Toader sustine ca revocarea unui procuror nu poate fi contestata in instanta. Argumente din decizia CCR in cazul Kovesi

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 12:27
6739 citiri
Toader sustine ca revocarea unui procuror nu poate fi contestata in instanta. Argumente din decizia CCR in cazul Kovesi

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, aflat in concediu, a publicat vineri dimineata pe Facebook pasaje dintr-o decizie a CCR din luna mai, privind revocarea Laurei Codruta Kovesi.

Pasajele respective fac referire la solutionarea unui conflict de natura constitutionala dintre ministrul Justitiei si presedintele Romaniei.

"Necesarele distinctii dintre contenciosul constitutional si contenciosul administrativ!", scrie Toader inainte de a prezenta mai multe articole din decizia Curtii Constitutionale.

"Instanta de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constitutional dintre ministrul justitiei si Presedintele Romaniei din moment ce, intre cele doua autoritati, in problema data, nu se stabilesc raporturi de drept administrativ, ci de drept constitutional.

Astfel, avand in vedere intinderea competentei sale functionale si materiale, instanta de contencios administrativ nu are competenta de a interpreta si aplica normele constitutionale si, prin urmare, de a solutiona raporturi pure de drept constitutional, respectiv situatii in care sunt incidente numai norme constitutionale. Instanta de contencios administrativ are competenta de a verifica numai conformitatea actului administrativ cu legea, si nu cu Constitutia; astfel, acestea efectueaza un control de legalitate stricto sensu, si nu de constitutionalitate", se arata in articolul 71 al deciziei.

Zegrean spune ca Lazar poate cere in justitie anularea deciziei de revocare

Postarea lui Toader vine dupa ce fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca procurorul general Augustin Lazar poate cere in instanta anularea deciziei de revocare.

Augustin Zegrean sustine ca decizia poate fi atacata, chiar daca in lege nu se specifica clar acest lucru. Fostul presedinte CCR crede ca oricine se poate adresa justitiei daca se considera nedreptatit de un act administrativ si, in acest caz, ar fi interesant de vazut solutia instantei.

"Procurorul general, daca considera ca actul prin care s-a propus revocarea lui este nelegal, se poate adresa justitiei, pentru ca accesul liber la Justitie este garantat de Constitutie.

Orice om, care considera ca i s-a incalcat un drept, printr-un act administrativ, si acesta este un act administrativ, se poate adresa justitiei, sa ceara anularea actului si repararea prejudiciului cauzat.

Ar fi pentru prima data cand se intampla asa ceva, cand un act al ministrului privind eliberarea din functie ar fi atacat in Justitie, dar premierele sunt binevenite si de regula Justitia nu se poate pronunta daca nimeni nu o cere. Primul pas este ca el sa ceara aceasta la justitie.

Ar fi interesant de vazut care ar fi solutia adoptata de instanta de judecata. Sigur ca nu scrie in lege ca el poate sa se adreseze justitiei si ca actul acesta poate fi atacat, dar judecatorul nu poate sa respinga o cerere de plano pentru ca legea este neclara sau ca nu e prevazut in lege. Trebuie sa judece, dar este o solutie interesanta propusa de domnul procuror general...", a spus Augustin Zegrean.

Fostul presedinte CCR arata ca, inca din momentul in care Curtea Constitutionala s-a pronuntat cu privire la conflictul dintre presedintele Romaniei si ministrul Justitiei in cauzul Kovesi, era clar ca vor aparea situatii de acest gen si ca ori de cate ori un ministru se supara pe un procuror il poate revoca din functie.

Toader a cerut revocarea lui Lazar, pe baza unui raport de 63 de pagini

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declansat miercuri procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar, dupa ce a prezentat, timp de o ora, un raport de 63 de pagini, in 20 de puncte, rezultat in urma evaluarii activitatii celui care conduce Ministerul Public.

Intr-o declaratie de presa trasa parca la indigo dupa cea in care a cerut revocarea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, Toader a facut intai o lunga introducere, presarata cu citate din declaratiile date de procurorul general si articole de lege.

Apoi a inceput sa spuna, punct cu punct, cele 20 de capete de acuzare, tot ca la Kovesi, detaliate pe parcursul a 63 de pagini.

Replica lui Iohannis

In replica, presedintele Klaus Iohannis a spus joi ca raportul prezentat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, prin care cere revocarea procurorului general Augustin Lazar este unul tendentios si denota intentia acestuia de a subordona politic procurorii.

Totodata, seful statului i-a cerut iar demisia ministrului Justitiei.

Klaus Iohannis subliniaza ca apreciaza activitatea procurorului general si considera ca cererea lui Toader de a-l revoca pe Augustin Lazar este neadecvata si va genera ingrijorare in randul partenerilor europeni.

Potrivit presedintelui, se incearca din nou acreditarea ideii ca procurorii sunt dusmanii societatii. Astfel, el a tinut sa faca un apel la magistrati "sa nu isi piarda increderea in capacitatea societatii romanesti de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept".

I.O.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...