Augustin Lazar face dezvaluiri despre dosarul 10 august: Unii politicieni au sugerat sa nu se declasifice documente

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 15:31
11089 citiri
Augustin Lazar face dezvaluiri despre dosarul 10 august: Unii politicieni au sugerat sa nu se declasifice documente
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar, a vorbit intr-un interviu despre dosarul 10 august si decizia ca unele documente sa nu fie declasificate.

"Exista indicii ca aceasta decizie, inclusiv sugestia de a nu se declasifica documentele necesare anchetei, a venit de la politicieni pe care ministrul Justitiei si ministrul de Interne nu puteau sa-i refuze. Dar finalul anchetei va lamuri multe detalii", a declarat Lazar pentru Newsweek.

Precizarea a venit dupa ce Lazar a fost intrebat daca au existat presiuni facute asupra procurorilor, din partea celor care ar fi vizati de ancheta sau daca a fost impiedicata sau intarziata, intr-un fel, ancheta de catre politicieni.

"O categorie distincta de atacuri au vizat procurorii militari care au instrumentat acest dosar, precum si conducerea Ministerului Public.

Acesti procurori sunt inca in proceduri disciplinare, iar procurorului general al Romaniei i s-a cerut revocarea, pentru modul de coordonare a instrumentarii dosarului, desi este o chestiune de minima cunoastere a legii faptul ca ministrul Justitiei, membru al Executivului, nu are vreo competenta in activitatea judiciara.

Activitatea procurorilor este supusa doar controlului judiciar al instantei competente", a mai spus Lazar, inainte de a preciza ca anumiti politicieni au cerut ca unele documente sa nu fie declasificate.

Amintim ca violentele din 10 august 2018 din Piata Victoriei s-au soldat cu sute de plangeri penale la parchete, facute atat de protestatari, cat si de jandarmi.

Numeroase scandaluri au izbucnit legat de dosarul 10 august. In luna martie, ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, spunea ca la finele lunii ianuarie au fost puse la dispozitia procurorilor toate documentele privind protestul din 10 august. Mai exact, sustinea ca institutia pe care o conducea a desecretizat toate documentele ce vizau evenimentul si le-a pus la dispozitia Parchetului General.

Procurorii au contrazis-o, aratand ca MAI si Jandarmeria nu desecretizasera toate documentele necesare in ancheta violentelor impotriva protestatarilor de la mitingul din 10 august 2018 si punctand ca investigatia nu poate inainta din aceasta cauza.

In final, Carmen Dan a recunoscut ca din totalul de opt documente clasificate, doar unul nu a fost declasificat, pentru ca el continea date provenite de la alte structuri care nu si-au dat acordul in acest sens.

Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
Opt instituţii şi direcţii din subordinea Municipalităţii urmează să fie desfiinţate, după ce activitatea şi personalul lor vor fi transferate altor instituţii, până la data de 15...
Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
Ncușor Dan, primarul care și-a spulberat adversarii la alegerile locale organizate într-un singur tur, poate fi un bun candidat pentru alegerile prezidențiale, crede Elena Lasconi, favorită...
#Lazar politicieni 10 august, #dosar politicieni 10 august , #procuror general
Comentarii
  1. Premierul britanic îl critică pe Nigel Farage, care a spus că Occidentul a provocat invazia Ucrainei: "Joacă în favoarea lui Putin"
  2. Un foc de artificii de pe un iaht a provocat un uriaș incendiu de pădure pe o insulă din Grecia
  3. Dronele ucrainene au distrus două substaţii în apropierea centralei nucleare Zaporojie, spun oficiali instalaţi de Rusia
  4. Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
  5. Cea mai bogată familie din Regatul Unit, condamnată pentru exploatarea servitorilor. Cheltuia mai mult pe câini
  6. În Grecia se introduce săptămâna de lucru de șase zile
  7. Un șofer care a fost cât pe ce să lovească un copil aflat pe trecerea de pietoni, identificat și amendat drastic. Incidentul, filmat cu o cameră de bord VIDEO
  8. Se destramă SUA? Liderul secesioniștilor texani spune că lucrează cu alte cinci state americane
  9. Rusia trimite la război infractorii. Noua strategie gândită de Vladimir Putin
  10. China se jură că nu va recurge la ameninţări atomice în Taiwan