Lazar, despre evaluarea lui Toader: E un eseu critic. Ministrul opereaza abuziv

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 12:33
2545 citiri
Lazar, despre evaluarea lui Toader: E un eseu critic. Ministrul opereaza abuziv
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar a spus, luni, la dezbaterea CSM privind revocarea sa din functie, ca raportul de evaluare intocmit de Tudorel Toader este un eseu si ca toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

"Nu e un raport de evaluare, e un eseu. Ce m-a impresionat a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care il consider un eseu critic la adresa procurorului general. A fost completat oral, ca daca ramanea scris era altfel. M-a impresionat capacitatea de insinuare.

Lasa sa se inteleaga ca avem de-a face cu o conspiratie institutionala. Insinueaza cu referire la contestatie, ca a fost pusa tocmai la Alba. Nu a vazut ca domiciliul e acolo, dar suntem in domeniul eseului.

(...) Asistam la un eseu, care nu e juridic e un colaj de detractari, un colaj de 63 de pagini, care au fost vehiculate public, detractari publice care au un numitor comun: instrumentarea dosarului 10 august.

Ministrul si-a arogat abuziv atributul de instanta disciplinara, dar care opereaza abuziv si in fata careia nu te poti apara", a spus Augustin Lazar.

Procurorul general mai spune ca Toader nu i-a dat ocazia sa se apere.

"Nu s-a mai gandit nimeni pana in prezent sa imagineze o procedura sui generis de verificare disciplinara - dar in ce mod? Fara sa il intrebe pe cel in cauza si fara sa il lase sa se apere. Nu ma asteptam la asa ceva de la ministrul Justitiei din tara mea.

Institutiile Justitiei, inclusiv Ministerul Public, se afla in mileniul III. Exista consiliul de la Roma, MCV, GRECO. In toate se promoveaza ideea independentei procurorilor. Domnul ministru ne duce in vremuri de acum zeci de ani - eu nu imi mai amintesc - in care procurorul trebuie sa mearga sa ia lumina de la ministrul Justitiei", a mai spus Augustin Lazar.

Potrivit procurorului general, ministrul Tudorel Toader si-a depasit atributiile legale si procedura de revocare este nelegala.

"Prezenta procedura e nelegala, pentru ca ministrul Justitiei nu are competenta legala de a evalua procurorii-sefi. Aceasta este exclusiv competenta CSM. Asta e treaba ministrului Justitiei: sa aiba o contributie la functionarea Justitiei pentru oameni. Controlul eficientei conducerii manageriale e atributul unui procuror anume desemnat. Aceasta este nelegalizarea extrinseca.

Evaluarea procurorului general se face de o echipa de procurori cu grad cel putin de tribunal. (...) Legiuitorul a fost prevazator (si a legiferat astfel - n.red.) (...) pentru ca ministrul Justitiei ar putea fi interesat politic", a mai spus Lazar.

Urmareste LIVE audierea procurorului general Augustin Lazar de catre Sectia pentru procurori a CSM.

Citeste si Toader sustine ca Lazar nu ar fi trebuit sa atace in instanta raportul privind revocarea din functie

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Augustin Lazar audiere CSM, #Augustin Lazar revocare procuror general, #Augustin Lazar Tudorel Toader , #evaluare Tudorel Toader