Lazar spune ca ingrijorarile lui Timmermans privind Justitia din Romania sunt si ale magistratilor romani

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 14:01
4845 citiri
Lazar spune ca ingrijorarile lui Timmermans privind Justitia din Romania sunt si ale magistratilor romani

Ingrijorarile prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans privind modificarile legislatiei din Justitie sunt si ingrijorarile magistratilor romani, mai ales in privinta presiunii asupra institutiilor judiciare, a declarat, marti, procurorul general Augustin Lazar.

"Am vazut ingrijorarea exprimata de prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Este si ingrijorarea magistratilor romani privind modul in care au evoluat lucrurile, in mod deosebit legat de presiunea care se resimte asupra institutiilor judiciare din Romania (...) Noi suntem la datorie si ne facem datoria conform fisei postului", a sustinut procurorul general.

El a spus ca Romania si-a asumat niste obligatii atunci cand a aderat la UE, inclusiv prin mecanismul de cooperare si verificare (MCV) . De altfel, mentioneaza procurorul general, in aceste zile experti ai Comisiei Europene se afla in Romania pentru a evalua modul in care au fost respectate obligatiile.

Intrebat despre posibilitatea revocarii sale din functie, Lazar a spus, din nou, ca intotdeauna si-a facut datoria conform fisei postului si si-a indeplinit atributiile cu profesionalism, iar de-a lungul carierei sale a fost evaluat de mai multe ori, primind de fiecare data calificative bune.

"V-am mai spus, sunt evaluat de 36 de ani, am avut numai calificative bune, intotdeauna mi-am facut datoria, asa cum prevede fisa postului de procuror. Asta mi-a permis sa avansez pana la aceasta pozitie de procuror general al Parchetului Inaltei Curti. Intodeauna m-am straduit sa-mi indeplinesc atributiile cu profesionalism si onestitate", a mai afirmat procurorul general.

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situatia din Romania, inclusiv independenta Justitiei, in prezenta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans.

Timmermans a facut apel la autoritatile romane sa "regandeasca cursul pe care l-au luat", facand referire la modificarile Legilor Justitiei si Codului Penal, el avertizand ca, daca regulile sunt incalcate, CE nu va ezita sa ia masuri si sa aduca Guvernul roman in fata instantei.

Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la interventia eurodeputatilor din Comisia LIBE din Parlamentul European, spunand ca nu vede legatura intre acestea si modificarile Legilor Justitiei care afecteaza independenta sistemului.

Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus ca pe imaginile video nu a vazut oameni care ar fi putut fi huligani, ci doar protestatari pasnici. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta Romania.

Citeste si Reactii extreme din PSD dupa criticile externe la adresa Legilor Justitiei: Sa il expulzam pe Klemm! Sa isi dea demisia Timmermans

Citeste si:
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, solicită PNL şi PSD să propună "rapid" un program de guvernare şi o echipă cu care să vină în Parlament, precizând că nu s-a cerut sprijinul partidului...
Sursa: NEWS.RO