Ministerul Public cere retrimiterea proiectului Legilor Justitiei inapoi la minister: E necesara o dezbatere autentica

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 18:01
2639 citiri
Ministerul Public cere retrimiterea proiectului Legilor Justitiei inapoi la minister: E necesara o dezbatere autentica
Foto: Facebook / Ministerul Public

Parchetul General cere retrimiterea de catre Parlament la Ministerul Justitiei a proiectului de modificare a Legilor Justitiei, considerand ca a fost deturnat parcursul declarat al modificarilor si nu au fost indeplinite exigentele privind "dezbaterea publica si dialogul interinstitutional".

Conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie spune ca orice modificari de substanta aduse Legilor Justitiei au o importanta deosebita atat pentru sistemul judiciar, cat si pentru societate si ca este necesara organizarea unei "dezbateri publice autentice, conditia transparentei fiind obligatorie intr-un stat de drept in care independenta si buna functionare a justitiei sunt esentiale".

"Conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie apreciaza ca indeplinirea standardelor enuntate anterior poate fi realizata prin retrimiterea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de modificare a legilor justitiei la Ministerul Justitiei in vederea complinirii aspectelor de fond si de forma sesizate public de catre corpul magistratilor si de reprezentantii societatii civile", spune conducerea Ministerului Public intr-un comunicat de presa transmis joi.

Si presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a cerut joi dimineata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si comisiei speciale privind legile Justitiei sa permita finalizarea procedurii legale pe care si-a asumat-o ca initiator Ministerul Justitiei si sa retrimita acestuia proiectul in vederea finalizarii sale.

Citeste mai multe despre argumentele presedintelui ICCJ si reactia lui Tudorel Toader:

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat miercuri comisiei speciale condusa de deputatul PSD Florin Iordache pachetul de modificare a legilor Justitiei, dupa de coalitia a decis ca acesta sa nu mai fie initiat ca proiect de lege al Guvernului, ci ca initiativa parlamentara.

Ulterior, Toader, a spus, la Antena 3, ca pachetul de modificare a legilor justitiei poate fi dezbatut in Parlament si in lipsa punctului de vedere scris al Comisiei de la Venetia privind modalitatea de numire a procurorilor-sefi, pentru a nu tine pe loc aceste legi. La randul lui, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca legile justitiei pot fi adoptate de catre Parlament si in lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Venetia, putand fi completate ulterior.

"O intrebare este de ce proiectul a plecat de la Ministerul Justitiei direct in Parlament si s-a dus la Guvern? Vom vorbi despre numirea procurorilor de rang inalt, ce necesita consultarea Comisiei de la Venetia. De la Guvern proiectul nu putea sa plece fara avizul Comisiei. De la comisia din Parlament, discutia poate incepe. In acest timp, vine avizul Comisiei, se reia dezbaterea si astfel amanam o tinere pe loc a pachetului modificarilor (...)

Comisia da recomandari. Acestea au puterea lor, venita de la cea mai inalta autoritate in materie de constitutionalitate. Toti ne indreptam spre aceleasi standarde. Chiar daca nu au putere juridica aceste avize, toata lumea tine cont de ele", sustinea atunci ministrul Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Parchetul General legi Justitie Parlament , #procuror general