Procurorul general, pentru El Pais: Romanii nu mai accepta sa le bage cineva mana in buzunar

Joi, 09 Februarie 2017, ora 15:36
31777 citiri
Procurorul general, pentru El Pais: Romanii nu mai accepta sa le bage cineva mana in buzunar
Foto: Ziare.com/Nicu Socol

Procurorul general Augustin Lazar inca isi aminteste de prima condamnare la inchisoare a unui oficial corupt din Romania. Se intampla acum mai bine de un deceniu, cand Lazar era procuror, si a fost considerat ceva extraordinar.

De atunci, condamnarile s-au inmultit, iar societatea a evoluat, a declarat Augustin Lazar pentru publicatia spaniola El Pais, care a scris un amplu articol despre lupta impotriva coruptiei din tara noastra.

In Romania, abuzul de putere si conflictul de interese nu mai sunt fapte considerate normale. Din acest motiv, sustine Lazar, romanii "au simtit ca le este jignita inteligenta si au fost revoltati" de ordonanta prin care Guvernul PSD a vrut sa dezincrimineze unele fapte de coruptie.

"O masura neconstitutionala care ar fi pus multe obstacole luptei impotriva coruptiei, care are un real succes" si de care ar fi beneficiat in jur de 2.000 de functionari acuzati sau investigati pentru astfel de fapte, a mai spus procurorul general.

"Fireste, a fost o serie de coincidente ciudate care ne-a aratat ca aceasta ordonanta a fost conceputa pentru a avea anumiti beneficiari concreti, selectati. S-au gandit ca este o idee buna sa salveze pe cineva care are un proces in desfasurare chiar acum", a declarat Lazar pentru presa spaniola, cel mai probabil referindu-se la seful PSD Liviu Dragnea. "Iar asta se numeste conflict de interese", a adaugat el.

Mai multi lideri din PSD care sunt anchetati sau judecati in acest moment ar fi avut de castigat de pe urma ordonantei 13, care prevedea ca pentru prejudicii de sub 200.000 de lei sau 44.000 de euro nu mai exista pedeapsa cu inchisoarea, explica El Pais.

Printre ei se numara si presedintele PSD Liviu Dragnea - pe care multi il vad ca pe seful din umbra al Guvernului - care anul trecut a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala si care nu s-a putut autopropune premier tocmai din aceasta cauza, noteaza jurnalistii spanioli, care au stat de vorba cu Lazar in biroul sau. Dragnea mai are un proces pe rol in care este acuzat de instigare la abuz in serviciu si fals intelectual.

"Guvernul a avut tupeul sa prezinte o strategie infractionala pentru lupta impotriva infractiunilor", a subliniat procurorul general.

Mobilizare fara precedent

Ceea ce a urmat dupa ordonanta a fost o mobilizare a romanilor fara precedet de la Revolutia din '89 care a dus la executarea dictatorului Nicolae Ceausescu, relateaza El Pais.

"Romanii s-au obisnuit sa ii vada pe infractori dupa gratii (...). Dupa zece ani in mediul generos al Uniunii Europene si cu institutii puternice precum DNA, care este o elita in acest domeniu in Europa, (ordonanta - n.red.) a fost vazuta ca o provocare.

Astazi avem o noua generatie de oameni care au schimbat lucrurile, profesionisti, freelanceri, oameni care au putut studia, care isi platesc taxele, o clasa de mijloc importanta cu mai multa constiinta civica, oameni care nu mai accepta ca cineva sa le bage mana in buzunar", a punctat Lazar.

Procurorul general a declarat ca "magistratii, care au vazut aceasta masura ca pe o jignire si o ingerinta in independenta justitiei, sunt ingrijorati".

"Suntem foarte atenti la ce face Guvernul. Avem misiunea de a proteja interesul general al societatii, statul de drept si drepturile fundamentale ale cetatenilor", a continuat Lazar.

Mii de functionari publici si oficiali de rang inalt au fost investigati sau trimisi in judecata de DNA in ultimii ani.

"A construit un sistem puternic care functioneaza: parlamentari, fosti ministri sau premieri au mers la inchisoare pentru infractiuni de coruptie", a precizat Lazar.

Iata si alte relatari in presa straina despre evenimentele din Romania:

La Repubblica: Kovesi, eroina natiunii, se teme ca ordonanta 13 ar putea intra in vigoare

Cum vede presa din Ungaria protestele de la noi: Poporul roman are un simt al corectitudinii mai dezvoltat

Washington Post: Trump ar trebui sa tina cont de semnele de democratie din Romania inainte sa arunce UE la gunoi

BBC: Laura Codruta Kovesi, starul anticoruptie al Romaniei

BBC a transmis LIVE pe Facebook protestul din Piata Victoriei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#procuror general El Pais, #procuror general ordonanta 13, #procuror general proteste , #procuror general