Cum se fura banii de la stat: Portretul robot al infractorului de abuz in serviciu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 12:37
9703 citiri
Cum se fura banii de la stat: Portretul robot al infractorului de abuz in serviciu
Foto: Arhiva Hepta.ro

"Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice in care coruptia este generalizata. De multe ori, atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani mascate prin intelegeri frauduloase sau contracte fictive".

Declaratia apartine procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, si a fost facuta in deschiderea dezbaterii cu tema: "Frauda si coruptia in domeniul achizitiilor publice. De la combatere la prevenire", organizata de parchetul anticoruptie.

Pentru infrastructura sau constructii statul plateste de cele mai multe ori dublul pretului lucrarii - este una din concluziile acestui raport.

Potrivit lui Kovesi, in multe cazuri sumele care se dau mita functionarilor sunt obtinute prin evaziune fiscala, delapidare sau alte infractiuni. "Coruptia se reflecta in calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza cetatenii", a explicat sefa DNA.

"Cat timp planificarea unei achizitii publice nu va fi transparenta, se va folosi bugetul pentru achizitii supraevaluate. Cat timp se poate decide discretionar ordinea efectuarii platilor, vor fi in continuare functionari care vor primi mita pentru a favoriza anumite firme.

Rezultatele noastre demonstreaza ca exista vulnerabilitati majore care pun in pericol buna functionare a societatii si este necesara o abordare strategica de prevenire a coruptiei", a explicat Kovesi.

Posibila dezincriminare?

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar (foto), a aratat ca incriminarea foarte clara a infractiunii de abuz in serviciu este absolut necesara, in conditiile in care cei care comit astfel de fapte reusesc sa eludeze cu usurinta masurile de prevenire a fraudelor.

"Este necesara sanctionarea penala a celor care, in dispretul ordinii de drept, vor neaparat sa ajunga la beneficii, chiar cu riscul sacrificarii unor apropiati din jurul lor. (...) Este absolut surprinzator sa gandim, ca, atunci cand exista moduri de operare atat de sofisticate, sa ne lipsim si de minima incriminare pe care o avem", a mai spus Lazar.

Portretul robot al celor implicati

Lazar a precizat care ar fi portretele-robot ale autorilor infractiunii de abuz in serviciu.

"Un prim portret-robot priveste functionarul public, care este fie dintre cei alesi - primari, viceprimari, presedinte de consiliu judetean, consilier local sau judetean, fie dintre functionarii publici care au fost numiti, direct sau prin concurs - director, director adjunct, sef de serviciu. Aceste persoane au o conduita caracterizata ca fiind abuziva, pentru ca depaseste cadrul legal al atributiilor lor de serviciu, exercitate prin incalcarea legii (...).

Un astfel de functionar are o conduita abuziva si, pentru a-si rezolva interesele proprii, pentru a obtine un folos propriu sau pentru alte persoane, exercita o astfel de conduita, evident cu incalcarea deontologiei minime pe care trebuie sa o aiba un functionar public", a spus Augustin Lazar.

Care sunt domeniile unde se fac fraudele

Un alt portret-robot este cel al autorului "din umbra", care actioneaza mult mai sofisticat si evita sa se expuna in mod direct.

"Mai interesant este portretul robot mai sofisticat al celuilalt functionar public, care este autorul din spatele autorilor (...). Am socotit necesar sa subliniez existenta unui autor din spatele autorilor, unul mai sofisticat, care foloseste un alt functionar public pe care il pune in fata, numit in termeni de argou 'om de paie', 'paravan', 'pion', 'cap de lemn' - 'testa di legno', cum spuneau colegii italieni. (...)

Conduita aceasta abuziva o remarcam in cateva domenii: achizitii de bunuri si servicii supraevaluate, proiecte de infrastructura, lucrari de constructii si intretinere de drumuri, finantari de proiecte culturale. Sunt numai cateva domenii pe care le-am remarcat, dar exista numeroase altele", a explicat procurorul general.

Augustin Lazar a mai aratat ca sunt destule cazuri in care "testa di legno" este sacrificat sau victimele nu vor sa colaboreze cu anchetatorii. "Asta se cheama Sindromul Stockholm", a explicat procurorul general al Romaniei.

Care sunt concluziile raportului DNA

- Atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor sunt conditionate frecvent de primirea unor sume de bani.

- Cei care au avut initiativa si au coordonat activitatea ilicita au detinut functii de conducere pe diferite paliere - functii publice alese (presedinte de consiliu judetean, primar de oras/comuna, viceprimar) sau functii publice numite sau ocupate prin concurs (prefect, director in structuri subordonate consiliului judetean/primariei, director economic primarie, director adjunct in structuri tehnice din cadrul consiliului judetean, director de agentie teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane, sef serviciu).

- Au fost identificate mecanisme de fraudare a banului public in toate etapele caracteristice procesului de achizitie publica, respectiv in planificarea, in atribuirea contractului si executarea acestuia.

- In cele mai multe cazuri, legislatia a fost ignorata. Pur si simplu, persoanele implicate nu respecta actul legislativ si reglementarile existente.

- Procurorii DNA au identificat cazuri in care au fost achizitionate produse la preturi supraevaluate cu procente intre 50% si 800%. Poate gresi cineva un pret de achizitie cu 800%? Pentru infrastructura sau constructii statul plateste de cele mai multe ori pretul lucrarii dublu. In cazul imobilelor retrocedate ilegal, pretul platit in plus de stat a fost si de 10 ori mai mare decat pretul real.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#dna abuzul in serviciu, #kovesi lazar abuzul in serviciu, #lazar dezincriminare abuzul in serviciu, #abuzul in serviciu dna , #procuror general