Procurorul general acuza Comisia Iordache de "o manipulare grosolana": Lucrurile astea se intorc impotriva initiatorilor

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:49
24370 citiri
Procurorul general acuza Comisia Iordache de "o manipulare grosolana": Lucrurile astea se intorc impotriva initiatorilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar spune ca modificarile adoptate pana acum de comisia speciala condusa de Florin Iordache sunt "regretabile", sfideaza "bunul simt si bunul simt juridic" si se vor intoarce cu siguranta impotriva celor care acum le initiaza.

In opinia procurorului general, dezbaterile pe Legile Justitiei nu ar trebui sa se faca in procedura de urgenta, iar magistratii ar trebui consultati in legatura cu aceste modificari.

"Nu poti face cu forta niste modificari si apoi sa obtii ordine de drept care sa fie agreata de toata lumea. Lucrurile astea se intorc impotriva celor care le initiaza. Orice lucru facut cu forta nu poate fi bine apreciat, nu numai de societatea civila, dar si de profesionistii care lucreaza cu el", a sustinut Lazar.

Intrebat cum comenteaza faptul ca o parte dintre propuneri au venit chiar de la UNJR, Lazar a replicat: "Din pacate, am observat ca se lanseaza idei, ca propunerile vin de la magistrati. Am impresia ca este o manipulare grosolana acest fapt. Vreau sa va spun ca toti magistratii doresc sa cunoasca din timp si sa analizeze astfel de propuneri si, apoi, dupa un studiu de impact foarte serios, sa vina cu ele.

Ca a venit cineva de undeva, pe motiv ca de la o asociatie de magistrati, sunt sigur ca este o manipulare grosolana si mi se pare ca asa ceva nu trebuie sa existe".

Intrebat de jurnalisti cum califica propunerea adoptata in cadrul comisiei speciale de abrogare a prevederii potrivit careia presedintele Romaniei putea refuza o data numirea magistratilor, Lazar a cerut o analiza temeinica inainte de a fi luate astfel de decizii.

"Prin raportul MCV s-a precizat ca orice modificare a ordinii de drept este de dorit sa fie discutata cu magistratii. Aceste modificari nu trebuie facute intempestiv, ci numai printr-o analiza temeinica, atenta, cu cei care se ocupa de domeniul Justitiei", a spus Lazar.

Procurorul general a calificat drept "regretabila" propunerea de scoatere a CSM din circuitul de verificare a declaratiilor privind apartenenta la serviciile secrete si inlocuirea cu comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii SRI si SIE.

"Astfel de propuneri necesita analize serioase si apoi exprimat un punct de vedere. Este absolut regretabil daca este asa. Oricine forteaza modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat in UE forteaza bunul simt si bunul simt juridic. (...) Eu va pot asigura ca magistratura romana este una matura si nu este condusa de niciun serviciu secret. Asa ceva nu exista decat in fantasmagoriile unora care vor sa atace Justitia", a sustinut Lazar.

Dezbaterile din Comisia Iordache, constituita special pentru a modifica Legile Justitiei, continua si joi, tot cu scandal si masuri adoptate netransparent, ce vor avea un impact devastator asupra independentei magistratilor.

A inceput macelarirea Legilor Justitiei - Vezi aici cum se desfasoara dezbaterile de joi

Citeste si comentariul Ioanei Ene Dogioiu: Suntem in razboi. Aparati-va tara!

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Politicul și Justiția sunt în simbioză, primii au nevoie de ajutor, instrumente de atac și șantaj în campania electorală, în vreme ce ceilalți sunt lacomi de bani, funcții și putere....
#Augustin Lazar reactie modificari Iordache Legi, #Augustin Lazar UNJR propuneri Legi Justitie , #procuror general