Procurorul general Augustin Lazar transmite, vineri seara, ca cele 10 lucrari intocmite ca procuror/judecator care se depun de catre candidat la mapa de candidatura sunt cerute de CSM si sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire, nefiind inaintate presedintelui.
Precizarile au fost facute pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
"Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele precizari, in legatura cu afirmatiile ministrului justitiei privind depunerea in mapa de candidatura a unei rezolutii de clasare a dosarului Presedintelui Romaniei.
In conformitate cu dispozitiile art. 21 ind.1 din Hotararea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea "Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator", pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea emiterii avizului Sectiei pentru procurori, se depun de catre candidat si un numar de 10 lucrari intocmite in functia de judecator sau procuror", se arata pe reteaua sociala.
Procurorul General explica faptul ca lucrarile se analizeaza de sectia pentru procurori a CSM pentru a stabili aptitudinile candidatului si pentru a emite avizul de numire in functie. Ulterior, catre presedinte sunt inaintate propunerea, avizul CSM si CV-ul candidatului.
"Aceste lucrari se analizeaza de catre Sectia pentru procurori din cadrul C.S.M. in scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, si anume: capacitatea de analiza si sinteza, coerenta in exprimare, argumentarea din punct de vedere al claritatii si logicii, evitarea expunerii si detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului intr-o forma clara si concisa, analiza si interpretarea probelor, precum si modul in care au fost aplicate jurisprudenta C.E.D.O. si C.J.U.E. daca a fost cazul.
Lucrarile sunt solicitate de catre C.S.M. prin regulament si sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire.
Ulterior, catre Presedintele Romaniei sunt inaintate propunerea ministrului justitiei, hotararea motivata a Sectiei pentru procurori din cadrul C.S.M. si C.V.-ul candidatului", potrivit postarii citate.
Augustin Lazar subliniaza ca lucrarile solicitate de CSM nu ajung la presedinte si, de asemenea, precizeaza ca a solicitat CSM sa comunice si in scris daca la dosarul sau de candidatura exista o solutie de clasare.
"In niciun caz nu se poate interpreta ca prin depunerea unei anumite solutii intre cele 10 lucrari solicitate de C.S.M. s-ar urmari influentarea Presedintelui Romaniei, aceste lucrari nefiind inaintate acestuia.
Pentru lamurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. sa-mi comunice oficial daca la dosarul meu de candidatura exista o astfel de solutie de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul ca nu exista, urmand sa primesc in zilele urmatoare si raspunsul in scris.
Solicitarea am formulat-o catre C.S.M. intrucat gestioneaza dosarele profesionale ale magistratilor, in conformitate cu legea si in virtutea rolului de garant al independentei justitiei", a mai transmis procurorul general.
Explicatiile vin in contextul in care Tudorel Toader a spus miercuri, in declaratia in care a anuntat ca declanseaza revocarea procurorului general Augustin Lazar, ca acesta a fost numit de presedinte fara evaluare, la propunerea ministrului Raluca Pruna, dosarul de candidatura continand insa o rezolutie de clasare ce il viza pe Klaus Iohannis.
Augustin Lazar a sustinut vineri ca nu a instrumentat niciun dosar al presedintelui Klaus Iohannis. Mai mult, Lazar a mai precizat, pentru Realitatea TV, ca a cerut informatii de la CSM, daca la mapa profesionala exista vreo astfel de lucrare, si i s-a raspuns ca nu.
In schimb, ministrul Justitiei a precizat ca va publica in urmatoarele zile rezolutia de clasare a dosarului care il viza pe Klaus Iohannis, pe care a gasit-o in dosarul de candidatura a procurorului general, Augustin Lazar.
Citeste si Lazar: Nu l-am cercetat pe Iohannis/ Toader: O sa public ordonanta!
A.D.
ai bagat ai in dosar ca sa devii pg ca ai clasat dosarele(9) ale lui iohannis!... Vezi tot
In 2012 varanul a... Vezi tot