Augustin Lazar a primit calificativul "foarte bine" la evaluarea din 2015. Tudorel Toader sustinea ca nu a fost supus niciunei evaluari

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:14
11235 citiri
Augustin Lazar a primit calificativul "foarte bine" la evaluarea din 2015. Tudorel Toader sustinea ca nu a fost supus niciunei evaluari
Foto: Facebook/Ministerul Public

Toti procurorii si judecatorii din Romania sunt evaluati o data la 3 ani de comisii infiintate la nivelul institutiilor superioare, prin urmare afirmatia ministrului Tudorel Toader ca "procurorul general nu a fost evaluat niciodata" a ridicat semne de intrebare. Si, totusi, Augustin Lazar a primit in 2015 calificativul "foarte bine".

Subiectul a fost adus in dezbaterea publica in contextul in care Tudorel Toader a inceput in urma cu mai bine de o luna propria sa evaluare a procurorului general Augustin Lazar, al carei rezultat nu a fost anuntat oficial, desi este previzibil, tinand cont de declaratiile publice facute intre timp de ministru, dar si de precedentul Kovesi.

Conform Regulamentului publicat pe site-ul CSM, judecatorii si procurorii sunt supusi la fiecare 3 ani unei evaluari, in baza unor criterii bine stabilite si a unor indicatori de performanta, rezultatul fiind stabilit de comisii formate in institutiile imediat superioare celor in care activeaza.

In ultimii ani, Augustin Lazar a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia (2001-2012), iar ulterior procuror general al aceluiasi parchet (2013-2016) . Din 28 aprilie 2016, Augustin Lazar ocupa functia de procuror general al Romaniei, numirea sa fiind avizata in unanimitate de Sectia pentru procurori a CSM, la finalul procedurii prevazute de cadrul legal in vigoare.

Cum de la acel moment nu s-au scurs inca trei ani, nu ar putea fi vorba despre o noua evaluare a lui Augustin Lazar in aceasta perioada. Si, atunci, la ce s-a referit ministrul Toader?

Am cerut oficial Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa ne furnizeze informatiile de care dispune, adica sa ne spuna daca Augustin Lazar a fost evaluat de PICCJ in perioada 2005-2016, in care a detinut functii de conducere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, si, daca da, la ce date si ce calificative a obtinut.

Prezentam integral raspunsul primit la redactie din partea Biroului de presa:

"Pentru perioada 2011-2013, domnul Augustin Lazar a fost evaluat in cursul anului 2015 de Comisia de evaluare a activitatii profesionale a procurorilor ce fac parte din comisiile de evaluare de la nivelul parchetelor de pe langa curtile de apel, primind calificativul 'Foarte bine'.

De asemenea, in cursul anului 2018, aceeasi comisie a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile art. 25 alin. 5 si alin. 13 din Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676 din 4 octombrie 2007 cu modificarile si completarile intrate in vigoare pana la data de 31.12.2015, dosarul de evaluare intocmit, procesele-verbale anuale pentru anii 2014 si 2015 si datele statistice.

Pentru perioada 2005 - 2010, date referitoare la rapoartele de evaluare se regasesc in dosarul profesional, intocmit si pastrat de Consiliul Superior al Magistraturii".

Ministrul Tudorel Toader a anuntat public ca incepe evaluarea procurorului general Augustin Lazar pe 28 august si ca va prezenta rezultatele in 30 de zile, insa acest lucru nu s-a intamplat pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#evaluare Augustin Lazar calificative , #procuror general