Ziare.com

Lazar cere CSM sa sesizeze CCR cu un conflict constitutional pe ordonantele lui Toader care au modificat Legile Justitiei

Vineri, 08 Martie 2019, ora 15:26

   

Lazar cere CSM sa sesizeze CCR cu un conflict constitutional pe ordonantele lui Toader care au modificat Legile Justitiei
Procurorul general Augustin Lazar a transmis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii de a analiza posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale, in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala determinat de modalitatea in care Guvernul si-a exercitat atributia de legiuitor delegat in materia Legilor Justitiei.

Acest conflict ar fi intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, Parlamentul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public, pe de alta parte.

Ordonante adoptate fara aviz

Procurorul general arata ca mai multe ordonante de urgenta privind Justitia au fost adoptate de Guvern fara avizul CSM.

- Ordonantele de urgenta nr. 90 si nr. 92, ambele din 2018, au fost avizate de catre Consiliul Superior al Magistraturii; avizul, desi pozitiv, a cuprins observatii care, insa, au fost ignorate de catre Guvern.

- Ordonanta de urgenta nr. 7/2019 a fost adoptata fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

- Ordonanta de urgenta nr. 12/2019 a fost avizata negativ de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul si-a depasit limitele constitutionale

"Conflictul ce ar urma sa fie dedus, spre solutionare, Curtii Constitutionale vizeaza in mod cert continutul si intinderea atributiilor constitutionale ale autoritatilor publice aflate in conflict si rezolvarea unei situatii juridice conflictuale a carei nastere rezida in mod direct in textul Constitutiei", explica Lazar, in documentul trimis la CSM.

Potrivit procurorului general, Guvernul si-a depasit limitele conferite de Constitutie, preluand nejustificat atributiile Parlamentului si prejudiciind in mod serios capacitatea functionala a autoritatii judecatoresti.

"Guvernul si-a arogat competente de legiuitor constituant, context in care nivelul de intensitate al conflictului juridic de natura constitutionala este unul de cel mai inalt nivel, intrucat vizeaza elementele definitorii ale statului", explica Lazar.

Solicitarea trimisa la CSM

Argumentatia lui Augustin Lazar este pe 27 de pagini. Concluzia acestuia: este un conflict de natura constitutionala.

Solicitarea adresata CSM poate fi accesata pe site-ul Ministerului Public.

Cere restabilirea starii de constitutionalitate

"Pentru aceste motive se impune restabilirea starii de constitutionalitate, afectata prin nesocotirea principiilor constitutionale anterior evocate, atat prin actiuni concrete, cat si prin omisiuni ale Guvernului Romaniei in raporturile sale cu celelalte autoritati publice, parti in conflict si inlaturarea, prin interventia instantei de contencios constitutional, a blocajului astfel provocat la nivelul celorlalte puteri", explica Lazar.

Conduita de urmat pentru Guvern ar trebui sa fie una de abtinere sau rezerva responsabila in exercitarea functiei delegate de legiferare, ca solutie de principiu, declara Lazar.

Solutiile

"Ca solutie punctuala, procedurile carora vor fi supuse ordonantele de urgenta, proceduri derulate in fata altor autoritati/puteri ale statului, vor trebui sa aiba in vedere dimensiunea neconstitutionala, daca nu chiar anticonstitutionala a acestora.

Nu in ultimul rand, se impune a fi subliniat ca prezentul conflict este primul din istoria acestui tip de evenimente care a contaminat si societatea civila - cel putin o parte a acesteia s-a pozitionat alaturi de Autoritatea judecatoreasca, de demersul acesteia de aparare a principiului separatiei si echilibrului puterilor, de respingere a acapararii puterii judecatoresti de catre executiv", conchide Lazar.

I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3073 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In romania s-a ajuns la crearea unui ADEVARAT grup infractional

organizat si platit de catre toti romanii (cu exceptia Diasporei, of course :)
Este vorba de grupul mafiot format de catre parlament si guvern (executiv).

Acum parlamentul guverneaza si guvernul legifereaza !!!

Si nimeni nu are nimic de spus, nu?
Ce-ati spune daca vine suveranul (poporul roman) peste voi si va da cu roatele in sus? Credeti ca aveti atatea munitii, gaze si jandarmi ca sa ii bateti pe toti romanii? Credeti ca veti ajunge sa gazati toata Diaspora si toata emigratia romaneasca, mai mult de 5 milioane de suflete? Credeti ca cele 3 milioane de votanti pe care contati vor fi mai "grei" decat 14 milioane de romani + 5 milioane de romani din starinatate?

Sa socotim si mai strans, chiar daca ies la vot numai 50% dintre electori, tot se va ajunge la 10 milioane de romani contra 2-3 milioane de pzdisti ireductibili.

 

Politrucul de serviciu ...

... frate pleacă acasă odată ...

 

...

Sa vad ce o sa mai zica Lazar dupa ce macronistii cu atitudini dictatoriale vor stapani continentul European?
Ce o sa mai zica Lazar cand macronistii vor crea legi dictatoriale europene pe banda rulanta?
Ce o sa mai zica Lazar cand actuala Uniune Europeana va fi transformata de macronisti in Lagarul Colectivist European Macronist de tip Auschwitz.
Ce o sa mai zica Lazar cand actuala Romanie va fi transformata de catre macronisti intr-o colectivitate comunista europeana fara identitate nationala si fara dreptul la proprietate privata?
Atunci Lazar sigur nu o sa comenteze nimic pentru ca va fi trimis dupa gratii de magistratii procurori macronisti inchizitori europeni.
Umanitatea se apropie de apusul ei!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor