Procurorii din tara se organizeaza pentru sustinerea lui Augustin Lazar: Nu mai poate fi vorba de vreo independenta UPDATE

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 18:25
18879 citiri
Procurorii din tara se organizeaza pentru sustinerea lui Augustin Lazar: Nu mai poate fi vorba de vreo independenta UPDATE

Mai multe zeci de procurori din tara au initiat demersuri pentru a se intruni in adunari generale ale parchetelor. Tema discutiilor: adoptarea solicitarilor facute de Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor.

Cele doua asociatii de magistrati solicita ferm ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazar.

UPDATE Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov si Parchetul de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov au decis sustinerea comunicatului emis de Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" asociatie profesionala a procurorilor, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com

Potrivit documentului, magistratii procurori ai celor trei unitati de parchet mentionate adopta urmatorul punct de vedere:

- modificarile legislative operate incepand cu primavara anului 2017 si pana in prezent au produs o stare de ingrijorare la nivelul procurorilor care isi desfasoara activitatea in cele trei unitati de parchet, sub aspectul impactului pe care modificarea legilor justitiei le are asupra carierei magistratilor procurori dar si sub aspectul impactului pe care modificarile anuntate la codurile penal si de procedura penala le pot avea asupra infaptuirii actului de justitie;

- actuala procedura de revocare a procurorului general al Romaniei, dl. Augustin Lazar de catre Ministrul Justitiei, se inscrie intr-o continuare a masurilor pe care decidenti politici le iau impotriva justitiei, adancind ingrijorarea colegilor procurori fata de modul in care prim masuri de ordin politic sunt afectate cariera si activitatea magistratilor;

- prin ocolirea opiniei Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, al carui rol se vede redus la unul simplu decorativ, toate criticile recente ale Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene sunt ignorate, declansarea procedurii de revocare a domnului procuror general ridicand mari semne de intrebare sub aspectul legalitatii;

- in aceste conditii, apreciem ca independenta magistratului procuror este afectata prin luarea unor masuri de ordin legislativ si desfasurarea unor proceduri administrative contrare principiilor si normelor de drept internationale, cu nerespectarea avizelor si solicitarilor expres formulate de institutiile internationale.

UPDATE Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna sustine in unanimitate comunicatul pe care asociatiile profesionale de magistrati, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, l-au emis in spatiul public, fiind de acord cu cele mentionate, potrivit Mediafax.

"Adunarea generala a procurorilor, in unanimitate a hotarat faptul ca desfasurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al carui aviz are caracter consultativ, si fara a oferi un drept la aparare procurorului supus revocarii nu tine seama nici de rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang inalt fiind trecuti practic sub controlul exhaustiv si nelimitat al ministrului Justitiei, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii in gestionarea carierei acestor magistrati.

Cat timp un procuror sef poate fi revocat la aprecierea discretionara a unui om politic, fie el si ministru al Justitiei, nu mai poate fi vorba de vreo independenta, fiind creata o influenta politica excesiva", se arata intr-un comunicat de presa al acestui parchet.

Si Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a anuntat ca procurorii din cadrul institutiei "dezaproba in totalitate" procedura de revocare a lui Augustin Lazar din functia de procuror general, precizand ca rolul magistratului procuror este "golit de continut prin ingerintele factorului politic".

Potrivit unui comunicat transmis de aceasta institutie, azi s-a intrunit Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara. Astfel, cu majoritate de voturi s-a decis sustinerea comunicatului Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatiei Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor cu privire la derularea procedurii de revocare a procurorului general al Romaniei.

Adunarile, convocate

Surse din magistratura au explicat anterior pentru Ziare.com ca au fost deja convocate adunari ale mai multor parchete, printre care: Parchetul de pe langa Tribunalul Arges, Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti, Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi sau toate parchetele de pe raza Parchetului Curtii de Apel Oradea.

"Discutii despre convocarea acestor adunari sunt in toate parchetele din tara", ne-au explicat sursele din magistratura.

Solicitarea asociatiilor de magistrati

Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor sustin ca se impune abandonarea acestei proceduri care inl vizeaza pe Augustin Lazar, deoarece Comisia de la Venetia a recomandat ca revocarea procurorilor de rang inalt sa se faca cu avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prevedere care ar trebui introdusa in modificarile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Pana cand acest lucru va fi statuat, "este necesar ca orice procedura de revocare a procurorilor de rang inalt sa fie evitata sau, dupa caz, abandonata", arata cele doua organizatii intr-un comunicat remis Ziare.com.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...