Procurorul Cristian Lazar confirma eroarea lui Toader. Detalii despre clasarea dosarului in care apare Iohannis

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 14:20
8085 citiri
Procurorul Cristian Lazar confirma eroarea lui Toader. Detalii despre clasarea dosarului in care apare Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul Cristian Aurel Lazar, confundat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu procurorul general Augustin Lazar, confirma ca el este cel care a clasat dosarul care il viza pe presedintele Klaus Iohannis.

Cristian Aurel Lazar a confirmat pentru Digi24 ca a semnat clasarea dosarului in care aparea numele lui Iohannis pentru ca nu au fost gasite probe care sa sustina denuntul.

Magistratul arata ca solutia data in dosar nu a fost niciodata un secret, iar decizia, din toamna lui 2014, a fost publica si reflectata in presa inca de cand a fost comunicata.

Cristian Aurel Lazar a mai explicat ca solutia putea fi contestata, atat pe calea controlului ierarhic, cat si in instanta, insa cum acest lucru nu s-a intamplat, a ramas definitiva. Procurorul precizeaza ca solutia nu a fost data "de pe scaun", ci in urma unor audieri efective.

Klaus Iohannis, care la acea vreme era primarul Sibiului, a fost audiat de doua ori in acest caz. Cauza a pornit dupa ce o persona fizica, dar si Agentia Nationala de Integritate (ANI) au facut plangeri pe numele sefului statului, pentru mai multe acuzatii, printre care si cea de conflict de interese.

Plangerile primite la DNA si la Parchetul de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie au fost trimise la Parchetul Alba, insa, dupa o solicitare facuta de ANI si un supliment de denunt, dosarul a fost preluat la Parchetul General si instrumentat acolo, de unde a venit si solutia de clasare.

Discutia despre clasare a pornit dupa ce Tudorel Toader a afirmat ca in dosarul de candidatura a lui Augustin Lazar pentru functia de procuror general a fost descoperita o ordonanta de clasare care vizeaza un dosar in care apare numele lui Iohannis.

Augustin Lazar a explicat miercuri seara ca ordonanta a fost semnata de alt procuror si ca ministrul Justitiei exploateaza o eroare de grefa din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevarului si pentru o folosi drept motiv de revocare.

Tudorel Toader a lasat sa se inteleaga initial ca aceasta ordonanta de clasare ar fi fost semnata de actualul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar.

Citeste mai multe pe acest subiect:

#procuror confundat Augustin Lazar, #scandalul Toader Lazar, #ordonanta clasare dosar Iohannis , #evaluare Tudorel Toader