Augustin Lazar ii clarifica nedumeririle lui Toader despre existenta celor doua protocoale si declaratia cu "ingineriile"

Marti, 28 August 2018, ora 22:10
17410 citiri
Augustin Lazar ii clarifica nedumeririle lui Toader despre existenta celor doua protocoale si declaratia cu "ingineriile"
Foto: Hepta.ro

Procurorul general Augustin Lazar a explicat, din nou, de ce au existat doua protocoale semnate in aceeasi zi intre Parchetul General (PG) si SRI, dupa ce ministrul Justitiei a declarat ca este nedumerit din aceasta cauza.

"Explic existenta a doua protocoale: unul viza siguranta nationala si terorismul si trebuia clasificat. Celalalt a staruit Ministerul Public sa ramana neclasificat pentru a elimina suspiciunile. El era o simpla procedura tehnica", a declarat Augustin Lazar pentru Ziare.com.

"Demersurile de desecretizare le-am facut inca din martie 2018, cum am precizat in comunicatul dat", a mai spus procurorul general.

Reactia vine dupa de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si-a exprimat "o nedumerire personala" marti, in legatura cu aceste protocoale:

"S-a vorbit, a vorbit si dansul, am vorbit si eu in aceasta documentare de protocolul din decembrie 2016, mai exact, inregistrat la MP pe 8 decembrie 2016. Am vorbit despre protocolul din decembrie 2016. Numai ca, in aceeasi data, la Ministerul Public apar doua protocoale in aceeasi zi, sub numere diferite, avand continuturi diferite. In corespondenta se face referire la acel protocol, fara a se face precizarea ca exista doua protocoale diferite", a declarat Toader.

Replica lui Toader pentru Lazar - o colectie de insinuari, aprecieri si nedumeriri personale

Augustin Lazar explicase deja si a reiterat faptul ca partea care viza siguranta nationala a fost trecuta intr-un protocol secret, in timp ce partea care stipula procedura de colaborare institutionala a fost trecuta intr-un protocol public.

Augustin Lazar a prezentat corespondenta cu Toader: Sa vedem care este adevarul despre aceasta manipulare penibila

Procurorul general a facut aceste precizari in contextul unui scandal declansat de vestea ca au existat protocoale de colaborare intre SRI si Parchetul General.

Cu toate acestea, dupa cum a si recunoscut ministrul Toader: "legalitatea unui protocol poate fi stabilita numai de o instanta competenta".

Despre declaratia cu "ingineriile"

In plus, procurorul general a explicat la ce s-a referit cand a spus "inginerii care, Doamne Dumnezeule, nu sunt prevazute de legea penala!", in 2017, intr-o declaratie pe care Tudorel Toader a invocat-o in conferinta de presa de marti seara.

"Declaratia mea se referea la pretinse echipe mixte invocate de un judecator in CSM pe care eu nu pot sa le accept, deoarece functiunile procesuale ale procurorilor prevazute de Codul de procedura penala sunt diferite de sarcinile ofiterilor de informatii. Ofiterii de informatii nu pot face acte de urmarire penala. E foarte clar", ne-a declarat Augustin Lazar.

Reactia sa vine dupa de ministrul Toader a incercat sa lase impresia, marti seara, ca si procurorul general ar fi declarat ca aceste protocoale de colaborare intre PG si SRI nu sunt in regula, folosind acea declaratie mai veche pe care Lazar a clarificat-o.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Augustin Lazar protocoale SRI , #procuror general
Comentarii