Procurorul general acuza Camera Deputatilor ca dezincrimineaza conflictul de interese - multe dosare se vor clasa

Marti, 27 Iunie 2017, ora 19:26
2454 citiri
Procurorul general acuza Camera Deputatilor ca dezincrimineaza conflictul de interese - multe dosare se vor clasa

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a atras atentia asupra consecintelor generate de modificarile legislative privind conflictul de interese, aratand ca astfel se dezincrimineaza aceasta fapta. In plus, circa un sfert din totalul dosarelor ce implica conflictul de interese ar urma sa fie clasate.

"O data cu intrarea in vigoare a Legii pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, referitoare la modificarea art. 301 si art. 308 din Codul penal privind conflictul de interese, lege pe care o consideram ca fiind neoportuna in acest moment si neconforma cu realitatile faptice din societatea romaneasca, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie atrage atentia ca mai multe aspecte negative vor aparea in practica judiciara", a transmis Ministerul Public pe Facebook.

De asemenea, in comunicatul de presa semnat de procurorul general se precizeaza ca "dintre cele 594 de dosare aflate in lucru la procurori, intr-un numar de 128 se va emite o solutie de clasare ca urmare a dezincriminarii infractiunii".

In plus, subliniaza procurorul general, dupa decizia din 14 iunie a CCR, care a respins sesizarea USR, PNL si PMP privind constitutionalitatea Legii, depusa in luna mai, practic se dezincrimineaza conflictul de interese.

"Fata de modificarile legislative survenite se retine ca, asa cum a constatat si CCR prin Decizia din 14 iunie (neredactata si nepublicata la data prezentei) prin care s-a pronuntat cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, interventiile efectuate de catre Camera Deputatilor asupra art.301 si art.308 C.pen. modifica atat structura, cat si continutul infractiunii conflictului de interese, sub aspectul intinderii incriminarii, ceea ce echivaleaza practic cu dezincriminarea infractiunii de conflict de interese, cu consecinte atat asupra dosarelor aflate pe rolul instantelor, cat si asupra dosarelor aflate in lucru la procurori, avand ca obiect infractiunea sus-mentionata", mai transmite Ministerul Public.

Iata in intregime mesajul institutiei:

Amintim ca, pe 4 aprilie, deputatii au reformulat infractiunea de conflict de interese. Atunci, notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici era inlocuita cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane".

Pe 5 aprilie, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a explicat, pentru Ziare.com, ca parlamentarii nu vor putea sa-si angajeze rude la cabinetele parlamentare, in urma amendamentului depus cu o zi inainte.

Iata si care a fost reactia lui Augustin Lazar, pe 6 aprilie

Apoi, pe 11 aprilie, Camera Deputatilor a retrimis la Comisia Juridica legea care modifica articolele 301 si 308 din Codul penal.

Pe 25 aprilie, deputatii au votat proiectul de lege care modifica respectivele articole. Camera era for decizional, iar legea a mers la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, doar ca dupa doua saptamani a fost atacata la CCR de partide din opozitie.

In cele din urma, pe 14 iunie, a venit decizia CCR, insa nepublicata inca.

Citeste si:
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Sursa: Ziare.com
Comentarii