Lazar, despre OUG pe completuri: Jocul politic e de asa natura incat trebuie sa adopte o anumita cale. Protocolul cu SRI, bumerang politic

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 20:50
3917 citiri
Lazar, despre OUG pe completuri: Jocul politic e de asa natura incat trebuie sa adopte o anumita cale. Protocolul cu SRI, bumerang politic

Augustin Lazar a spus ca OUG care permite repunerea in termen a celor condamnati de complete de 5 judecatori nelegal constituite, anuntata de Tudorel Toader, trebuie analizata cu atentie si ca se pare ca exista un joc politic pentru a fi adoptate masuri politice, nu juridice.

"Am auzit si eu de aceasta intentie, de a realiza un proiect de Ordonanta. Nu am vazut acest proiect si ma gandesc ca cei care vor lucra la el, daca intr-adevar va fi materializat, vor trebui sa se gandeasca, sa analizeze, sa stabileasca raporturile juridice, pentru ca securitatea raporturilor e un principiu constitutional. Nu putem cu usurinta sa umblam la hotarari definitive si sa cream in opinia juridica o imagine ca o hotarare judecatoreasca poate fi schimbata dupa caz sau dupa cum exista o orientare sau alta. Hotararile definitive au putere de lege", a declarat Augustin Lazar, la Digi24.

Procurorul general a mai spus ca legea penala nu retroactiveaza, iar judecatorii constitutionali au jurisprudenta care atrage atentia acestui lucru.

"O stie si domnul ministru. Insa, s-ar parea ca jocul politic e de asa natura incat trebuie sa adopte o anumita cale, care e mai mult politica decat juridica. Ba, juridica eu as zice ca nu prea este, pentru ca va fi foarte, foarte dificil sa ne explice cineva cum va explica printr-o nota de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale si cum in acest caz legea penala ar trebui sa retroactiveze", a spus Augustin Lazar.

Procurorul general a mai declarat ca protocolul cu SRI din 2016, pe care l-a semnat, se refera la securitatea nationala si ca vor fi eliminate alineatele declarate neconstitutionale de catre CCR, subliniind ca documentul este folosit ca bumerang politic si ca cel care l-a furat si l-a publicat sa raspunda.

"As dori sa ma refer la protocolul pe care l-am semnat personal si cel din 2016 se referea la securitatea nationala si la problemele de aparare antitero. Avem obligatia de a proteja securitatea nationala si a altor state, de a combate terorismul. Cum e posibil ca cineva sa fure un document care este clasificat, intr-o institutie a statului roman si sa il arate la televizor ca mod de a porni un atac la adresa Ministerul Public? E ceva ce a incalcat Constitutia, voi in activitatea voastra nu respectati Constitutia si sa pornim procedura de revocare a procurorului general! Iata ca vine CCR, asteptam si motivarea, dar ne spune ca acest protocol privind lupta antitero este constitutional", a declarat Augustin Lazar.

Potrivit procurorului general, cele doua alineate care au fost declarate neconstitutionale din protocol vor fi eliminate.

"Protocolul in integralitatea lui nu a fost declarat neconstitutional. Cum e posibil sa il folosesti pe post de bumerang politic? Cineva trebuie sa raspunda. (...) Cum e posibil si cine isi asuma raspunderea dintre persoanele care l-au furat, l-au aratat la televizor? E o cauza in curs, dar s-ar putea ca presa sa se interese mai bine asupra acestei cauze. Ba mai mult sa produca o procedura de revocare care incalca grav dispozitiile legii in vigoare", a mai spus procurorul general.

CCR a admis, saptamana trecuta, sesizarea Camerei Deputatilor referitoare la existenta unui conflict intre Parlament si Ministerul Public care prevede, printre altele, ca efectele protocoalelor continua sa se produca, chiar si dupa denuntarea lor.

Citeste si:
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebbok, Rareș Bogdan a...
UPDATE Cancelaria premierului se mărește cu zeci de posturi, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate. Noile competențe extinse VIDEO
UPDATE Cancelaria premierului se mărește cu zeci de posturi, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate. Noile competențe extinse VIDEO
UPDATE 20:05 Guvernul a aprobat luni, 27 iunie, o hotărâre care prevede extinderea competențelor Cancelariei Prim-ministrului, fiind preluate şi elemente din componenţa Secretariatului General...