Mizele lui Tudorel Toader, stravezii in raportul de evaluare a lui Augustin Lazar

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 10:28
26108 citiri
Mizele lui Tudorel Toader, stravezii in raportul de evaluare a lui Augustin Lazar
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Cererea de revocare a lui Augustin Lazar, facuta de Tudorel Toader, dezvaluie care sunt tintele imediate ale ministrului in Justitie: blocarea anchetei in care sunt vizati sefii Jandarmeriei, numirea unui om de incredere la DNA, anularea protocoalelor SRI-Parchet, revizuirea sentintelor si controlul Parchetului General.

Ziare.com a analizat raportul realizat de Tudorel Toader, in care sunt prezentate pe larg cele 20 de motive de revocare. O parte dintre acestea au legatura cu temele de discutii ale coalitiei PSD-ALDE, precum anularea protocoalelor SRI - Parchet sau revizuirea sentintelor si impunerea de catre Tudorel Toader a unor oameni de incredere in functii cheie din Ministerul Public.

Mare parte dintre reprosurile aduse de Tudorel Toader lui Augustin Lazar au legatura cu modul in care procurorul general a reactionat in anumite momente. Cum ar fi in cazul modificarii Legilor Justitiei sau a Codurilor Penale, in cazul unor decizii ale Curtii Constitutionale sau al protocoalelor SRI - Parchet, aici reprosul fiind ca "a ascuns adevarul".

Alte acuzatii ale ministrului par inspirate din raportul in baza caruia a cerut revocarea fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi. Procurorului general chiar i se reproseaza ca a ingreunat/impiedicat evaluarea fostului procuror sef DNA, asta pentru ca Lazar s-ar fi temut ca urmeaza propria sa evaluare. Concluzia lui Toader: "motivele care au determinat revocarea doamnei procuror-sef DNA ii sunt deopotriva imputabile".

Mizele ascunse

In cazul unora dintre motivele de revocare, acestea scot la iveala mizele reale.

Cititi si: Tudorel Toader a publicat raportul de activitate in cazul revocarii lui Augustin Lazar

Anchetarea jandarmilor

- Acuzatia privind dosarul jandarmilor care au reprimat violent protestele din 10 august din Piata Victoriei. Miza: blocarea anchetei care ar putea ajunge la lideri din PSD, despre care mass-media a speculat ca ar fi ordonat interventia.

Acuzatia de la punctul 16 este: "Desfasurarea anchetei avand ca obiect modalitatea de interventie a jandarmilor in timpul protestelor care au avut loc in data de 10 august 2018". Este vorba de ancheta aflata la Sectia Militara din Parchetul General, in care au fost pusi sub acuzare un secretar de stat din Ministerul de Interne si trei sefi din Jandarmerie.

Toader este nemultumit ca Lazar a preluat la Parchetul General acest caz de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti (PMTMB) . Ministrul sustine ca "ancheta se desfasoara cu incalcarea unui ordin al procurorului general, conform informatiilor existente in spatiul public".

Toader sustine ca in aceasta ancheta au fost delegati sa faca acte de urmarire penala 3 procurori militari care proveneau de la PMTMB, ceea ce ar fi contrar Codului de Procedura Penala. Dar nu da detalii. "Noi nu dezvoltam acest subiect, fiind o ancheta in curs. Am mentionat exclusiv informatii care pot fi accesate in mod public", specifica Toader in raport.

Cert este ca pana acum s-au depus toate eforturile pentru impiedicarea anchetarii interventiei violente a jandarmilor la protestele din 10 august. Ultima lovitura aplicata: ordonanta de modificare a Legilor Justitiei, promovata de Tudorel Toader, in urma careia trei procurori militari care fac parte din echipa de ancheta in Dosarul Revolutiei si un magistrat militar care lucreaza in dosarul protestului Diasporei din 10 august s-au intors saptamana aceasta la parchetele de unde provin.

Cazul judecatorului militar

- Acuzatia ca critica deciziile judecatorilor, dand exemplu cazul judecatorului militar Constantin Udrea. Miza: argumente pentru anularea protocoalelor SRI-Parchet si revizuirea sentintelor definitive.

Punctul 14 din raport contine o alta acuzatie la adresa lui Lazar: Critica hotararilor judecatoresti si a judecatorilor. Domnul Augustin Lazar critica vehement Parlamentul, Guvernul, precum si indirect Curtea Constitutionala. Domnia sa critica si judecatorii, pentru ca este nemultumit de solutiile pe care acestia le pronunta.

Mai exact, Tudorel Toader este nemultumit de faptul ca Augustin Lazar a sesizat Inspectia Judiciara in cazul judecatorului militar Constantin Udrea. Este vorba de magistratul care a decis achitarea unui jandarm acuzat de mita, dupa ce a anulat interceptarile care ar fi fost obtinute in baza protocolului SRI-Parchet. Judecatorul se antepronuntase intr-o emisiune TV cu privire la acest protocol. In plus, Constantin Udrea este pe lista favoritilor lui Tudorel Toader, care a vrut sa il numeasca secretarul sau de stat, insa acesta nu a primit aprobarea CSM.

Toader isi arata nemultumirea, dupa ce prezinta intreg cazul, dand de inteles ca Lazar este impotriva infaptuirii justitiei. "Trebuie precizat faptul ca judecatorul Constantin Udrea, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, a declarat Protocolul incheiat in anul 2009 intre PICCJ si SRI ca fiind ilegal, intrucat el "adauga la lege" si a fost introdus "in mod obscur in procedura penala". Vom reveni la ultimul punct asupra problematicii extraordinar de sensibile pe care o ridica aceste protocoale. Se pare ca domnul procuror ridica in slavi Justitia, dar o critica atunci cand ea chiar se infaptuieste, aplicand o dubla masura, in functie de obiectivele urmarite".

Interviul Adinei Florea

- Acuzatia ca procurorul general a facut solicitari care sa intarzie interviul de la CSM al procurorului Adina Florea, propusa la sefia DNA. Miza: controlul asupra Directiei Nationale Anticoruptie.

Punctul 15 din raport este: "Dubla masura", tergiversarea procedurilor legale. Acuzatia lui Toader are legatura cu modul in care s-a desfasurat procedura in Sectia pentru procurori din CSM in cazul propunerii sale pentru sefia DNA, Adina Florea.

Ministrul este suparat ca procurorul general a facut o solicitare la Inspectia Judiciara pentru a verifica daca Adina Florea are vreo legatura cu fotocopierea raportului SRI-Parchet, care a fost publicat de Darius Valcov. Fotocopierea s-a facut la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, unde Florea avea o functie de conducere.

In cadrul sedintei CSM, Lazar a cerut amanarea audierii Adinei Florea, pana vine rezultatul Inspectiei Judiciare. Toader este suparat ca Lazar a facut sesizarea la IJ si ca a cerut amanarea interviului.

"Apare legitima intrebarea - brusc, odata cu audierea doamnei Adina Florea, procurorul general al Romaniei a descoperit ca aceasta ar fi savarsit o abatere disciplinara sau in sine propunerea ministrului Justitiei a determinat reactia sa? Sigur ca acest caz se afla pe rolul Inspectiei Judiciare si va fi solutionat, urmand sa aflam raspunsul", este reprosul facut de Tudorel Toader.

Sectia pentru procurori din CSM a avizat negativ propunerea lui Tudorel Toader in cazul Adinei Florea. Candidatura acesteia este in prezent la Klaus Iohannis, iar avizul CSM este consultativ.

Schimbarea procurorului general inainte de expirarea mandatului

Revocarea lui Augustin Lazar, al carui mandat expira la sfarsitul lunii aprilie 2019, ii ofera posibilitatea lui Tudorel Toader sa propuna un procuror apropiat la sefia Ministerului Public. Miza: controlul procurorilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Tudorel Toader revocare, #Tudorel Toader Augustin Lazar, #Toader revocare Lazar , #evaluare Tudorel Toader