Parchetul General critica modificarile la Codurile Penale: Sunt in favoarea inculpatilor, ingreuneaza actul de urmarire penala

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 17:32
6961 citiri
Parchetul General critica modificarile la Codurile Penale: Sunt in favoarea inculpatilor, ingreuneaza actul de urmarire penala
Foto: Facebook / Ministerul Public

Ministerul Public, condus de procurorul general Augustin Lazar, subliniaza ca modificarile pe care PSD-ALDE intentioneaza sa le faca la Codurile Penale arata o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, si totodata limiteaza aflarea adevarului si caracterul echitabil al proceserlor penale.

Este o noua reactie institutionala venita joi din partea procurorilor, dupa cele ale DNA si DIICOT.

La fel ca si celelalte doua institutii, Ministerul Public subliniaza intr-un comunicat remis presei ca modificarile propuse in Parlament "se abat grav" de la transpunerea Directivei europene 2016/343, invocata de initiatorii modificarilor la Codurile Penale.

"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, in sensul ingreunarii pana la lipsirea de eficienta a actului de urmarire penala.

Doar astfel poate fi explicata introducerea unor texte care sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala", se arata in comunicatul Ministerului Public.

Parchetul General adauga ca analiza propunerilor aparute in mass-media arata ca "se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale (Aflarea adevarului si Caracterul echitabil al procesului penal) precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal (probatoriu, inceperea urmaririi penale, masuri preventive) ".

"Adoptarea acestor modificari va duce, totodata, la o limitare a procurorului in indeplinirea atributiilor sale prioritare in materie penala, precum si in exercitarea rolului sau constitutional de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", subliniaza sursa citata.

In opinia institutiei, unele modificari "vor avea ca efect incetinirea sau blocarea in anumite situatii a activitatii de urmarire penala", printre acestea fiind:

  • limitarea sferei mijloacelor de proba
  • inlaturarea din randul infractiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventiva a coruptiei, evaziunii fiscale, spalarii banilor precum si a infractiunilor pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 5 ani sau mai mare (spre exemplu, constituirea de grup infractional organizat);
  • restrictionarea accesului rapid al procurorilor la informatii pentru a putea actiona eficient pentru descoperirea faptelor

"Este de remarcat faptul ca sensul amendamentelor aflate in dezbatere indica o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, aspect care incalca principiul asigurarii unui proces echitabil", subliniaza Ministerul Public.

Pe de alta parte, este criticata si intentia de a se interzice comunicarea unor informatii de interes public din activitatea de urmarire penala, Ministerul Public subliniind ca acest lucru este "in contradictie cu jurisprudenta CEDO".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#modificare Coduri Penale procurorul general , #procuror general