Augustin Lazar raspunde, dupa ce Tudorel Toader a sesizat Inspectia Judiciara: Nu exista dispozitii legale

Miercuri, 16 August 2017, ora 19:05
9100 citiri
Augustin Lazar raspunde, dupa ce Tudorel Toader a sesizat Inspectia Judiciara: Nu exista dispozitii legale

Procurorul general Augustin Lazar i-a transmis, miercuri, ministrului Justitiei, Tudorel Toader, ca Parchetul nu are baza legala pentru a trimite in Parlament o copie a documentelor care au stat la baza unei anchete penale.

Reactia vine dupa ce ministrul Justitiei a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu refuzul sau de a furniza comisiei parlamentare documente despre ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Intr-un comunicat al Ministerului Public, venit ca urmare a "solicitarile mass-media" de a se comunica un punct de vedere referitor la declaratiile facute miercuri de catre Tudorel Toader, Ministerul Public anunta ca procurorul general, Augustin Toader, a discutat la telefon cu ministrul Justitiei si i-a transmis acestuia "punctul de vedere al PICCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii dupa actele de urmarire penala efectuate intr-un dosar solutionat de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica".

"In acest sens, domnul Augustin Lazar a reiterat opinia exprimata de catre PICCJ si transmisa Comisiei in data de 14 iulie 2017, potrivit careia nu se poate da curs solicitarii, intrucat nu exista dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara", se arata in comunicatul postat pe site-ul Ministerului Public.

"Mentionam, totodata, faptul ca hotararea de a nu da curs solicitarii Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros si etapizat, avand la baza studiile realizate la nivelul PICCJ si nicidecum o decizie arbitrara", se mai arata in comunicat.

Amintim ca Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis, miercuri, sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu furnizarea de documente despre ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

"Am discutat cu domnul procuror general (Augustin Lazar - n.red.), am sesizat Inspectia Judiciara. Sesizarea redactata deja este inregistrata la Inspectia Judiciara. Am in vedere faptul ca procurorul general s-a adresat plenului CSM cu intrebarea daca trebuie sau nu sa trimita respectivele documente la comisia parlamentara.

Va spuneam si va repet: sunt convins ca procurorul general stie sau ar trebui sa stie atributiunile de serviciu si CSM nu este cel care ii spune unui procuror, simplu sau general, ce si cum trebuie sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justitiei.

In replica la aceste declaratii, Ministerul Public transmite: "Cu referire la solicitarea adresata Consiliului Superior al Magistraturii de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta a fost justificata, intre altele, de caracterul fara precedent al solicitarii Comisiei, cu posibil impact si consecinte asupra intregului sistem judiciar.

Se ridica astfel o chestiune de drept care intereseaza nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar in ansamblu, anume problema conditiilor in care un dosar judiciar poate fi pus la dispozitia altor autoritati sau institutii, in afara celor cu atributii privind solutionarea ori verificarea lui.

Astfel, problema cu care se confrunta in acest moment PICCJ poate interesa, pe viitor, si alte parchete, dar, in egala masura, si instantele. De aceea, rezolvarea ei trebuie sa fie unitara, atat in privinta dosarelor de urmarire penala si a lucrarilor aflate la parchete, cat si in privinta dosarelor aflate la instante, atat in privinta dosarelor in curs de solutionare, cat si in privinta dosarelor solutionate si indiferent de modul in care au fost solutionate.

Ori, avand in vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei, necesitatea pronuntarii acestei institutii intr-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, asa cum a declarat public presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, raspunsul transmis PICCJ a fost unul administrativ, fiind de asteptat ca Plenul Consiliului sa se pronunte intr-o proxima sedinta".

Controversa a aparut dupa ce comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazar dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitand la randul sau CSM sa precizeze daca poate fi transmisa comisiei o copie a dosarului ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

Pe 11 august, Comisia de ancheta a trimis Ministerului Justitiei o scrisoare in care ii cere lui Tudorel Toader sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazar si sa faca o evaluare a modului in care acesta si-a indeplinit atributiile.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...