Augustin Lazar a primit calificativul "foarte bine" la evaluarea din 2015. Tudorel Toader sustinea ca nu a fost supus niciunei evaluari

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:14
10965 citiri
Augustin Lazar a primit calificativul "foarte bine" la evaluarea din 2015. Tudorel Toader sustinea ca nu a fost supus niciunei evaluari

Toti procurorii si judecatorii din Romania sunt evaluati o data la 3 ani de comisii infiintate la nivelul institutiilor superioare, prin urmare afirmatia ministrului Tudorel Toader ca "procurorul general nu a fost evaluat niciodata" a ridicat semne de intrebare. Si, totusi, Augustin Lazar a primit in 2015 calificativul "foarte bine".

Subiectul a fost adus in dezbaterea publica in contextul in care Tudorel Toader a inceput in urma cu mai bine de o luna propria sa evaluare a procurorului general Augustin Lazar, al carei rezultat nu a fost anuntat oficial, desi este previzibil, tinand cont de declaratiile publice facute intre timp de ministru, dar si de precedentul Kovesi.

Conform Regulamentului publicat pe site-ul CSM, judecatorii si procurorii sunt supusi la fiecare 3 ani unei evaluari, in baza unor criterii bine stabilite si a unor indicatori de performanta, rezultatul fiind stabilit de comisii formate in institutiile imediat superioare celor in care activeaza.

In ultimii ani, Augustin Lazar a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia (2001-2012), iar ulterior procuror general al aceluiasi parchet (2013-2016) . Din 28 aprilie 2016, Augustin Lazar ocupa functia de procuror general al Romaniei, numirea sa fiind avizata in unanimitate de Sectia pentru procurori a CSM, la finalul procedurii prevazute de cadrul legal in vigoare.

Cum de la acel moment nu s-au scurs inca trei ani, nu ar putea fi vorba despre o noua evaluare a lui Augustin Lazar in aceasta perioada. Si, atunci, la ce s-a referit ministrul Toader?

Am cerut oficial Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa ne furnizeze informatiile de care dispune, adica sa ne spuna daca Augustin Lazar a fost evaluat de PICCJ in perioada 2005-2016, in care a detinut functii de conducere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, si, daca da, la ce date si ce calificative a obtinut.

Prezentam integral raspunsul primit la redactie din partea Biroului de presa:

"Pentru perioada 2011-2013, domnul Augustin Lazar a fost evaluat in cursul anului 2015 de Comisia de evaluare a activitatii profesionale a procurorilor ce fac parte din comisiile de evaluare de la nivelul parchetelor de pe langa curtile de apel, primind calificativul 'Foarte bine'.

De asemenea, in cursul anului 2018, aceeasi comisie a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile art. 25 alin. 5 si alin. 13 din Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676 din 4 octombrie 2007 cu modificarile si completarile intrate in vigoare pana la data de 31.12.2015, dosarul de evaluare intocmit, procesele-verbale anuale pentru anii 2014 si 2015 si datele statistice.

Pentru perioada 2005 - 2010, date referitoare la rapoartele de evaluare se regasesc in dosarul profesional, intocmit si pastrat de Consiliul Superior al Magistraturii".

Ministrul Tudorel Toader a anuntat public ca incepe evaluarea procurorului general Augustin Lazar pe 28 august si ca va prezenta rezultatele in 30 de zile, insa acest lucru nu s-a intamplat pana acum.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
Pensula
rank 5
Cronos
rank 3
pe Toader l-a evaluat careva??