. Invitam atat partidele din opozitie, cat si reprezentantii autoritatilor judiciare si ai barourilor, sa participe lucrativ la lucrarile comisiei parlamentare, prin depunerea de amendamente, in acord cu dezlegarile Curtii Constitutionale si ale Comisiei de la Venetia", a conchis Iordache.

A.S.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Augustin Lazar reactie Comisia Venetia, #Florin Iordache Lazar Iohannis eroare Venetia , #evaluare Tudorel Toader