Procurorul general critica propunerile lui Toader de modificare a Legilor Justitiei: Este afectata independenta Justitiei

Marti, 29 August 2017, ora 15:21
5857 citiri
Procurorul general critica propunerile lui Toader de modificare a Legilor Justitiei: Este afectata independenta Justitiei
Foto: captura video Digi 24

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a criticat masurile de modificare a Legilor Justitiei, anuntate de ministrul Tudorel Toader, aratand ca acestea afecteaza independenta Justitiei si ca "ne-am intoarce in timp".

"Nici in acest moment nu avem proiectele de lege aferente Legilor Justitiei. Putem spune ca avem un mesaj coerent, in sensul ca procurorii nu si-au insusit propunerile de lege prezentate de ministrul Justitiei, pentru ca ele afecteaza independenta Justitiei.

Ministrul Justitiei este o persoana numita politic si ar asigura un control deplin asupra magistratilor.

O astfel de situatie a fost anterior anului 2004, cand s-au emis noile Legi ale Justitiei, cand ne pregateam sa avem standardele necesare intrarii in Uniunea Europeana. Ca urmare, ne-am intoarce in timp destul de mult si nu este bine", a spus Lazar, marti, dupa sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

"Colegii mei spera sincer ca aceasta a fost doar o testare a pietii ideilor din Romania si ca aceste idei nu vor fi puse in practica. In cel mai scurt timp, sinteza dezbaterilor celor 2.500 de procurori va fi prezentata ministrului, care asteapta propunerile noastre", a subliniat Augustin Lazar.

Acesta a spus despre propunerile de modificare a Legilor Justitiei ca "sunt niste idei, principii, nu stiu cum sa le spun, care, evident, daca ar fi puse in practica, ar fi rau pentru Romania, dupa atatia ani de la intrarea in Uniunea Europeana".

"Nu puteam sa lasam sa treaca prin fata noastra o provocare la adresa magistraturii. Am o cariera de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai intamplat, dar omul cat traieste invata si trebuie sa observe ce se intampla in jurul lui si nu ar trebui sa fim indiferenti la ce se intampla. Am fi preferat sa avem proiectele de legi", a adaugat procurorul general.

Referitor la propunerea de trecere a Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, acesta a precizat ca "faptul ca in Franta Inspectia Judiciara functioneaza la Ministerul Justitiei, nu inseamna ca si la noi ar trebui sa facem acelasi lucru".

"La ei functioneaza din 1958 si nu s-a gandit nimeni acolo sa influenteze cursul Justitiei. Trebuie sa ne asiguram ca Inspectia Judiciara ramane la CSM, care este garantul independentei Justitiei. CSM va avea ocazia sa se pronunte doar asupra propunerilor srtict prezentate de ministrul Justitiei", a mentionat procurorul general.

De asemenea, Lazar a comentat si infiintarea unei Directii specializate, in cadrul Ministerului Public, pentru efectuarea urmaririi penale in cazul infractiunilor savarsite de catre magistrat, subliniind ca "nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamatii impotriva magistratilor ar trebui sa vina la Parchetul General pentru a fi procesate, asa cum se facea acum 30 de ani. De atunci, lucrurile au evoluat".

"Banui ca aceasta propunere este facuta de cineva care nu apartine sistemului nostru, este venita din exterior si se doreste sa ia obiectul de activitate al DNA-ului, care face o munca cu rezultate aici, si sa se faca un experiment oarecare.

Nu este in regula. Daca exista obiectii cu privire la modul in care procurorii DNA trateaza unele cazuri, ele trebuie rezolvate prin selectarea unor procurori calificati, nu prin desfiintarea unor structuri care au fost infiintate cu bani europeni", a mai spus procurorul-sef al Parchetului General.

Amintim ca, marti, procurorii DNA au respins, in unanimitate sau cu larga majoritate, propunerile ministrului Tudorel Toader de modificare a Legilor Justitiei, argumentand ca "modificarile la Legile Justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din DNA".

Miercuri, 23 august, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.

Una dintre modificari este aceea ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului General vor fi numiti fara acordul presedintelui si vor avea mandate mai lungi.

De asemenea, magistratii nu vor mai fi anchetati de DNA, ci de o noua directie, separata de cea anticoruptie si de DIICOT.

A doua zi, procurorii DNA au transmis ca ei nu au fost consultati in niciun fel cu privire la aceste modificari.

Iata care a fost reactia dura a presedintelui Klaus Iohannis, dar si reactia DIICOT la aceste propuneri de de modificare a Legilor Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Augustin Lazar propuneri modificare Legi Justitie, #Lazar legi independenta Justitiei , #procuror general