Si procurorii din Constanta si Gorj ii cer lui Toader sa renunte la revocarea lui Augustin Lazar

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 21:28
3524 citiri
Si procurorii din Constanta si Gorj ii cer lui Toader sa renunte la revocarea lui Augustin Lazar
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta s-au declarat solidari, vineri, cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si ii cer ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa renunte la procedura declansata pentru revocarea acestuia.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, in urma Adunarii Generale, procurorii au decis sustinerea lui Augustin Lazar.

"In contextul declansarii de catre ministrul Justitiei a procedurii de revocare a procurorului general al Romaniei, in cadrul Adunarii Generale ce a avut loc la data de 26 octombrie 2018, magistratii procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta si-au exprimat sustinerea in legatura cu comunicatul pe care Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor l-au emis in spatiul public, fiind de acord cu mesajul adresat domnului ministru de a renunta la procedura declansata", arata Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta.

Procurorii constanteni considera ca revocarea unui procuror dintr-o functie de conducere, "la aprecierea discretionara a unui om politic", este de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

"In consonanta cu principiile constitutionale privind separatia si echilibrul puterilor in stat si recomandarile recente ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), s-a apreciat ca revocarea unui procuror dintr-o functie de conducere la aprecierea discretionara a unui om politic, chiar ministru al Justitiei, prin nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, ca garant al independentei justitiei, si lipsa posibilitatii procurorului evaluat de a se apara sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar si sa scoata in evidenta controlul exhaustiv si nelimitat al puterii executive fata de cariera procurorilor de rang inalt din Ministerul Public", arata procurorii constanteni in comunicatul de presa.

UPDATE Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj ii cer ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa renunte la procedura declansata pentru revocarea procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, in urma Adunarii Generale, cu majoritate de voturi s-a decis sustinerea comunicatului pe care Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" l-au emis in spatiul public.

"In contextul declansarii de catre Ministrul Justitiei a procedurii de revocare a Procurorului General al Romaniei, Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, cu majoritate, a hotarat sustinerea comunicatului pe care Asociatia 'Forumul Judecatorilor din Romania' si Asociatia 'Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor' l-au emis in spatiul public, fiind de acord cu cele mentionate in acesta.

Astfel, desfasurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei si fara a oferi un drept la aparare procurorului supus revocarii, nu tine seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang inalt fiind trecuti practic sub controlul exhaustiv si nelimitat al Ministrului Justitiei, cu desconsiderarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii in gestionarea carierei acestor magistrati", a aratat Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj.

Ministrul Tudorel Toader a declansat, miercuri, procedura de revocare din functie a lui Augustin Lazar, procuror general al Romaniei, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproseaza acestuia.

Printre acestea, se numara: semnarea protocolului secret din 2016, declaratiile publice ale lui Augustin Lazar privind evaluarea procurorului sef al DNA, faptul ca nu a luat nicio masura cu privire la abaterile imputate Laurei Codruta Kovesi, faptul ca are un discurs eminamente politic si a facut acuzatii la adresa autoritatilor statului, faptul ca a criticat modificarile aduse legilor justitiei precum si infiintarea sectiei de anchetare a magistratilor, contestarea deciziilor Curtii Constitutionale, neindeplinirea obiectivelor asumate in proiectul de management, critica hotararilor judecatoresti si a judecatorilor, tergiversarea procedurilor legale referitor la numirea Adinei Florea la sefia DNA si desfasurarea anchetei privind protestul din 10 august si delegarile facute la parchetul care ancheta cauza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procurori Constanta revocare Augustin Lazar, #procurori Constanta sustinere procuror general , #evaluare Tudorel Toader