Lazar cere CSM sa sesizeze CCR cu un conflict constitutional pe ordonantele lui Toader care au modificat Legile Justitiei

Vineri, 08 Martie 2019, ora 15:26
5176 citiri
Lazar cere CSM sa sesizeze CCR cu un conflict constitutional pe ordonantele lui Toader care au modificat Legile Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar a transmis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii de a analiza posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale, in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala determinat de modalitatea in care Guvernul si-a exercitat atributia de legiuitor delegat in materia Legilor Justitiei.

Acest conflict ar fi intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, Parlamentul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public, pe de alta parte.

Ordonante adoptate fara aviz

Procurorul general arata ca mai multe ordonante de urgenta privind Justitia au fost adoptate de Guvern fara avizul CSM.

- Ordonantele de urgenta nr. 90 si nr. 92, ambele din 2018, au fost avizate de catre Consiliul Superior al Magistraturii; avizul, desi pozitiv, a cuprins observatii care, insa, au fost ignorate de catre Guvern.

- Ordonanta de urgenta nr. 7/2019 a fost adoptata fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

- Ordonanta de urgenta nr. 12/2019 a fost avizata negativ de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul si-a depasit limitele constitutionale

"Conflictul ce ar urma sa fie dedus, spre solutionare, Curtii Constitutionale vizeaza in mod cert continutul si intinderea atributiilor constitutionale ale autoritatilor publice aflate in conflict si rezolvarea unei situatii juridice conflictuale a carei nastere rezida in mod direct in textul Constitutiei", explica Lazar, in documentul trimis la CSM.

Potrivit procurorului general, Guvernul si-a depasit limitele conferite de Constitutie, preluand nejustificat atributiile Parlamentului si prejudiciind in mod serios capacitatea functionala a autoritatii judecatoresti.

"Guvernul si-a arogat competente de legiuitor constituant, context in care nivelul de intensitate al conflictului juridic de natura constitutionala este unul de cel mai inalt nivel, intrucat vizeaza elementele definitorii ale statului", explica Lazar.

Solicitarea trimisa la CSM

Argumentatia lui Augustin Lazar este pe 27 de pagini. Concluzia acestuia: este un conflict de natura constitutionala.

Solicitarea adresata CSM poate fi accesata pe site-ul Ministerului Public.

Cere restabilirea starii de constitutionalitate

"Pentru aceste motive se impune restabilirea starii de constitutionalitate, afectata prin nesocotirea principiilor constitutionale anterior evocate, atat prin actiuni concrete, cat si prin omisiuni ale Guvernului Romaniei in raporturile sale cu celelalte autoritati publice, parti in conflict si inlaturarea, prin interventia instantei de contencios constitutional, a blocajului astfel provocat la nivelul celorlalte puteri", explica Lazar.

Conduita de urmat pentru Guvern ar trebui sa fie una de abtinere sau rezerva responsabila in exercitarea functiei delegate de legiferare, ca solutie de principiu, declara Lazar.

Solutiile

"Ca solutie punctuala, procedurile carora vor fi supuse ordonantele de urgenta, proceduri derulate in fata altor autoritati/puteri ale statului, vor trebui sa aiba in vedere dimensiunea neconstitutionala, daca nu chiar anticonstitutionala a acestora.

Nu in ultimul rand, se impune a fi subliniat ca prezentul conflict este primul din istoria acestui tip de evenimente care a contaminat si societatea civila - cel putin o parte a acesteia s-a pozitionat alaturi de Autoritatea judecatoreasca, de demersul acesteia de aparare a principiului separatiei si echilibrului puterilor, de respingere a acapararii puterii judecatoresti de catre executiv", conchide Lazar.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procuror General oug7, #lazar OUG 7, #lazar ccr, #lazar ccr csm , #procuror general