Augustin Lazar anunta ca Dosarul Revolutiei a fost trimis in judecata: Prezint public scuze pentru durata excesiva a anchetei penale

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 11:12
21185 citiri
Augustin Lazar anunta ca Dosarul Revolutiei a fost trimis in judecata: Prezint public scuze pentru durata excesiva a anchetei penale
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a anuntat, luni, finalizarea Dosarului Revolutiei si trimiterea inculpatilor in judecata.

Anuntul a fost facut in cadrul unei declaratii de presa sustinute la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, incepand cu ora 11.00.

Augustin Lazar a facut cateva consideratii generale, toate datele si informatiile legate de dosar fiind date publicitatii prin intermediul unui comunicat de presa referitor la rechizitoriu.

Citeste aici detatiile din rechizitoriul Dosarului Revolutiei: Ion Iliescu, Voican Voiculescu si Iosif Rus, trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii.

Procurorul general a tinut sa sublinieze ca rezultatul se datoreaza unei echipe extraordinare de procurori militari si colaborarii foarte bune cu mai multe institutii ale statului. Augustin Lazar a subliniat si ca aceasta solutionare reprezinta o dovada de respect si responsabilitate, cerand scuze in numele Ministerului Public pentru durata excesiva a finalizarii acestei anchete complexe - 30 de ani.

In decembrie 2017 procurorii anuntau ca Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu au fost inculpati pentru crime impotriva umanitatii. Procurorii mai spuneau ca cercetarile in acest caz au vizat stabilirea situatiei de fapt in ceea ce priveste exercitarea directa a prerogativelor puterii de stat si a luarii deciziilor cu caracter politic si militar de catre grupul de decizie politico-militara al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, inaintat in grad militar si numit ministru al Apararii) si Gelu Voican Voiculescu.

"Grupul de decizie politico-militara al CFSN a luat deciziile importante cu caracter politic si militar, urmarind accederea la puterea politica a unui grup preconstituit si legitimarea politica in fata poporului roman", explicau atunci magistratii.

Pentru atingerea acestor scopuri, incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989, ar fi fost lansata o ampla si complexa activitate de inducere in eroare (diversiuni si dezinformari), coordonata de unii componenti ai Consiliului Militar Superior (structura aflata in subordinea CFSN).

Citeste mai multe despre:

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile procurorului general, Augustin Lazar:

- Astazi Sectia Parchetelor Militare de pe langa ICCJ a inaintat instantei de judecata rechizitoriul in cauza cunoscuta sub numele Dosarul Revolutiei. E un moment deosebit pentru justitia militara si pentru justitia romana.

- Marcheaza indeplinirea unei datorii de onoare si fata de istorie.

- Astazi Parchetul prezinta adevarul judiciar.

- Responsabilitatea e una individuala.

- Dosarul cauzei cuprinde 3.320 de volume.

- Au fost administrate in principal probe obtinute dupa 13 iunie 2016, data la care judecatorul de camera preliminara a confirmat redeschiderea cauzei.

- Datoram solutionarea unei echipe de elita de procurori militari, cu stiinta si constiinta.

- In ultima perioada, institutia a trecut prin momente dificile, dar echipa de procurori militari a avut capacitatea de a supravietui, de a se regenera. A reusit sa obtina cooperarea unor institutii in arhivele carora se aflau probele concludente si pertinente.

- Administrarea cu celeritate a probatoriului a fost posibila si datorita unei bune colaborari institutionale. Aduc multumiri MApN, Senatului Romaniei, CNSAS, SRI, MAI si STS.

- Informatii detaliate despre rechizitoriu urmeaza sa primiti prin intermediul unui comunicat de presa.

- Doresc sa prezint public scuzele MP pentru durata excesiva a anchetei penale. A durat aproape 30 de ani.

- Imi exprim convingerea ca acest demers inseamna mai mult decat sesizarea instantei. Nicolae Iorga spunea ca istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se.

- Solutia e o dovada de respect pentru cei care au murit in 1989 si o dovada de responsabilitate.

- Va multumesc!

Lazar, acuzat de Antena3 ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista

A fost prima iesire publica a procurorului general dupa ce a fost acuzat ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista. Augustin Lazar a respins insa in repetate randuri aceste acuzatii, iar astazi nu a acceptat intrebari din partea jurnalistilor prezenti la declaratia de presa.

Reamintim ca Augustin Lazar a trecut cu bine de etapa preliminara a depunerii dosarului pentru al doilea mandat de procuror general, dar Antena3 l-a acuzat ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista, pentru ca a facut parte dintr-o comisie care decidea eliberarea unor detinuti si a respins o astfel de cerere primita din partea unui detinut politic. Cazul Iulius Filip, pus in discutie de Antena3, a fost consemnat in 1986, adica in urma cu 33 de ani.

Madalin Hodor, cercetator la CNSAS, explica intr-o postare pe Facebook ca acel Lazar pe care Iulius Filip il numeste "tortionar" intr-un material video difuzat de Antena3 este lt. col. Gheorghe Lazar, nu Augustin Lazar, lucru confirmat si de "decizia definitiva de politie politica a lt. col. Lazar Gheorghe, seful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicata in Monitorul Oficial".

"Domnul Iulius Filip a primit in 2015 numele lui si al altor ofiteri de Securitate care l-au urmarit si torturat in urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazar si nu despre Augustin Lazar vorbea domnul Filip. Afirmatia ca Augustin Lazar a fost 'un tortionar' este falsa.

Domnia sa a condus comisia de eliberari si nu avea cum sa actioneze direct ca 'tortionar' asupra lui Iulius Filip. Cel care a facut-o era lt. col. Lazar Gheorghe", a mai scris Madalin Hodor pe Facebook.

Augustin Lazar a respins si marti acuzatiile ca ar fi facut politie politica si a explicat legatura cu dizidentii de la Penitenciarul Aiud. In plus, procurorul general a primit de doua ori adeverinta de la CNSAS ca nu a facut politie politica.

El este unul dintre candidatii la functia de procuror general declarati admisi si care vor participa la interviul din 10 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Augustin Lazar acuzatii tortionar, #Augustin Lazar dosarul Revolutiei , #procuror general